De shortlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2016

Artikel

De genomineerden voor de Vlaamse Scriptieprijs 2016 zijn bekend. De jury met onder meer Bert Bultinck, hoofdredacteur van Knack, selecteerde vijf werken. Met die nominatie slepen de finalisten elk al 250 euro in de wacht. Wie van hen de Vlaamse Scriptieprijs en de bijhorende geldsom van 2.500 euro wint, raakt bekend op 20 december in Brussel.

Haaienschubben voor een meer duurzame scheepvaart, bacteriofagen als wapen in de strijd tegen antibioticaresistente bacteriën, de zoektocht naar een biomerker om baarmoederhalskanker op te sporen, verschillen in pestgedrag bij allochtone en autochtone jongeren en de kinderwens bij dove koppels. Dat zijn de intrigerende onderwerpen van de vijf scripties die uit een totaal van 625 inzendingen een nominatie in de wacht sleepten voor de Vlaamse Scriptieprijs. 

De genomineerden
Deze werken haalden de shortlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2016:

Hulpsystemen die sneller en economischer varen in de koopvaardij bevorderen
Elias Deleener
Master in de Nautische Wetenschappen – Hogere Zeevaartschool Antwerpen

Elias DeleenerVoor zijn thesis haalde Elias Deleener de mosterd bij de kortvinmakreelhaai, een type haai dat zich door zijn kenmerkende schubben (zgn. "dermal denticles") haast zonder wrijving door het water beweegt. Wat als scheepsrompen met soortgelijke schubben zouden kunnen worden bekleed? De wrijvingswinsten die Deleener bij zijn experimenten met 3D-geprinte imitatieschubben boekte, doen hem alvast geloven dat 'dermal denticles' in de toekomst het brandstofverbruik in de scheepvaart kunnen helpen terugdringen. 
Lees meer 'Haaienschubben als weerstandsvermindering in de koopvaardij'


Verbetering van de sensitiviteit en specificiteit van een assay voor cervixkanker, gebaseerd op biomerkercombinaties uit het cervicovaginaal vocht
Margot De Graeve
Master in de Biomedische Wetenschappen (moleculaire en cellullaire wetenschappen) – UAntwerpen
 

Margot De GraeveMargot De Graeve identificeerde een biomerker die kan helpen om baarmoederhalskanker sneller op te sporen. Op lange termijn zou die gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van een diagnostische test voor baarmoederhalskanker, vergelijkbaar met een zwangerschapstest.
Lees meer "Een zwangerschapstest" voor baarmoederhalskanker?"


 


Dip, a novel and inspiring bacteriophage-based mechanism for transcript protection in the host cell.
Tom Dendooven 
Master in de Bio-ingenieurswetenschappen (cel- en gentechnologie) – KU Leuven
 

  • Tom DendoovenIn zijn scriptie bestudeerde Tom Dendooven een nieuwe, alternatieve strategie om antibioticaresistente bacteriën te bestrijden. Hij ging daarvoor kijken naar bacteriofagen, virussen die in staat zijn om bacteriële cellen binnen te dringen, over te nemen en te vernietigen. Via een moleculaire studie ontdekte hij een nieuwe manier om de groei van bacteriecellen te blokkeren.
    Lees meer 'De ziekenhuisbacterie 'gehackt'


     

Doofheid en kinderwens: Kwalitatief onderzoek naar de attitudes van Dove koppels rond hun kinderwens, preïmplantatie genetische diagnostiek en het zich verzekeren van een doof kind
Kristof Jakiela 
Master in de Moraalwetenschappen – Universiteit Gent

Kristof JakielaDoofheid wordt niet door iedereen gezien als een beperking. Heel wat doven waarderen hun doofheid. Dankzij ontwikkelingen in de genetica is het -in theorie- mogelijk voor dove koppels om zich, via embryoselectie bij in-vitrofertilisatie, te verzekeren van een doof kind. Jakiela bestudeerde in zijn scriptie de attitudes van dove koppels ten aanzien van embryoselectie en die mogelijkheid om voor een doof kind te kiezen. 
Lees meer 'Ik wil graag een doof kind'
 


De verschillen tussen autochtonen en allochtonen aangaande slachtoffer- en daderschap bij zowel klassiek pesten als cyberpesten
Jop Van der Auwera
Master in de Criminologische Wetenschappen – KU Leuven

Jop Van der AuweraIn zijn thesisonderzoek nam Jop Van der Auwera het pestgedrag van zo'n 1.800 Vlaamse en Brusselse jongeren uit het secundair onderwijs onder de loep. Hij merkte daarbij dat allochtone jongeren vaker slachtoffer, dader én getuige zijn van pesten dan autochtone jongeren.
Lees meer 'Allochtone jongeren, een risicogroep voor pesten?'

 


Onthulling van de jury

Bij de bekendmaking van de shortlist treedt ook de jury uit de anonimiteit. Die bestond dit jaar uit Bert Bultinck (hoofdredacteur Knack), Wouter Verschelden (Newsmonkey), Doruntina Islamaj (redactrice De Afspraak - Canvas), Kristien Versteynen (Uitgeverij De Boeck), Jeroen Roppe (hoofdredacteur Bruzz), Remy Amkreutz (journalist De Morgen), Maarten Van Steenbergen (Uitgeverij Lannoo), Paul Verstraeten (KVAB) en professor Ann Verhetsel (KVAB - Universiteit Antwerpen). Zij beoordeelden de inzendingen op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.

De vijftiende editie 
Met de Vlaamse Scriptieprijs wil organisator Scriptie vzw sterke thesissen opsporen om ze vervolgens in de kijker te zetten bij het grote publiek. Alle deelnemende werken komen in de Vlaamse ScriptieBank terecht, een gratis online thesisbank die dagelijks door ruim 500 mensen wordt geraadpleegd. De genomineerden slepen elk 250 euro in de wacht, de winnaar ontvangt 2.500 euro. 

Spanning tot 20 december 
Op de naam van die winnaar is het wachten tot de uitreiking op 20 december in Brussel, waarop onder meer Robert-Jan Smits, directeur-generaal van het DG Onderzoek & Innovatie van de Europese Commissie, te gast is. Het hoogtepunt van de avond is de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs door Vlaams Minister van Innovatie en Wetenschapsbeleid Philippe Muyters. De uitreiking is gratis bij te wonen, mits registratie via www.scriptieprijs.be/uitreiking

Share this on: