Vlaamse ScriptieKrant december 2017

 

editie december 2017

Scriptie

Skydiving staat bij veel mensen op hun bucketlist, toch blijft het niet zonder risico’s. Niels Jongen, ex-student Elektronica en ICT (Hogeschool PXL) legde daarom de basis voor een 3D-visualisatieapparaat. Hiermee kunnen skydivers na hun sprong meer inzicht krijgen in hun afgelegde traject.

Scriptie

Vrouwen hebben minder politiek zelfvertrouwen en zijn dan ook minder geneigd deel te nemen aan de politiek. Sjifra de Leeuw, ex-studente sociologie (KU Leuven) zocht uit waarom: “Veel verschillen ontstaan al in de jeugdjaren.”

Scriptie

Pedofielen en pedoseksuelen worden gestigmatiseerd in de maatschappij. Wat velen echter vergeten, zijn de gevolgen die dit teweegbrengt bij hun (ex-)partners. Ex-student criminologie (UGent) Dominique Scappini ging voor haar thesis met partners van pedoseksuelen in gesprek.

Scriptie

Er vloeide al veel inkt over geradicaliseerde Westerlingen die vrijwillig naar Syrië trekken om er aan de kant van IS te strijden. Maar er is een minder bekend fenomeen dat óók gevaarlijk kan zijn: vrijwilligers uit het Westen die tegen IS vechten. Oud-student internationale politiek Simon De Craemer (UGent) schreef er zijn scriptie over.

Scriptie

De vergrijzing neemt alsmaar meer toe. Ex-studente agogische wetenschappen, Britt Mondelaers (VUB), ging na hoe het zit met de financiële situatie van kwetsbare ouderen die nog thuis wonen.

Scriptie

Volgens een uitgebreide studie van onder andere student geneeskunde Lennart de Jager (VUB) blijft geweld tegen artsen een groot probleem. "Vooral jonge vrouwelijke dokters blijken kwetsbaar te zijn."

Scriptie

Visserijen moeten ieder jaar te veel van hun visvangst dood terug in zee gooien. De reden: een groot deel van de vissen die ze vangen past niet binnen hun beoogde vangst. Student productontwikkeling Nicholas Van Beylen (UAntwerpen) bedacht een systeem voor commerciële visserijen om zoveel mogelijk vissen te redden.

Scriptie

In enkele seconden op basis van een netvliesfoto bepalen of iemand kans heeft op hart-en vaatziekten. Het lijkt een beetje futuristisch, maar dat is het zeker niet. Ruben Hemelings, ex-student artificial intelligence (KU Leuven) ontwikkelde een manier om dit in de praktijk om te zetten.

Scriptie

Cyberpesten blijft een groot probleem. Niet alleen bij middelbare scholen, ook bij basisscholen komt het fenomeen voor. Ex-studente criminologie Els Vanlinthout (KU Leuven) probeerde met haar thesis de aanpak en behoeften van cyberpesten bij verschillende scholen in kaart te brengen.

Zeilster Evi Van Acker
Interview

Niet alleen in het zeilen was Evi Van Acker een hoogvlieger. Ook haar studies bio-ingenieurswetenschappen en haar thesis, die ze combineerde met haar sport, voltooide ze met glans.  

Scriptie

Wanneer vrouwen borstvoeding geven, schuiven ze het seksuele aspect van borsten iets meer naar de achtergrond. Zowel op psychologisch vlak als op fysiek vlak vinden er tijdens deze periode allerlei veranderingen plaats. Ex-studente seksuologie Justine De Smet (KU Leuven) schreef er haar thesis over.

Scriptie

Zelfverwonding blijft een taboeonderwerp. Eline Van Gils (UC Leuven-Limburg) onderzocht het fenomeen en ontwierp een begeleidingsboekje om deze jongeren te helpen.

Scriptie

De prijzen die voetbalclubs betalen om spelers van andere ploegen te kopen, de transfersommen, swingen de pan uit. Bovendien schenden ze verschillende bepalingen uit het Europees en nationaal recht. Niels Verborgh, ex-student rechten (VUB) en sportmanagement (Vives) zocht uit waarom.