Home

Artikel

Kunnen we straks sla kweken op Mars? Hoe kan cricket vluchtelingen in België helpen integreren? En hoe is het gesteld met jouw kennis over cultureel werelderfgoed? Het antwoord op al deze vragen lees je in de nieuwste ScriptieKrant

“Bij mijn thesisverdediging zat ik met mijn baby’tje in de gang”
Interview

Ze kan een knap staaltje acteren en zingen. Maar wist je dat Clara Cleymans ondertussen ook een diploma filosofie op zak heeft? Jarenlang dompelde ze zich onder in de wijze wereld van de wijsbegeerte, met haar thesis als sluitstuk. Ook al behaalde ze onderscheiding, toch ging het schrijven van een scriptie allesbehalve van een leien dakje: “Bij mijn eerste versie zeiden ze dat ik mijn thesis zelfs niet moest verdedigen.” 

Scriptie

Hoe zit het met de algemene kennis over cultureel werelderfgoed bij laatstejaars secundair onderwijs in Limburg? Kunnen ze bijvoorbeeld het Colosseum herkennen? En vanwaar halen ze hun kennis? Anke Van Laecke, oud-studente kunstwetenschappen (KU Leuven) onderzocht het in haar thesis.

Scriptie

Anke Van Laecke (26) onderzocht voor haar masterproefonderzoek de parate kennis van werelderfgoed en kunstgeschiedenis bij 660 laatstejaars middelbaar uit 13 Limburgse scholen. Die blijkt behoorlijk mee te vallen: 7 op de 10 konden minstens tien bekende sites herkennen. Scoor jij beter? Doe hier de test!

Scriptie

Vrouwen hebben minder politiek zelfvertrouwen en zijn dan ook minder geneigd deel te nemen aan de politiek. Sjifra de Leeuw, ex-studente sociologie (KU Leuven) zocht uit waarom: “Veel verschillen ontstaan al in de jeugdjaren.”