Tom Dendooven uitgenodigd voor Nobelprijs-banket dankzij thesisonderzoek naar superbacteriën

Artikel

Onderzoeker Tom Dendooven, in 2016 genomineerd voor de Scriptieprijs, mag de universiteit van Cambridge vertegenwoordigen tijdens het Stockholm International Youth Science Seminar én in december de Nobelprijs-ceremonie en het banket bijwonen.

Tom Dendooven
Het prestigieuze Stockholm International Youth Science Seminar, een Zweeds initiatief in samenwerking met de Nobelprijs-stichting, nodigt elk jaar in december de 25 meest beloftevolle onderzoekers ter wereld uit om hun onderzoek in Zweden voor te stellen en aansluitend de Nobelprijs-ceremonie en het banket bijwonen. Daarbij krijgen ze ook de kans om de Nobelprijswinnaars te ontmoeten.

De universiteit van Cambridge mocht één van haar jonge natuurwetenschappers afvaardigen en koos om onze jonge landgenoot naar Stockholm te sturen. Dendooven is er sinds het najaar van 2016 aan de slag als doctoraal onderzoeker. Hij dankt zijn selectie aan zijn sterke masterthesisonderzoek naar superbacteriën, waarmee hij in 2016 met grootste onderscheiding aan de KU Leuven afstudeerde. Hij sleepte met dat werk ook een nominatie voor de Vlaamse Scriptieprijs in de wacht. Dendooven zocht in zijn thesis naar een antwoord om de groei aan superbacteriën –ook wel bekend als de ziekenhuisbacterie– een halt toe te roepen. Hij klopte daarvoor aan bij een natuurlijke vijand van bacteriën, een bacteriofaag of bacteriëneter. “Ik heb die onschadelijke minivirussen bestudeerd om hun erg effectieve strategieën tegen superbacteriën te ontrafelen. Die info kan ons helpen in de zoektocht naar nieuwe bestrijdingsmiddelen tegen superbacteriën, zoals de ziekenhuisbacterie."

Bekijk de scriptie van Tom Dendooven

Met dit filmpje stelde hij zijn onderzoek voor n.a.v. zijn nominatie van de Vlaamse Scriptieprijs 2016