Nieuws

Vaarwel Scriptie vzw, welkom SciMingo 🦩
Persbericht

Scriptie vzw, de organisatie achter onder meer de Vlaamse Scriptieprijs, verandert van naam. Een nieuwe start, maar wat goed is blijft behouden: ook dit jaar gaat de Vlaamse Scriptieprijs weer op zoek naar sterke scripties!

Thesistip
Artikel

“Laat je adviseren door experten in je topic. Heb geen schrik om een mail te sturen naar iemand die je niet kent en misschien te hoog gegrepen lijkt voor jou. Een nee heb je en een ja kan je krijgen!” Hoe je een sterke thesis schrijft? Wij vroegen het onder meer aan de winnaars van de Vlaamse Scriptieprijs.

Lise Foket in Interne Keuken (Radio 1)
Interview

Geschiedkundige Lise Foket (UGent) schreef haar scriptie over het kleurrijke leven van Jules Rühl: “Dat slachters en dierenbeschermers goede vrienden van elkaar kunnen zijn: het lijkt tegenstrijdig en ridicuul.” Lise Foket vertelde over haar masterproef in Interne Keuken op Radio 1.

Uitreikingsweek 2020 in de pers
Artikel

Het doel van de Vlaamse Scriptieprijs? Sterke eindwerken in de spreekwoordelijke spotlights zetten. Ook dit jaar grasduinden de journalisten in de inzendingen en haalden onze winnaars voor de camera, microfoon of dictafoon.

Van urine en aardappelschijfjes tot wetenschappelijke discipline
Artikel

Restauratie en conservatie waren niet altijd de wetenschappelijke disciplines die ze nu zijn. Voor haar masterproef onderzocht kunsthistorica Audrey Boivin (UGent) hoe rond het begin van de 20ste eeuw een en ander kantelde.

"Onderwijsmethode op de muziekschool is té klassiek"
Artikel

Master in de onderwijskunde Adriaan Vervoort (VUB) gaf zelf jarenlang les in de muziekschool, maar merkte dat hij niet voorbereid was op die taak. Zijn ervaring werd een inspiratie voor zijn masterproef, waarin hij veertien leerkrachten aan het woord laat die het anders willen doen.

Standbeeld voor een vegetariër
Artikel

Op het Astridplein in Anderlecht staat een opvallend standbeeld van vegetariër en dierenrechtenactivist Jules Rühl. Geschiedkundige Lise Foket (UGent) schreef haar scriptie over het kleurrijke leven van deze ‘apostel van dierenbescherming’: “Dat slachters en dierenbeschermers goede vrienden van elkaar kunnen zijn: het lijkt vandaag tegenstrijdig en ridicuul.”

Archeologie valt niet bij iedereen in goede aarde
Artikel

Sinds 2016 verplicht de Vlaamse overheid terreinen bij grote bouwprojecten archeologisch te laten screenen, om zo belangrijk archeologisch erfgoed te beschermen en te bewaren. Maar die maatregel valt niet bij iedereen in goede aarde.

Wanneer undercoverjournalisten zelf de grenzen overschrijden
Artikel

Hoe ver gaan undercoverjournalisten om door te dringen tot de rauwe werkelijkheid? “Maar liefst acht van de negen bevraagde journalisten gaven toe de wet te hebben overschreden in het kader van hun undercoveronderzoek.”