ScriptieKrant editie december 2018

 

editie december 2018

U bent geen robot? Dan betaalt u te veel!
Artikel

In zijn experiment kreeg handelsingenieur Sebastiaan Michiels (VUB) zijn proefpersonen zo ver, dat ze bereid waren bijna 40 procent meer te betalen voor dezelfde smartphone. Alleen maar door ze een paar cijfers te laten overtypen.

Cyberpesten, een virtuele realiteit
Scriptie

Cyberpesten kan een bijzonder overweldigende ervaring zijn. Om dat duidelijk te maken, ontwikkelde Tom Franck (AP Hogeschool Antwerpen) als allereerste Belgische student een 360°-animatievideo, waarbij je zelf het doelwit wordt van pestberichten. (Artikel Metro)

Eerste spelletjesboek voor slechtziende kleuters
Scriptie

Een spelletjesboek voor slechtziende kleuters? Yana Dooms (AP Hogeschool) bewees dat het kan. In haar boek geen overbodige informatie, maar duidelijke tekeningen in reliëf, voelmaterialen en een cd-rom. “Ook voor slechtziende kleuters zijn doeboekjes belangrijk.” (Artikel Metro)

Wat we leren van K3
Scriptie

“Van Afrika tot in Amerika, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn.” Zowel de oude als de nieuwe K3 schrikken er niet voor terug om een standpunt in te nemen. Actuele thema's zoals klimaatverandering en gender worden in vlot meezingbare liedjes gegoten. Toch was onderzoek naar de educatieve waarde van onze populairste meisjesgroep tot voor kort braakliggend terrein.

Op zoek naar parasieten in Afrika
Artikel

Voor zijn masterthesis reisde microbioloog Hans Carolus (KU Leuven) zes weken lang naar het Karibameer in Zimbabwe. Samen met een team lokale biologen zocht hij er naar zoetwaterslakken. Of beter gezegd, naar trematoden, de parasieten die zich via deze slakken verspreiden. (Artikel Eosblog)

Een hoofd vol gaten doet beter horen
Scriptie

Denk je soms dat je hoofd vol gaten zit? Wel, bij een hagedis is dit letterlijk het geval. Master in de fysica Pieter Livens legde voor zijn masterproef een hagedis onder de scanner en onderzocht hoe geluidsgolven door zijn kop reizen. Helemaal anders dan bij ons, zo blijkt. (Artikel Eosblog)

Het elektronisch medisch dossier: delen of verbergen?
Artikel

Uw medisch dossier wordt vandaag niet meer op papier bijgehouden, maar elektronisch. En dat heeft gevolgen. Want nu kiest u zelf welke persoonlijke medische gegevens u aan welke arts toont. Laetitia Cooreman (Universiteit Gent) onderzocht het standpunt van de patiënt. (Artikel Metro)

Meer klinische autopsies
Scriptie

Als er een familielid overlijdt in het ziekenhuis, gaan we er gemakshalve vanuit dat de diagnose van de dokter correct is. Toch is dat niet altijd het geval. Meer klinische autopsies zorgen voor medische vooruitgang en betere beslissingen, aldus Sarah Ahannach. Dit artikel verscheen ook in Metro.

Van Deliveroo tot moderne melkboer
Scriptie

Moderne maaltijdbezorgers zoals Deliveroo werken graag met wegwerpverpakkingen. Handig: ben je klaar met eten? Dan gooi je de overgebleven stapel zakjes en bakjes meteen in de vuilbak. Oud-student productontwikkeling Glenn Verhaege (Universiteit Antwerpen) gaat niet akkoord.

Brand aan boord? Leer eerst Japans
Scriptie

Arne Dobbelaere en William Van Laken (Hogere Zeevaartschool) bouwden minutieus het brandblussysteem van een schip na. Een primeur, die levens kan redden. Want door al in het klaslokaal te oefenen met dit schaalmodel, weten toekomstige officieren nu precies wat ze moeten doen wanneer er brand uitbreekt.

Aller à la soupe
Scriptie

Heel Europa werd tijdens de Eerste Wereldoorlog getroffen door een voedselcrisis. Ook België had last van voedseltekort en loste dit op door onder andere de volkssoep op te richten. Aller à la soupe werd al snel een begrip en redde veel levens in België. Oud-studente journalistiek Babette Plessers (Erasmushogeschool Brussel) verdiepte zich in het onderwerp.

Historicus Luc De Munck wint Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog
Artikel

De tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog gaat naar historicus Luc De Munck, een 62-jarige archivaris op rust uit Grimbergen. In zijn scriptie ontkracht hij een aantal denkbeelden over Belgische verpleegsters tijdens de oorlog.