Vincent Stevens wint EOS-prijs 2016

Artikel
Vincent Stevens

In het stadhuis van Brussel werd voor de achtste keer de EOS-prijs uitgereikt, voor de beste thesis in de exacte wetenschappen. De prijs ging naar kersvers biochemicus Vincent Stevens (UAntwerpen /Uhasselt) voor zijn onderzoek naar luchtzuiverende bacteriën op klimopplanten.

Vincent Stevens studeerde in juni af als master in de biochemie na een opleiding die hem via de Uhasselt naar de UAntwerpen bracht. Voor zijn thesis verrichtte hij, onder leiding van professor Jaco Van Gronsveld, onderzoek naar fytoremediatie bij klimopplanten. Stevens licht toe: “Fytoremediatie staat voor het schoonmaken van vervuilde omgevingen met behulp van planten en hun microben. De natuur zichzelf laten opkuisen, zeg maar.”

Vincent Stevens

Door planten met deze bacteriën te gaan verrijken, kunnen we hun vermogen om de lucht te zuiveren drastisch verbeteren
Vincent Stevens

Dieet van diesellucht
In zijn thesisonderzoek vergeleek de biochemicus bacteriën op klimopbladeren uit een stedelijke omgeving –met veel luchtvervuiling- met die van klimopbladeren uit een ongeschonden natuuromgeving. Stevens ontdekte daarbij dat op klimopbladeren uit een sterk vervuilde omgeving veel bacteriën te vinden zijn die dieseluitlaatgassen afbreken. “En dat opent perspectieven”, aldus de EOS-laureaat. “Door planten met deze bacteriën te gaan verrijken, kunnen we hun vermogen om de lucht te zuiveren drastisch verbeteren. Zo zouden we in steden kleine ‘groene luchtzuiveringsstations” kunnen creëren.” Stevens zal zijn onderzoek verder uitwerken in een doctoraat aan het Centrum voor Milieukunde aan de Uhasselt.

Stevens levert met zijn identificatie en kweek van interessante bacteriën een waardevolle voorzet voor verder onderzoek en mogelijke toepassingen
EOS-Jury

Favoriet van het publiek
De redactie van het populairwetenschappelijke magazine EOS, die de prijs toekent, selecteerde Stevens’ werk uit 149 inzendingen. “Het onderzoek van Vincent Stevens slaat een brug tussen fundamenteel onderzoek – welke bacteriën leven er op de bladeren van planten? – en toegepast onderzoek – kunnen die bacteriën van pas komen bij de bestrijding van luchtvervuiling? Waar fytoremediatie van vervuilde bodems en water vrij goed is ingeburgerd, is dat voor luchtvervuiling veel minder het geval. Stevens levert met zijn identificatie en kweek van interessante bacteriën een waardevolle voorzet voor verder onderzoek en mogelijke toepassingen.”

Via een online poll liet de redactie ook haar lezers mee bepalen welke van de vijf genomineerden met de prijs naar huis zou gaan. Eos registreerde bijna 3.000 stemmen, die voor een kwart meespeelden in de eindbeslissing. Stevens kreeg zowel de meeste stemmen van het publiek (799) als de hoogste scores van de jury, waardoor hij de EOS-prijs overtuigend wist te winnen. Die prijs levert hem naast een iPhone 6S straks ook een publicatie over zijn werk in Eos Magazine op.