Migratieachtergrond verdwijnt op het voetbalveld

Scriptie
CC - Wikimedia Commons
CC - Wikimedia Commons

De Vlaamse sportpers bestempelt Rode Duivels als Romelu Lukaku en Divock Origi nauwelijks als voetballers van buitenlandse afkomst. Zo blijkt uit een onderzoek van journalisten Dries Mombert en Godfried Roelant (VUB).

Tussen 2002 en 2014 veranderde de etnische samenstelling van de Belgische nationale voetbalploeg grondig. In 2002 waren er slechts twee spelers, Branko Strupar en Emile Mpenza, met een migratieachtergrond die geselecteerd werden voor het WK voetbal in Japan en Zuid-Korea. Veertien jaar later maken elf Rode Duivels met een allochtone achtergrond deel uit van de spelerskern. Dries Mombert en Godfried Roelant vonden deze evolutie opvallend. Voor hun masterscriptie in de Journalistiek zochten zij uit of die trend ook een impact had op de Nederlandstalige geschreven sportverslaggeving in Vlaanderen. Hiervoor doken ze maar liefst 726 op van de kranten van De Standaard en Het Laatste Nieuws.

Panter
Mombert en Roelant: “Uit ons onderzoek bleek dat wanneer de Rode Duivels de grasmat betreden, integratieproblemen en communautaire strubbelingen verdwijnen.  Op zo’n dagen staat de Belgische bevolking als één blok achter de natie. Voor de twee kranten is de afkomst van de Rode Duivels met een migratieachtergrond van weinig belang. Heel sporadisch zijn er zijn er verwijzingen naar de vreemde roots. Zo werd Moussa Dembélé in De Standaard eens vergeleken met een ‘sierlijke panter’. Axel Witsel werd in Het Laatste Nieuws geprezen omwille van zijn ‘Afrikaanse souplesse’.”

Eens de Rode Duivels de grasmat betreden, verdwijnen integratieproblemen en communautaire strubbelingen. De bevolking staat dan als één blok achter de natie

Heel uitzonderlijk was er een negatieve link tussen een speler en zijn buitenlands afkomst. Begin jaren 2000 was Branko Strupar wel vaker het kind van de rekening bij slechte prestaties van de nationale voetbalploeg. Zijn Kroatische afkomst werd dan iets meer benadrukt in de verslaggeving.

Vince the Prince
Opvallend is de rol die Kompany kreeg in de verslaggeving en de impact op de voorstelling van spelers met een vreemde afkomst. “De menselijke en voetballende kwaliteiten van de kapitein van de Rode Duivels hadden een enorm symbolisch overwicht in de sportverslaggeving tussen 2002 en 2014. Een voorbeeld hiervan is de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Servië in juni 2013, waarin Kompany met een gebroken oogkas bleef voetballen tot het bittere eind. De manier waarop ‘Vince the Prince’ toen in de pers verscheen, heeft heel wat andere spelers met een migratieachtergrond geholpen”, aldus Mombert en Roelant.


Dit artikel verscheen in de Vlaamse ScriptieKrant.

De integrale thesis van Dries Mombert en Godfried Roelant (VUB), onder begeleiding van Dr. Jan Jagers, kan je terugvinden in de Scriptiebank.

Lees de volledige thesis hier

Share this on: