Nieuws

Artikel

SciMingo werft aan! Ben jij de projectmanager die wij zoeken om de Vlaamse Scriptieprijs te runnen? Solliciteer dan nu!

Kan je vlot en goedkoop vliegenlarven kweken op kippenmest? Die vraag stond centraal in de winnende scriptie van Carl-Victor Deweer (UGent). Op die manier wil deze dierenarts bijdragen tot het vergroenen van de veeteelt.

Artikel

Bioloog Kamiel Debeuckelaere (KU Leuven) ontwikkelde voor zijn masterproef een draadloze robotbloem voor bijenonderzoek. Met dit werk won hij de Vlaamse Scriptieprijs 2021, goed voor 2.500 euro en een trofee in de vorm van gouden hersenen.

Scriptie

Hoewel veel Belgen de klimaatverandering als een groot probleem beschouwen, gaan ze zich slechts in beperkte mate klimaatvriendelijker gedragen. Onderzoek van Marthe Walgrave (KU Leuven) geeft aan dat dit te maken kan hebben met de indruk die mensen hebben dat anderen niet bereid zijn om klimaatinspanningen te leveren.

Scriptie

Problemen oplossen kan je leren. En daar kan je best vroeg mee beginnen. Onderzoek van Joris Van Elsen (Universiteit Antwerpen) toont aan dat interactief voorlezen kleuters helpt om betere probleemoplossers te worden.

Scriptie

Katrien Vrijdag (Odisee) onderzocht in haar bachelorthesis of je een hond kan opleiden om wolven op te sporen. Ze ontwikkelde een soort examen om aan te tonen dat een hond geschikt is om wolvenmest op te sporen, en toonde aan dat Wietse de hond daar zelfs beter in is dan een mens.

Scriptie

Vlaamse lagereschoolkinderen hebben een vrij stereotiep beeld over wetenschappers. Als ze gevraagd worden om ‘een wetenschapper’ te tekenen, tekenen ze voornamelijk witte mannen van middelbare leeftijd of ouder met een labojas en een bril.

Interview

In gesprek met Dries Mariën, winnaar van de Klasseprijs 2021. “Een parlementslid stelde naar aanleiding van mijn scriptie bijkomende vragen aan Minister van Onderwijs Ben Weyts over het inzetten van die middelen voor aanvangsbegeleiding.” 

Interview

En de beste technologische scriptie van 2021 gaat naar… Anneleen en Judith! "Ik was echt geschrokken dat we hadden gewonnen! Ik verschoot hoeveel mensen we plots bereikten."