Home

Scriptie

Ruim acht op de tien laatstejaarsstudenten kennen het begrip ‘inschakelingsuitkering’ niet. Dat blijkt uit een enquête bij bijna duizend Vlaamse laatstejaarsstudenten. Jongeren beter informeren over dit recht informeren is dan ook de boodschap.

Scriptie

In de Verenigde Staten wordt één op de vier vrouwen tijdens het studentenleven slachtoffer van seksueel geweld. In Europa ontbreekt het aan onderzoek en dus cijfers. “Het hogere alcoholverbruik bij Europese studenten doet vermoeden dat het hier erger is gesteld”, meent seksuologe Caroline Vanhollebeke.  

Persbericht

Studenten die straks een knap eindwerk schrijven hebben in Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters een bondgenoot. De minister verhoogt de steun aan Scriptie vzw, organisator van de Vlaamse Scriptieprijs, van 68.000 naar 132.000 euro om sterk Vlaams thesisonderzoek beter te ontsluiten.

Agenda

Wetenschapscafés brengen wetenschap tussen pot en pint. Op 29 maart staat het Antwerpse wetenschapscafé in het teken van de positie van het Nederlands in het hoger onderwijs.

Scriptie

Met haar masterproef heeft Margot De Graeve (UAntwerpen) een eiwit geïdentificeerd dat kan helpen om baarmoederhalskanker sneller op te sporen. Op termijn leidt dit mogelijk tot de ontwikkeling van een opsporingstest, vergelijkbaar met een zwangerschapstest.

Artikel

Moraalwetenschapper Kristof Jakiela is de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs. De UGent-alumnus kreeg de prijs voor zijn thesisonderzoek naar de attitudes van dove koppels tegenover embryoselectie. “Een scriptie die dagen na lezing blijft nazinderen”, stelt de jury.

Artikel

In het stadhuis van Brussel werd voor de achtste keer de EOS-prijs uitgereikt, voor de beste thesis in de exacte wetenschappen. De prijs ging naar kersvers biochemicus Vincent Stevens (UAntwerpen /Uhasselt) voor zijn onderzoek naar luchtzuiverende bacteriën op klimopplanten.

Artikel

Jop Van der Auwera heeft de Klasseprijs voor de beste onderwijsscriptie van Vlaanderen gewonnen. De KU Leuven-alumnus krijgt de erkenning voor zijn pestonderzoek bij middelbare scholieren.

Artikel

Luna Delange & Elien Eggermont studeerden in juni af aan de Arteveldehogeschool. Hun scriptie “Motiverend wiskundeonderwijs in 1B” wordt nu bekroond met de Bachelorprijs.