Nick Staut wint de Agoriaprijs 2019

Persbericht

Masterproef die stralingsdosis van patiënten nauwkeuriger berekent, valt in de prijzen

Nick StautNick Staut (UHasselt / KU Leuven) is de winnaar van de Agoriaprijs 2019. In zijn masterproef berekende hij de stralingsdosis van patiënten tijdens een chirurgische ingreep, onder meer met behulp van camera’s uit de gamingwereld. Hij wint een prijs ter waarde van 1.500 euro.

Bij sommige operaties wordt de patiënt intensief bestraald met röntgenstralen tijdens de ingreep. Hierbij loopt deze patiënt onder meer risico op huidbrandwonden. Bestaande methodes om de stralingsdosis bij dergelijke ingrepen te meten, zijn niet voldoende nauwkeurig of zijn erg arbeidsintensief.

Onder meer met behulp van goedkope Microsoft Kinect-gamingcamera's, dezelfde als bij een Xbox-console, ontwikkelde Nick Staut een methode om nauwkeuriger en in realtime de stralingsdosis van de patiënt op te meten.

De keuze voor de jury was niet eenvoudig. Mieke Vermeiren (Agoria): “De werken van alle genomineerden waren maatschappelijk en technologisch heel interessant en relevant. Ook het toekomstperspectief van alle onderwerpen is groot.”

“Het winnende werk getuigde van heel wat potentieel. Nick Staut bewees bovendien zijn talent om zijn werk helder en overtuigend te brengen voor de jury. Dat gaf uiteindelijk ook de doorslag."

Agoriaprijs
Via de Agoriaprijs bekronen technologiefederatie Agoria en Scriptie vzw jaarlijks de beste scriptie creatief-technologisch onderzoek. De jury beoordeelde de 77 ingezonden scripties (zie infografiek) op nieuwswaarde, relevantie voor de technologische sector en marktpotentieel. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de plechtige uitreiking op 21 december in het Lamot in Mechelen.

Publieksprijs
Voor het eerst werd er ook een publieksprijs uitgereikt, onder meer op basis van korte filmpjes die ze opnamen tijdens hun juryverdediging. Meer dan 2500 stemmen werden uitgebracht, Olivier Schottey en Lara Piers kwamen als winnaars uit de bus. Zij studeerden elektromechanica aan de KU Leuven en ontwikkelden een synthetische baarmoeder waarop chirurgen kunnen oefenen. Zo kunnen die de verschillende stappen van een complexe Spina Bifida-operatie onder de knie te krijgen.

Andere prijzen
Verder vielen ook Jarne Pollie (HoWest), Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier (Klasseprijs voor onderwijsscripties), Sarah De Witte, Machteld Poriau & Lisa Depraetere (Bachelorprijs voor professioneel bacheloronderzoek), Nick Staut (Agoriaprijs voor technologisch onderzoek), Stefaan Jacobs & Timon Vankeirsbilck (Eosprijs) in de prijzen.

Lees de scriptie

 

Video over de scriptie

Alle video's

Agoriaprijs 2019

Publieksprijs

 

LEES MEER

 


 

Share this on: