Nieuws

Artikel

Benieuwd naar wat voor knappe eindwerken studenten zoal schrijven? Ontdek het in onze nieuwe editie van de Vlaamse ScriptieKrant!

Scriptie

Visserijen moeten ieder jaar te veel van hun visvangst dood terug in zee gooien. De reden: een groot deel van de vissen die ze vangen past niet binnen hun beoogde vangst. Student productontwikkeling Nicholas Van Beylen (UAntwerpen) bedacht een systeem voor commerciële visserijen om zoveel mogelijk vissen te redden.

Als Vlaams Minister van Innovatie is Philippe Muyters een van de spilfiguren binnen het wetenschappelijke onderzoek. Maar hoe zat het eigenlijk met zijn eigen onderzoek? En hoe heeft hij zijn studententijd beleefd? Een interview.

Kinderen vierde leerjaar: Karrewiet begrijpelijker dan Het Journaal
Scriptie

Kijken kinderen van het vierde leerjaar liever naar Karrewiet of Het Journaal? Ex-masterstudente journalistiek Lara Rogiers (KU Leuven) wou zich hierrond een beeld vormen. Hiervoor deed ze een verkennend onderzoek en kwam ze bij zestien kinderen te weten wat hen wel en niet aansprak in beide journaals.

Scriptie

Steeds meer mensen delen, via deelplatformen, hun auto met anderen. Maar dit brengt problemen mee op juridisch en verzekeringstechnisch vlak. Vijf bachelorstudenten rechtspraktijk van de Arteveldehogeschool in Gent onderzochten de moeilijkheden voor hun scriptie en schreven een brochure met tips en advies.

"Bijen zijn belangrijke bestuivers van planten die wij eten."
Scriptie

Bijen, die voor een deel verantwoordelijk zijn voor het voortbestaan van inheemse planten, sterven steeds meer uit in Vlaanderen. Om de sterfte tegen te gaan, stelde ex-studente groenmanagement Coralie Lagae (VIVES) een criterialijst op waardoor gemeentes weten waar ze een tandje kunnen bijsteken.

Artikel

Onderzoeker Tom Dendooven, in 2016 genomineerd voor de Scriptieprijs, mag de universiteit van Cambridge vertegenwoordigen tijdens het Stockholm International Youth Science Seminar én in december de Nobelprijs-ceremonie en het banket bijwonen.

Artikel

Een visualisatie van de inschrijvingen Vlaamse Scriptieprijs 2016: de inschrijvingsperiode van 4 maanden herleid tot 40 seconden.

Scriptie

Nieuwsberichten over terrorisme zorgen voor meer angst en "overdramatisering." Dat stelt Lennart Tobback verbonden aan het Instituut voor Mediastudies (KU Leuven) op basis van zijn scriptieonderzoek bij 700 mensen tussen 16 en 30 jaar.