Vlaamse ScriptieKrant maart 2018

 

editie maart 2018

Scriptie

Zullen er ooit mensen leven op Mars? Ruimtevaartorganisatie NASA maar ook Elon Musks’ Space X hebben plannen om de rode planeet tegen 2030 te koloniseren. Om die droom te realiseren moeten eerst tal van uitdagingen worden overwonnen. Eén ervan is voedselvoorziening.    

Clara Cleymans
Interview

Ze kan een knap staaltje acteren en zingen. Maar wist je dat Clara Cleymans ook een diploma filosofie op zak heeft? Ook al behaalde ze onderscheiding, toch ging het schrijven van een scriptie allesbehalve van een leien dakje: “Bij mijn eerste versie zeiden ze dat ik mijn thesis zelfs niet moest verdedigen.” 

Scriptie

De aanslagen in Brussel in 2016 waren een crisissituatie van het hoogste niveau. De Brusselse ordediensten moesten niet alleen zo snel mogelijk, maar eveneens accuraat reageren en de burger informeren. Tessa Obbergen (KU Leuven) bekeek in haar scriptie hoe het crisiscentrum en de politiediensten daarbij sociale media efficiënt inzetten.

Scriptie

Digitale media maken zogezegd ongelukkig, zijn verslavender dan alcohol en sigaretten en ze worden bovendien gelinkt aan verhoogde maten van angst, depressie en slaaparmoede. Maar kloppen die onheilspellende berichten wel? Helena Bruggeman (UGent) zocht het uit.

Scriptie

Hoe zit het met de algemene kennis over cultureel werelderfgoed bij laatstejaars secundair onderwijs in Limburg? Kunnen ze bijvoorbeeld het Colosseum herkennen? En vanwaar halen ze hun kennis? Anke Van Laecke, oud-studente kunstwetenschappen (KU Leuven) onderzocht het in haar thesis.