In tien zetten naar een sterke thesis

Volop bezig met je bachelor- of masterproef? Dan komt je deadline waarschijnlijk in een rotvaart dichterbij. Speciaal voor jou selecteerden we onze tien beste tips. Zo haal je alles uit je thesis!

Affiche

Vandaag gelezen, morgen vergeten? Hang onze affiche boven je bureau!

Extra inspiratie

Laat je inspireren door het succes van je voorgangers: op onze Facebookpagina zetten we regelmatig sterke bachelor- en masterproeven in de kijker. Want zeker niet alle eindwerken belanden in een stoffige kast of ontoegankelijk archief... Sommige halen het nieuws!

Scriptieprijs

Thesis afgewerkt en trots op het resultaat? Dien je bachelor- of masterproef in voor de Vlaamse Scriptieprijs. Je maakt kans op persaandacht en prijzen tot 2.500 euro!

thesistipaffiche

dambord

thesistip A

Thesistip 1

Ben je druk bezig met je onderzoek? Prima! Maar wacht niet met schrijven tot al het praktische werk gedaan is, begin er zo snel mogelijk mee. Schrijven zie je best niet als het laatste puntje op je to-dolijst, maar iets waar je elke dag mee bezig bent.

thesistip 2

Thesistip 2

Moeite om te beginnen? Start met twintig minuten, waarna je mag pauzeren. Eens je begonnen bent, zul je hoogstwaarschijnlijk toch verder werken!

thesistip 3

Thesistip 3

Schrijf niet te informeel en blijf wetenschappelijk. Maar schrijf wél leesbaar. Hou je zinnen helder en je woordenschat begrijpbaar.

thesistip 4

Thesistip 4

Laat je tekst enkele dagen liggen en lees hem opnieuw. Vergeet niet: schrijven is schrappen!

thesistip 5

Thesistip 5

Hou alles wat je leest nauwgezet bij in een overzicht, inclusief de juiste referenties. Zo vermijd je een zenuwinzinking bij het reconstrueren van je bronnenlijst. Gratis software om automatisch een bronnenlijst te genereren: mendeley.com

6

Thesistip 6

Verwaarloos je promotor niet – hij of zij heeft alle geheimen in handen om je eindwerk tot een goed einde te brengen. Breng je begeleider dus af en toe een (virtueel) bezoekje!

thesistip 7

Thesistip 7

Werk luidop! Vertel over je werk aan iedereen die het wil horen. Dat helpt om je verhaal helder en gestructureerd te maken. Doe de test: kan jij je thesis in een paar zinnen uitleggen aan iemand die er niets vanaf weet? 

thesistip 8

Thesistip 8

Back-up – Back-up – Back-up … op verschillende plaatsen.

thesistip 9

Thesistip 9

In een abstract geef je kort het doel, de problematiek, de gebruikte methode, de resultaten en de analyse van je onderzoek mee – en dat allemaal in het Engels… Moet je een abstract schrijven? Don't sweat: hier vind je een aantal standaardformuleringen die je op weg helpen.

 

thesistip 10

Thesistip 10

Zelfs de beste auteurs hebben een eindredacteur. Laat alles nalezen – door zoveel mogelijk mensen. Wist je trouwens dat de VRT, De Standaard en de KU Leuven een slimme schrijfassistent hebben ontwikkeld? Die tilt je tekst in een paar klikken naar een hoger niveau.

ultieme thesistip

Thesistip #

...en de ultieme tip: stuur je scriptie in voor de Vlaamse Scriptieprijs!

Affiche

Vandaag gelezen, morgen vergeten? Herinner jezelf iedere dag aan de tips. Hang de affiche boven je bureau voor extra motivatie:

Download de affiche

Inspiratie

Laat je inspireren door het succes van je voorgangers: op onze Facebookpagina zetten we regelmatig sterke bachelor- en masterproeven in de kijker.

Volg ons

Scriptieprijs

Thesis afgewerkt en trots op het resultaat? Dien ook zelf je bachelor-of masterproef in voor de Vlaamse Scriptieprijs. Je maakt kans op prijzen persaandacht en prijzen tot 2.500 euro!

Wedstrijd

Meer tips

Meer tips vind je op onze website. Hoe schrijf ik een foutloze thesis? Waar vind ik interessante onderwerpen? Hoe bereid ik mij voor op de (online) verdediging?

Meer tips