Nieuws

Neologismen
Artikel

Moordstrookje? Tentsletje? Samsonseks? Wat maakt dat een neologisme blijft leven en wat zorgt voor zijn stille dood? Ella Van Lint (KU Leuven) schreef er haar scriptie over.

Waarom meedoen?
Interview

Waarom deelnemen aan de Vlaamse Scriptieprijs? Wie kan die vraag beter beantwoorden dan Thibaut Duthois? Hij nam niet één, maar twee keer deel aan de wedstrijd én viel twee keer in de prijzen.

Hellen aan het woord
Interview

Wie wint de Vlaamse Scriptieprijs 2022? Die vraag stond centraal in onze “Wie-is-het?” campagne in 2022. Het antwoord: Hellen Tielemans (Thomas More Hogeschool). Zij won de hoofdprijs met haar bachelorproef en genoot van heel wat persaandacht.

Barbie BDSM
Artikel

De helft van de Vlamingen experimenteerde al met BDSM… maar volgens de Belgische wet is het nog strafbaar. Hoe zit de vork in de steel? Dat onderzocht Louise Ippel (UGent) met haar scriptie.

De Roze Strikken
Artikel

Ons land telt een hoop straffe surrealistische schilders. Zo hangt in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen het majestueuze werk ‘De Roze Strikken’ van Paul Delvaux. Eveline Vandeputte nam het werk (letterlijk) onder de loep.

Wiskunst
Artikel

Als leerkracht Wiskunde en Project Algemene Kunstvakken zocht Ine Meers (PXL Hogeschool) een manier om beide op het eerste zicht onverenigbare vakken samen te smelten tot een eenheid: wiskunst.

Noah Fuhrmann wint Klasseprijs 2022
Artikel

Hoe maak je leerlingen bewuster van milieuproblemen? Dat vroeg ook Noah Fuhrmann (UGent) zich af toen hij het vak ‘Toegepaste Ecologie’ doceerde in het secundair onderwijs. “Weinig scholen bieden het vaak aan en er bestaan dus ook geen lessenpakketten voor.” Dan doe ik het maar zelf, dacht Noah.

Vlekje
Artikel

In 9 maanden tijd kan je een hele zwangerschap doorstaan... of een rat trainen om ziekmakende bacteriën op te sporen. Manon De Meester (Odisee) koos voor nummer twee met haar scriptie.

Elderspeak
Artikel

Wanneer jongere mensen tegen ouderen spreken op een betuttelende, bijna kleinerende manier, spreekt men van ‘elderspeak’ of ‘secondary baby talk’. Hoewel goed bedoeld, kan het negatieve gevolgen hebben voor ouderen. Sibian De Gussem (HOGENT) zocht een oplossing.