In 2019 riep de jury van de Vlaamse Scriptieprijs journalist Jarne Pollie (HoWest) uit tot winnaar. Hij onderzocht in zijn bachelorproef of en hoe we racisme uit de voetbalstadions kunnen bannen en goot zijn bevindingen in een boeiende podcast.
Spreken jij en je partner soms met een hoog, schattig stemmetje tegen elkaar? Deel je een eigen taaltje, dat niemand anders verstaat? Je bent niet alleen: ongeveer twee derde van de mensen praat soms ‘babytaal’ met hun partner. Seksuologe Audrey Aerens (KU Leuven) onderzocht of dit wel een goed idee is. // Dit artikel verscheen onder meer in Metro.
Van scheldwoorden, ironische opmerkingen, minachtende bijnamen tot zelfs dreigementen: sommige Europarlementsleden schuwen de beledigingen niet. Master in het tolken Geertrui Goiris (KU Leuven) onderzocht in haar masterproef of de aanwezige tolken deze onbeleefde uitingen correct vertalen.
Meng metal met Māori en je krijgt… recensenten die enthousiast hun exotenbonus uitdelen. Cultuurwetenschapper Didier Goossens (KU Leuven, Erasmus Universiteit Rotterdam) schreef zijn masterproef over een Nieuw-Zeelandse metalband en roept op om kritisch te zijn.
Na een diefstal verneemt de dader zijn straf: hij mag twee jaar niet meer met de wagen rijden. Ook al heeft het misdrijf duidelijk niets met verkeer te maken, volgens juriste Charlotte Persiau (UGent) moet dit scenario mogelijk worden: “Het rijverbod is een sterk alternatief voor de gevangenisstraf. Toch blijft men het wetsvoorstel weigeren.”
Van Kader Abdolah tot Lulu Wang: Nederlandstalige auteurs met een migratie-achtergrond vinden vandaag vlot de weg naar onze boekenkasten. Geïnspireerd door deze literatuur, ontwikkelden Machteld Poriau, Lisa Depraetere en Sarah De Witte (Arteveldehs) een lessenpakket met 6 aantrekkelijke magazines. // Bekroond met de Bachelorprijs 2019
Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan en Robbe Pessemier (Artevelde) ontwikkelden samen met verschillende auteurs, waaronder Herman Brusselmans en Fikry El Azzouzi, 'Overhaald’, een literatuurhandboek op maat van laagtaalvaardige jongeren. // Bekroond met de Klasseprijs 2019
Wanneer je aan het lezen bent, valt het je waarschijnlijk al lang niet meer op: de 'o' in school of de 'o' in kous klinken niet hetzelfde. Vervelend als je de taal nog niet onder de knie hebt. Typografe Walda Verbaenen (PXL) vond dat dit beter kan en ontwikkelde voor haar masterproef een eigen schrift. // Dit artikel verscheen ook op de website van VRT Taal en in Metro.
Je huis verwarmen met afvalwater, voor de meeste mensen is het geen aantrekkelijke gedachte. Ingenieurs Stefaan Jacobs en Timon Vankeirsbilck (KU Leuven) onderzochten het potentieel van riothermie: “We betalen voor ons warm water, het is dus een logische stap om hier maximaal gebruik van te maken.” // Bekroond met de Eosprijs 2019.
Raven Onzea (Hogeschool PXL) bestudeerde voor zijn bachelorproef twee ontbindende reekadavers. Hij voert nu een opvallend pleidooi voor meer dode dieren in de natuur. “De impact van zo’n kadaver op zijn omgeving is verbazingwekkend." Dit artikel verscheen ook op de website van EOS-magazine.
Wat heeft fysica met economie te maken? Weinig, zou je denken. Toch bestaat er een wetenschappelijke stroming die economie probeert te verklaren aan de hand van modellen uit de fysica. Voor zijn masterproef ontwikkelde fysicus Lennart Fernandes (UAntwerpen) zelf een aantal van die modellen.
Wat als we koliek bij paarden tijdig kunnen ontdekken, waardoor operaties en zelfs inslapen van het paard overbodig worden? Anniek Eerdekens (UGent) ontwikkelde een slim systeem met bewegingssensoren, dat verdacht gedrag bij paarden meteen opspoort. Dit artikel verscheen ook op de website van Eos.
Ingenieur nucleaire technologie Nick Staut (UHasselt / KU Leuven) berekende de stralingsdosis van patiënten tijdens een chirurgische ingreep, onder meer met behulp van camera’s uit de gamingwereld. // Bekroond met de Agoriaprijs 2019.
Spina bifida is een ernstige aangeboren afwijking. Chirurgen kunnen hiervoor tijdens de zwangerschap al opereren, maar zo'n ingreep is complex. Olivier Schottey en Lara Piers (KU Leuven) ontwikkelden een synthetische baarmoeder waarop chirurgen kunnen oefenen. // Bekroond met de eerste Agoria publieksprijs.
Genderneutraal opvoeden is erg populair. Maar ouders die gendergelijkheid nastreven, krijgen regelmatig de wind van voren. 'Als onze zonen geen homo's worden, dan gaan ze zeker gepest worden op school.' Een artikel van Scriptieprijsfinaliste Giulia Latinne (Hogeschool PXL).
Hobby’s helpen je om tot rust te komen na een zware werkdag. Toch klopt dat niet altijd, aldus socioloog Karel Van Parys (VUB). Hij ontdekte dat je mentaal welzijn er zelfs onder kan lijden wanneer je de verkeerde hobby met de verkeerde job combineert. // Masterproef haalde de longlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2019 // artikel verscheen in Metro
Ouders met een licht verstandelijke beperking botsen in het dagelijkse leven tegen heel wat obstakels aan. Met een interactieve online cursus wil orthopedagoge Daphne de Kam (UGent) tonen hoe je deze mensen herkent en benadert. // Dit artikel verscheen in Metro