ScriptieKrant lente-editie 2020

Lente 2020

Tolken europarlement
Artikel

Van scheldwoorden, ironische opmerkingen, minachtende bijnamen tot zelfs dreigementen: sommige Europarlementsleden schuwen de beledigingen niet. Master in het tolken Geertrui Goiris (KU Leuven) onderzocht in haar masterproef of de aanwezige tolken deze onbeleefde uitingen correct vertalen.

Literatuur met een accent
Artikel

Van Kader Abdolah tot Lulu Wang: Nederlandstalige auteurs met een migratie-achtergrond vinden vandaag vlot de weg naar onze boekenkasten. Geïnspireerd door deze literatuur, ontwikkelden Machteld Poriau, Lisa Depraetere en Sarah De Witte (Arteveldehs) een lessenpakket met 6 aantrekkelijke magazines. // Bekroond met de Bachelorprijs 2019

 Makkelijk lezen op maat van jongeren
Artikel

Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan en Robbe Pessemier (Artevelde) ontwikkelden samen met verschillende auteurs, waaronder Herman Brusselmans en Fikry El Azzouzi, 'Overhaald’, een literatuurhandboek op maat van laagtaalvaardige jongeren. // Bekroond met de Klasseprijs 2019

Münchhausen by Proxy
Artikel

Münchhausen by Proxy is een ernstige vorm van kindermishandeling. Annelies Wendrickx (Thomas More): "De dader, meestal de biologische moeder, verzint allerlei symptomen waaraan het kind zou lijden. En dat met maar één doel: artsen en verpleegkundigen om de tuin te leiden zodat ze het slachtoffer behandelen of onderzoeken.” // Dit artikel verscheen ook in Metro.

Verlegen in de klas
Artikel

Uit haar eigen ervaring wist ze dat kinderen niet zomaar over hun verlegenheid heen groeien, zoals velen denken. Daarom ontwikkelde Emma De Ras (Odisee) 'Dapper': een schildpad die bang is om te praten in de klas, maar helemaal zichzelf kan zijn als hij thuis is.

De rioolradiator slaat aan
Artikel

Je huis verwarmen met afvalwater, voor de meeste mensen is het geen aantrekkelijke gedachte. Ingenieurs Stefaan Jacobs en Timon Vankeirsbilck (KU Leuven) onderzochten het potentieel van riothermie: “We betalen voor ons warm water, het is dus een logische stap om hier maximaal gebruik van te maken.” // Bekroond met de Eosprijs 2019.

Stralingsdosis berekenen met behulp van spelcamera’s
Artikel

Ingenieur nucleaire technologie Nick Staut (UHasselt / KU Leuven) berekende de stralingsdosis van patiënten tijdens een chirurgische ingreep, onder meer met behulp van camera’s uit de gamingwereld. // Bekroond met de Agoriaprijs 2019.

Synthetische baarmoeder helpt chirurgen 
Artikel

Spina bifida is een ernstige aangeboren afwijking. Chirurgen kunnen hiervoor tijdens de zwangerschap al opereren, maar zo'n ingreep is complex. Olivier Schottey en Lara Piers (KU Leuven) ontwikkelden een synthetische baarmoeder waarop chirurgen kunnen oefenen. // Bekroond met de eerste Agoria publieksprijs.

Geld is een gas
Artikel

Wat heeft fysica met economie te maken? Weinig, zou je denken. Toch bestaat er een wetenschappelijke stroming die economie probeert te verklaren aan de hand van modellen uit de fysica. Voor zijn masterproef ontwikkelde fysicus Lennart Fernandes (UAntwerpen) zelf een aantal van die modellen.

Is je hobby slecht voor je mentale gezondheid?
Artikel

Hobby’s helpen je om tot rust te komen na een zware werkdag. Toch klopt dat niet altijd, aldus socioloog Karel Van Parys (VUB). Hij ontdekte dat je mentaal welzijn er zelfs onder kan lijden wanneer je de verkeerde hobby met de verkeerde job combineert. // Masterproef haalde de longlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2019 // artikel verscheen in Metro

Metal bij de Māori
Artikel

Meng metal met Māori en je krijgt… recensenten die enthousiast hun exotenbonus uitdelen. Cultuurwetenschapper Didier Goossens (KU Leuven, Erasmus Universiteit Rotterdam) schreef zijn masterproef over een Nieuw-Zeelandse metalband en roept op om kritisch te zijn.

Single vrouwen met kinderwens zijn psychologisch gezonder
Artikel

Alleenstaande vrouwen met een kinderwens vertonen gemiddeld minder psychologische problemen dan de doorsnee populatie, blijkt uit masterproefonderzoek van Helena Demey en Stephanie Dekempe (UGent). Nochtans heerst al jaren wereldwijd controverse rond de kwestie.

Wieltjeszuigers betrapt
Artikel

Wanneer je vlak achter iemand anders fietst, daalt de luchtweerstand en moet je minder inspanningen leveren. Dit effect heet draften. In het triatlon zijn er strikte regels over wanneer en hoe lang je mag draften – maar die regels zijn moeilijk te controleren. Ingenieur Simon Van den Bossche (UGent) ontwikkelde daarom een slim camerasysteem.