ScriptieKrant herfsteditie 2019

herfsteditie 2019

Juriste ugent pleit voor rijverbod als alternatief voor gevangenisstraf
Artikel

Na een diefstal verneemt de dader zijn straf: hij mag twee jaar niet meer met de wagen rijden. Ook al heeft het misdrijf duidelijk niets met verkeer te maken, volgens juriste Charlotte Persiau (UGent) moet dit scenario mogelijk worden: “Het rijverbod is een sterk alternatief voor de gevangenisstraf. Toch blijft men het wetsvoorstel weigeren.”

Sharenting
Artikel

Uw leven staat online. Tenminste, dat is wat vandaag het geval is bij de meeste kinderen. Ouders zijn vaak de schuldigen die in de plaats van hun kinderen beslissen hoe hun digitale identiteit er zal uitzien. Mag dat wel? Jurist Simon Verschaeve (UGent) onderzocht het. Dit artikel verscheen ook in Metro.

Genderneutraal opvoeden
Artikel

Genderneutraal opvoeden is erg populair. Maar ouders die gendergelijkheid nastreven, krijgen regelmatig de wind van voren. 'Als onze zonen geen homo's worden, dan gaan ze zeker gepest worden op school.' Een artikel van Scriptieprijsfinaliste Giulia Latinne (Hogeschool PXL).

Hoe Siri leert praten
Artikel

Bommelding, verspringen, gynaecologie, december… Informaticastudent Robrecht Meersman (UGent) ging in zijn masterproef op zoek naar de beste methode om de uitspraak van een woord te bepalen, met als einddoel: een stem ontwikkelen die onmogelijk te onderscheiden valt van de menselijke stem.

Dissectiepracticum geneeskunde
Artikel

Nu er meer en meer alternatieven zijn, ligt de menselijke dissectie tijdens de geneeskundeopleiding onder vuur. Jonathan Mertens en Alexander Meyvis (UAntwerpen) vroegen de mening van de studenten. “Hun standpunt was duidelijk: het dissectiepracticum is een onvervangbaar onderdeel van hun opleiding.” Dit artikel verscheen ook in Metro.

Pleidooi voor meer dode dieren in de natuur
Artikel

Raven Onzea (Hogeschool PXL) bestudeerde voor zijn bachelorproef twee ontbindende reekadavers. Hij voert nu een opvallend pleidooi voor meer dode dieren in de natuur. “De impact van zo’n kadaver op zijn omgeving is verbazingwekkend." Dit artikel verscheen ook op de website van EOS-magazine.

Euthanasie bij dementie
Artikel

Gezinswetenschapster Lydia Heynen (Odisee) pleit voor een betere communicatie rond euthanasie bij dementie: “Te veel mensen blijven met vragen zitten na een diagnose.”

“Ook ouders met een licht verstandelijke beperking kunnen kinderen opvoeden”
Artikel

Ouders met een licht verstandelijke beperking botsen in het dagelijkse leven tegen heel wat obstakels aan. Met een interactieve online cursus wil orthopedagoge Daphne de Kam (UGent) tonen hoe je deze mensen herkent en benadert. // Dit artikel verscheen in Metro

Vlaamse ScriptieKrant: de herfsteditie!
Artikel

De Vlaamse ScriptieKrant rolde net van de persen... Ontdek de herfsteditie, vol sterke eindwerken en opmerkelijke gespreksonderwerpen.