Dit zijn de finalisten van de Eosprijs 2021

Persbericht

EosprijsDit zijn de finalisten van de Eosprijs 2021... Kweken we binnenkort vliegenlarven op kippenmest, om ze daarna aan vissen te voederen? Hoe zorg je ervoor dat een spraakcomputer niet meer klinkt als, nu ja... een spraakcomputer? Is luchtzuiverend asfalt de weg van de toekomst en zijn nierstenen een straatje zonder eind? En zweeft er een hoogtechnologisch kompas in een baan rond de aarde?

 

Je kon tot en met 8 december stemmen via de poll op de website van Eos. Het aantal stemmen telt voor een kwart mee in de totale beoordeling door de jury.

 

Volg de uitreiking via livestream
 

Ontdek hier de vijf kanshebbers

Optimalisatie van de opkweek van de zwarte soldatenvlieg op kippenmest
(Journalistiek artikel: Hoe 100 miljoen kilogram larven kweken zonder “1 euro” te investeren!)
Carl-Victor Deweer
Universiteit Gent
Master in de Diergeneeskunde

deweerInsecten zijn een interessante voedselbron voor de veeteelt. De larven van de Zwarte Soldatenvlieg bijvoorbeeld bevatten veel vetten en eiwitten, ze kweken zichzelf razendsnel voort en ze kunnen zich voeden met afval. Toch krijgen de larven vandaag… graan te eten. Dat is zonde. Landbouwwetenschapper Carl-Victor Deweer bedacht een alternatieve kweekmethode: de larven inzetten om de mest in (leeggemaakte) kippenstallen te verwerken. De larven kunnen geoogst worden voor verwerking tot veevoeder, en voor het ruimen van de kippenmest hoeven geen vrachtwagens meer af en aan te rijden.


Controllable Expressive Speech Synthesis
(journalistiek artikel: Spraak genereren: veel meer dan woorden alleen)
Tobias Cornille
KU Leuven
Master in de ingenieurswetenschappen: computerwetenschappen

tobiasPatiënten met ernstige spraakbeperkingen gebruiken een spraakcomputer om te communiceren. Maar die kunstmatige stem laat weinig expressie toe. Gevoelens van blijdschap of verdriet of zaken als ironie zijn dikwijls lost in translation.
Voortbouwend op een bestaande architectuur ontwikkelde Tobias Cornille een neuraal netwerk voor spraaksynthese. Dat netwerk genereert spraakfragmenten in een spreekstijl die de gebruiker vooraf kan kiezen. De gebruiker kan ook de prosodie afstellen. Het netwerk laat immers toe om intonatie, klemtoon en ritme aan te passen. Een eerste reeks experimenten toont aan dat het model goede resultaten oplevert.


Evaluating the effects of TiO2 as a photocatalytic material in pavement engineering in terms of pollutant degradation and bitumen performance
(journalistiek artikel: De weg van de toekomst: luchtzuiverend asfalt)
Arne Chantrain
Universiteit Antwerpen
Toegepaste Ingenieurswetenschappen – Bouwkunde

arneIn de strijd voor meer gezonde lucht komt hulp soms uit onverwachte hoek. Zo kan asfalt luchtzuiverende eigenschappen krijgen door er een stofje aan toe te voegen. Ingenieursstudent Arne Chantrain bestudeerde de werking van zo’n stofje: titanium dioxide. Titanium dioxide is in staat om onder invloed van uv-straling roet af te breken. Roet is een schadelijke stof die ontstaat door de onvolledige verbranding van koolstofhoudende brandstoffen zoals hout of steenkool maar ook benzine en diesel. Hoewel er nog wat meer onderzoek moet gebeuren, toonde Chantrain toch aan dat asfalt met titanium dioxide in verwerkt roet kan afbreken tot minder schadelijke stoffen. Het asfalt behoudt daarbij bovendien haar kwaliteit.


KIDNEY STONE PREVENTION - Effect of kidney stone prevention on urinary risk factors for kidney stone formation and new stone formation: a single centre retrospective cohort study  (journalistiek artikel: Nierstenen; een straatje zonder eind?)
Florine Janssens
Vrije Universiteit Brussel
Geneeskunde

florineOnderzoekers begrijpen steeds beter hoe nierstenen zich vormen. Er zijn verschillende soorten en aan de hand van een bloedafname, een urinecollecte en een CT-scan van de nieren kan uitgezocht worden welke maatregelen patiënten zouden kunnen helpen voorkomen dat er zich opnieuw stenen vormen. Nog veel te weinig patiënten, maar ook artsen weten dat gepersonaliseerde niersteenpreventie bestaat. Florine Janssens ging na wat het effect is van de combinatie van preventieve maatregelen in 835 patiënten die tussen 2004 en 2020 werden opgevolgd in de niersteenpreventiekliniek van het UZ Brussel. Patiënten gingen door preventie op een tijdsinterval van tien jaar van gemiddeld vier kolieken of pijnaanvallen en zes ingrepen, naar nog maar twee kolieken en één ingreep erna. Het grootste struikelblok is patiënten gemotiveerd te houden om hun dieet te volgen, op consultatie te komen, hun onderzoeken te doen, want momenteel haakt maar liefst 20-38% van de patiënten per jaar af.


Development of laser subsystem for OSCAR-QUBE sensor: testing and characterization of performance in pulsed and continuous-wave operation
(journalistiek artikel: Van thesis in België naar hoogtechnologisch kompas in een baan rond de aarde)
Jeffrey Gorissen
Universiteit Hasselt - KU Leuven
Industriële wetenschappen en technologie

De aardatmosfeer is omringd door een magneetveld dat de planeet beschermt tegen de straling van de zonnewind. Om in groter detail metingen te kunnen verrichten aan dat aardmagnetisch veld, ontwikkelden Jeffrey Gorissen en een team van studenten een magnetometer die magneetvelden in alle richtingen kan vastleggen.
Het toestel heeft een diamantkern met kleine onzuiverheden in het kristalrooster. Door de diamant op afstand te bestralen met microgolven en laserlicht wordt rood licht opgewekt. Kleine veranderingen aan dat licht komen overeen met veranderingen in het magneetveld.
De magnetometer werd eind augustus gelanceerd als payload op een SpaceX-raket, met het internationaal ruimtestation ISS als bestemming. Begin september werd het apparaat er geïnstalleerd door ESA-astronaut Thomas Pesquet. Met de meetgegevens konden Gorissen en zijn team al een gedeelte van de aarde opmeten. Doel is om inzicht te verwerven over onder meer zonnestormen en navigatietechnieken.

Share this on: