Maak kennis met Ewout Vereecke - genomineerde Agoriaprijs

Ewout Vereecke

Intelligent control of green roofs as buffers in urban settings: a case study for Antwerp
(Titel journalistiek artikel: Een slim en blauw groendak beschermt steden tegen overstromingen én droogte)
Ewout Vereecke
KU Leuven - Master in de Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde (Civiele Techniek)

Het slechte nieuws: klimaatverandering brengt intensere neerslag en meer hittegolven in België. De steden van de toekomst staan dus voor grote uitdagingen. Het goede nieuws: een deel van de oplossing ligt nu al op een dak in Antwerpen. Ewout Vereecke onderzocht hoe een nieuwe generatie groendaken kunnen helpen bij watertekort én –overlast.

Hij ontwikkelde daarvoor een slimme sturing waardoor de buffers in de groendaken beter worden gebruikt: "Bij hevig onweer legen we deze preventief, zodat we de buffercapaciteit maximaal benutten en wateroverlast tegengaan."

 

Publieksprijs Agoria

Stemmen op Ewout kan nog tot 21 december 
 

 

Jaar
Waarom koos je voor dat scriptieonderwerp?

Binnen mijn opleiding was ik sowieso al erg geïnteresseerd in de vakken over water. Die interesse nam toe door de vele nieuwsberichten over wateroverlast en waterschaarste. Droge zomers en hittegolven in België, overstromingen in Europa en Azië, extreme droogte in Zuidelijk Afrika… Het hield niet op. Enkele getuigenissen van vrienden uit Kaapstad maakten de urgentie van de situatie nog duidelijker. Zij ontsnapten door rantsoenering nipt aan Day Zero (de dag waarop er geen water meer uit de kranen zou komen) in april 2018. Het idee van het slimmer gebruiken van het meest onmisbare molecuul ter wereld, water, boeit me mateloos.

Wat was het mooiste moment tijdens het schrijven van je scriptie?

Toen ik de eerste versie van mijn intelligente sturing -succesvol- uittestte met een simulatie van een felle regenbui over Antwerpen. Het resultaat was fantastisch: de buffers leegden zichzelf op voorhand en de overstroming nam met 37% af! Tijdens het schrijven van de scriptie heb ik ook mooie momenten beleefd met mijn 3 kot- en lotgenoten, die ook allemaal een scriptie moesten schrijven. De pauzes samen waren altijd welkom en aangenaam, want gedeelde smart is halve smart!

Wat was het moeilijkste (moment) bij je scriptieonderzoek?

Vlak voor de deadline moesten een aantal simulaties opnieuw uitgevoerd worden. Het verwerken van deze resultaten op zo’n korte tijd zorgde eventjes voor extra spanning. Eenmaal ingediend vond ik het ook erg moeilijk om mijn onderzoek los te laten. In de periode tussen het indienen van de definitieve versie en mijn verdediging, kriebelde het voortdurend om verder te werken.

Waarom zou iemand jouw thesis moeten lezen?

De thesis spreekt een breed publiek aan: Als bedrijf of stadsbewoner leer je hoe je zelf kan bijdragen aan een slimmere en klimaatrobuuste stad. Als beleidsmaker krijg je een overtuigende haalbaarheidsstudie die extra subsidies of maatregels kan verantwoorden voor stedelijke buffers. Als academicus of ingenieur krijg je een eerste werkende versie van een slimme sturing voorgeschoteld die verder kan afgesteld worden. Voor elk wat wils!

Wat doe je nu, in je leven na de scriptie en studies?

Op dit moment werk ik bij Jan De Nul Group als operationeel leidinggevende op baggerprojecten in het buitenland. Hoewel ik vaak weg ben uit België, probeer ik de laatste ontwikkelingen binnen de onderzoeksgroep Hydraulica van de KU Leuven te volgen. Zo zijn er nieuwe thesisstudenten die het onderzoek verderzetten, en verscheidene samenwerkingen met overheden en bedrijven staan in de steigers om de intelligente sturing te gaan realiseren en uittesten. Ik schreef ook mee aan een wetenschappelijk en journalistiek artikel over het onderzoek.