ScriptieKrant herfsteditie 2020

Herfsteditie 2020

Politie bijt zich vast in bluetooth
Artikel

Denk je bij ‘bewijsmateriaal’ nog altijd aan vingerafdrukken of DNA-materiaal? Think again. Forensisch onderzoek focust vandaag meer en meer op digitale toepassingen én wordt daar steeds beter in. Informaticus Nick Casier (HoWest) ontwikkelde voor zijn bachelorproef een nieuwe opsporingsmethode voor bluetooth-verbindingen.

diversiteit
Artikel

Komen kinderen via de Vlaamse kindertelevisie wel voldoende in aanraking met personages in allerlei kleuren, met verschillende seksualiteiten en genders en met mensen met een beperking? Communicatiewetenschapper Emma Devos (UGent) onderzocht het in haar masterproef. // Dit artikel verscheen in Metro.

Kleuren tegen kanker
Artikel

Het intekenen van een tumor is vandaag een tijdrovend proces. Want wanneer je als kankerpatiënt radiotherapie ondergaat, wil je natuurlijk dat de arts deze zo precies mogelijk bestraalt. Fysicus Jeffrey De Rycke (UGent) zocht in zijn masterproef naar een oplossing.

“Rijdend ziekenhuis” belooft snellere behandeling voor beroertes
Artikel

Wat als je bij een beroerte al meteen in de ziekenwagen een correcte diagnose en behandeling zou krijgen? De mobile stroke unit maakt het mogelijk. Ingenieur Arnout Demarsin (KU Leuven) onderzocht de invoering van de MSU in Leuven.

Ruud Vormer, middenvelder bij Club Brugge. Shirtsponsor Unibet scoort goed bij de fans  (foto Belga)
Artikel

Beleggen bij Belfius of BNP Paribas? Boren met een Metabo of een Makita? Supporters van Club Brugge zouden geen seconde mogen twijfelen. Maar klopt dat wel in de praktijk? Laten supporters zich zo makkelijk verleiden door de sponsors van hun favoriete ploeg? Een masterproef van Vic Berends (VUB). // Dit artikel verscheen in Metro.

Hoe hoog is de prijs van onze smartphone?
Artikel

Hoge kindersterftecijfers, verkrachting, massamoord, slavenarbeid en corruptie: aan de grondstoffen voor onze nieuwe smartphone hangt een torenhoog prijskaartje. Jessy Thomas Ohanu Kalonda (UAntwerpen) onderzocht de nieuwe Europese wetgeving tegen conflictmineralen.

Emocratie: wat onze emoties vertellen
Scriptie

In een gezonde democratie kunnen de emoties soms hoog oplaaien, maar wat vertellen ze ons eigenlijk over de tevredenheid met de werking van de democratie? Een analyse van politicoloog Benjamin Blanckaert (VUB).

“Doorlichtingsverslagen worden amper gelezen door ouders”
Artikel

Hoe komt het dan dat zo weinig ouders de weg vinden naar doorlichtingsverslagen wanneer ze een school kiezen voor hun kind? Charlotte Aerts en Joeri Berloo (UAntwerpen) onderzochten het in hun masterproef. // Dit artikel verscheen in Metro

Copycats verleiden in de supermarkt
Artikel

Handelswetenschapper Paulien Heylen (KU Leuven) onderzocht in haar masterproef hoe huismerken ons proberen te verleiden, door zich te spiegelen aan de grote A-merken: “Hoe minder A-merken in de supermarkt, hoe sneller we naar een copycat grijpen.”

Een lange en gevaarlijke reis
Artikel

Is het literatuur of is het journalistiek? Het is beide. Narratieve journalisten overschrijden de grenzen van de twee genres om een uniek eindproduct te creëren. Het boek Tranzyt Antwerpia van Pascal Verbeken en Herman Selleslags is daar geen uitzondering op.

De handdoek in de ring
Scriptie

Stoppen met topsport: het loopt niet altijd van een leien dakje. Bewegingswetenschappers Wiebe Ceulemans en Dries Dictus (KU Leuven) pleiten daarom in hun masterproef voor een betere begeleiding van topsporters na hun carrière.

Wat westerse cohousers kunnen leren van de Pakistaanse wooncultuur
Scriptie

Van gezinnen, senioren tot alleenstaanden: cohousing spreekt meer en meer mensen aan in ons land. Zouden eeuwenoude Pakistaanse woontradities een bron van inspiratie kunnen zijn voor deze westerse cohousingprojecten? Interieurarchitecte Fateha Sh Naveed (UHasselt) onderzocht het.

Vlaamse ScriptieKrant

De Vlaamse ScriptieKrant is een driemaandelijkse uitgave waarin Scriptie vzw sterke bachelor- en masterproeven van deelnemers van de Vlaamse Scriptieprijs in de kijker zet. De uitgave is gratis te verkrijgen in alle Vlaamse openbare bibliotheken, maar kan hier ook digitaal worden geraadpleegd. De lente- en zomer-, en herfstedities van 2020 verschijnen uitzonderlijk exclusief online.

trofee