Vlaamse Scriptiekrant 2022 studenteneditie

Speel je Scriptie uit!

Doe mee aan de Vlaamse Scriptieprijs

Heb jij net alles gegeven om je scriptie af te werken? Je bent niet alleen. Ieder jaar kost het tienduizenden laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Dat werk wordt dan door een handvol mensen gelezen: de promotor, evt. co-promotoren en je lief of dat ene taalvaardige familielid dat je inschakelt voor de eindredactie. Al te vaak verdwijnen die scripties daarna in een stoffige kast of een ontoegankelijk online archief om nooit meer gelezen te worden. Game over. Zonde van al dat harde werk, toch?

De Vlaamse Scriptieprijs wil sterke scripties van dat droevige lot redden, door ze onder meer bij journalisten en uitgevers te promoten. Want elk sterk en relevant onderzoek verdient een breder publiek!

In deze uitgave leer je meer over de Vlaamse Scriptieprijs en de deelprijzen waar jij aan kan deelnemen. Je leest er over de scripties en de studenten die bij de jongste editie in de prijzen vielen. Maar laat één ding duidelijk zijn: je hoeft de Scriptieprijs niet te winnen, om er als winnaar uit te komen. Zo halen via onze partnerships met media als Metro, Eos Wetenschap en Klasse, jaarlijks heel wat sterke inzendingen de pers (zie voorbeelden onder). Bovendien komt jouw scriptie bij deelname in onze Vlaamse ScriptieBank, een online thesisdatabank die dagelijks door ruim 1.000 bezoekers wordt geraadpleegd. Een mooi online visitekaartje aan de start van jouw professionele carrière.

Waar wacht je dus nog op? Speel je scriptie uit – doe mee aan de Vlaamse Scriptieprijs! Alle info en voorwaarden vind je in deze krant en op www.scriptieprijs.be

Studenteneditie Vlaamse Scriptieprijs

Artikel

Bioloog Kamiel Debeuckelaere (KU Leuven) ontwikkelde voor zijn masterproef een draadloze robotbloem voor bijenonderzoek. Met dit werk won hij de Vlaamse Scriptieprijs 2021, goed voor 2.500 euro en een trofee in de vorm van gouden hersenen.

 Geen Scriptieprijs zonder jury
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - Op zoek gaan naar de sterkste en meest nieuwswaardige scripties van Vlaanderen vereist de nodige deskundigheid. Een greep uit de indrukwekkende lijst van namen die de voorbije 20 jaar bij de prijs jureerden.

Interview

In gesprek met Dries Mariën, winnaar van de Klasseprijs 2021. “Een parlementslid stelde naar aanleiding van mijn scriptie bijkomende vragen aan Minister van Onderwijs Ben Weyts over het inzetten van die middelen voor aanvangsbegeleiding.” 

“Er beweegt iets in het onderwijs"
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - Het is intussen vaste prik op de redactie van onderwijsmagazine Klasse. Al sinds 2013 verdiepen de collega’s zich daar ieder jaar in tientallen straffe onderwijsscripties. Juryvoorzitter en eindredacteur Nele Beerens blikt terug.

Van gezelschapsspel tot patiëntenformulier
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - De jongste van alle deelprijzen, de Bachelorprijs, bekroont al sinds 2016 straffe inzendingen uit de hogescholen. "Een bachelorproef is allesbehalve ‘het kleine broertje van de masterproef’, maar blinkt net uit in creativiteit, diversiteit en toepasbaarheid in het werkveld."

Kan je vlot en goedkoop vliegenlarven kweken op kippenmest? Die vraag stond centraal in de winnende scriptie van Carl-Victor Deweer (UGent). Op die manier wil deze dierenarts bijdragen tot het vergroenen van de veeteelt.

Interview

De Bachelorprijs 2021 ging naar intensievezorgenverpleegkundige Angela Janssen. Thema van haar scriptie? De reanimatie van COVID-patiënten in buikligging.

Het wapen van de wetenschapper
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - Ieder jaar reikt de redactie de Eosprijs uit aan de strafste exact-wetenschappelijke inzending van de Vlaamse Scriptieprijs. “We verbazen ons ieder jaar over de grote hoeveelheid boeiend en origineel scriptie-onderzoek.”

Interview

En de beste technologische scriptie van 2021 gaat naar… Anneleen en Judith! "Ik was echt geschrokken dat we hadden gewonnen! Ik verschoot hoeveel mensen we plots bereikten."

Annelien Coppieters en Annemie Peeters
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - Annelien Coppieters kaapte in 2018 de Vlaamse Scriptieprijs weg met haar bachelorproef over thuisgevoel in de jeugdzorg. “Een oververdiende overwinning”, vertelde Radio 1-presentatrice en juryvoorzitster Annemie Peeters bij de uitreiking. Een dubbelinterview.

Onderzoeksjournalist Lars Bové won in 2002 de Vlaamse Scriptieprijs
Interview

TERUGBLIK 20 JAAR - Onderzoeksjournalist Lars Bové won in 2002 de allereerste Vlaamse Scriptieprijs met een eindwerk over de maatschappelijke impact van Japanse samoeraifilms. Vandaag werkt hij voor de krant De Tijd en bijt hij zich graag vast in complexe internationale dossiers zoals Panama Papers en LuxLeaks.