ScriptieKrant editie september 2018

 

editie september 2018

AI en bijen
Scriptie

Een algoritme dat de populaire met de kieskeurige types aan elkaar matcht? Ja, het gaat hier inderdaad over de bloemetjes en de bijtjes, maar dan in het echt. Bio-ingenieur Sarah Vanbesien (Universiteit Gent) verbond via machine learning de juiste bij met de juiste bloem en helpt zo biologen het bijengedrag beter te begrijpen. (Artikel Metro)

Arteveldehogeschool - Diversiteit in prentenboeken
Scriptie

Onze samenleving en scholen worden steeds diverser. Daisy Van Der Sypt en Joke Velghe (Arteveldehogeschool) zochten naar manieren om interculturele prentenboeken te integreren in de kleuterklas.

Uitgebluste leerkrachten bij de les houden?
Scriptie

Schooldirecteurs zoeken oplossingen om uitgebluste leerkrachten bij de les te houden. Student onderwijswetenschappen Mohamed Louarroudi (Universiteit Antwerpen): "Leerlingen die bij zulke leerkrachten terechtkomen presteren duidelijk minder. De verantwoordelijkheid is dus groot."

Troep in het hoofd
Scriptie

Hoe steun je iemand met depressie? Als een familielid of vriend door een moeilijke periode gaat, is dit een logische, maar moeilijk te beantwoorden vraag. Marie Van Oost en Florian Cassier (VUB) zagen dat er nood was aan meer informatie en ontwikkelden een website. “Eerst wilden we pasklare antwoorden aanbieden. Maar na gesprekken met experten werd al snel duidelijk dat dit niet mogelijk is.”

Studentes UCLL onderzoeken tocofobie
Scriptie

Bang zijn om te bevallen: het heet tocofobie en het is een belangrijk probleem bij zwangere vrouwen. Want als vrouwen angstig zijn om te bevallen, krijgen ze vaker een keizersnede. Vroedkundigen Naomi Loisen, Elles Plees, Stefanie Put en Joyce Vanacker (UC Leuven-Limburg) schreven hun scriptie over dit onderwerp. 

KU Leuven thesis bomen app
Scriptie

Tropische droogbossen redden in Noord-Peru en Zuid-Ecuador? Bio-ingenieur Siebe Briers (KU Leuven) ontwikkelde een online kieshulp, die de medewerkers van herstelprojecten helpt om de meest geschikte struiken of bomen te selecteren voor iedere locatie.

Thesis mijnbouw op de maan
Scriptie

Een schaarste aan natuurlijke rijkdommen op aarde? Vandaag kijken ondernemingen verder. Want ook in de ruimte is mijnbouw mogelijk. Onder begeleiding van dr. Philip De Man onderzocht rechtenstudent Corneel Bogaert (KU Leuven) in zijn thesis of dit oplevert met het internationale recht. (Artikel Metro)

Een affiche om 'vernederende' thesisverdediging aan te kondigen
Scriptie

Een prachtige collectie 17e eeuwse thesisaffiches uit de Leuvense universiteitsbibliotheek? Oud-student geschiedenis Arne Van Driessen (KU Leuven) zag zijn kans: hij schreef een thesis over de thesis.