Vlaamse ScriptieKrant verjaardagseditie

vskrant

Twintig jaar, 6658 nieuwe inzichten

Twintig jaar Vlaamse Scriptieprijs, dat zijn twintig straffe scripties. Of dat zou je toch denken. In werkelijkheid ontvingen we intussen maar liefst 6658 sterke bachelor-en masterproeven, die óók allemaal onze aandacht verdienen*.

Vaak schrijven studenten over ‘vergeten’ onderwerpen of zoeken ze oplossingen voor grote maatschappelijke kwesties. Wanneer studenten zich maandenlang verdiepen in een onderwerp, dan gaan ze per definitie voorbij aan de waan van de dag, het laatste straffe twitterbericht van enkele uren geleden. En dat verdient op zich al een prijs.
Bewust plaatsen we bij de Vlaamse Scriptieprijs alle afstudeerrichtingen naast elkaar en op dezelfde hoogte. Omdat wij oprecht evenveel verwonderd zijn door, en bewondering voelen voor iedere inzending, van ingenieur tot kleuteronderwijzer. 
Want wat een inzending tot winnaar maakt, dat is niet altijd te vatten in strikte criteria of punten - tot eeuwige frustratie van juryleden. Echte kwaliteit drijft pas boven na verhitte discussies en enthousiaste pleidooien. Dat leverde intussen meerdere straffe winnaars op die, vaak vele jaren later, steentjes of zelfs stenen verlegden in onze maatschappij. In deze krant brengen we een ode aan (een paar van) deze winnaars en, niet te vergeten, aan de vele tientallen juryleden die de geschiedenis van de Vlaamse Scriptieprijs intussen rijk is.

*benieuwd naar deze werken? Ontdek ze op scriptiebank.be

Verjaardagseditie 20 jaar Vlaamse Scriptieprijs

Onderzoeksjournalist Lars Bové won in 2002 de Vlaamse Scriptieprijs
Interview

TERUGBLIK 20 JAAR - Onderzoeksjournalist Lars Bové won in 2002 de allereerste Vlaamse Scriptieprijs met een eindwerk over de maatschappelijke impact van Japanse samoeraifilms. Vandaag werkt hij voor de krant De Tijd en bijt hij zich graag vast in complexe internationale dossiers zoals Panama Papers en LuxLeaks.

Annelien Coppieters en Annemie Peeters
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - Annelien Coppieters kaapte in 2018 de Vlaamse Scriptieprijs weg met haar bachelorproef over thuisgevoel in de jeugdzorg. “Een oververdiende overwinning”, vertelde Radio 1-presentatrice en juryvoorzitster Annemie Peeters bij de uitreiking. Een dubbelinterview.

 Geen Scriptieprijs zonder jury
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - Op zoek gaan naar de sterkste en meest nieuwswaardige scripties van Vlaanderen vereist de nodige deskundigheid. Een greep uit de indrukwekkende lijst van namen die de voorbije 20 jaar bij de prijs jureerden.

Sebastian Baes en Jan Denayer
Interview

TERUGBLIK 20 JAAR - Je huis verwarmen met water uit de rivier? Het kan. Scriptieprijswinnaars Sebastian Baes en Jan Denayer onderzochten het in hun thesis. Een aantal maanden na hun winst later goten ze, samen met hun co-promotor, hun berekeningen in een businessmodel.

“Het transfersysteem in het voetbal zorgt voor uitwassen”
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - We zochten de auteurs van de twee winnende voetbalscripties op voor een één-tweetje: Niels Verborgh won in 2017, Jarne Pollie in 2019. Beiden verzoenden een liefde voor het voetbal met een kritische kijk op de structuren erachter.

giselle nath scriptieprijs
Interview

TERUGBLIK 20 JAAR - In 2011 won Giselle Nath de Vlaamse Scriptieprijs. Tien jaar en een doctoraat later zat Giselle, intussen journalist bij De Standaard, aan de jurytafel bij de 2021-editie van de Vlaamse Scriptieprijs.

Backelandt, winnaar 2004
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - In 2004 zegevierde sportjournalist Frederik Backelandt met z’n scriptie “Ons rijke Vlaamse wielerleven en het wielerflamingantisme”, waarin hij zich als een leeuw vastbeet in het leven en werk van Karel Van Wijnendaele.

De scherpste pennen van de Scriptieprijs
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - Deze winnaars van de Vlaamse Scriptieprijzen maakten de stap van thesis naar boek.

Van gezelschapsspel tot patiëntenformulier
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - De jongste van alle deelprijzen, de Bachelorprijs, bekroont al sinds 2016 straffe inzendingen uit de hogescholen. "Een bachelorproef is allesbehalve ‘het kleine broertje van de masterproef’, maar blinkt net uit in creativiteit, diversiteit en toepasbaarheid in het werkveld."

“Het enthousiasme van de winnaars is aanstekelijk”
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - Technologische scripties maken kans op mtech+prijs, de opvolger van de Agoriaprijs: “Sommige hardnekkige clichés mogen wel eens doorbroken worden.”

“Er beweegt iets in het onderwijs"
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - Het is intussen vaste prik op de redactie van onderwijsmagazine Klasse. Al sinds 2013 verdiepen de collega’s zich daar ieder jaar in tientallen straffe onderwijsscripties. Juryvoorzitter en eindredacteur Nele Beerens blikt terug.

Het wapen van de wetenschapper
Artikel

TERUGBLIK 20 JAAR - Ieder jaar reikt de redactie de Eosprijs uit aan de strafste exact-wetenschappelijke inzending van de Vlaamse Scriptieprijs. “We verbazen ons ieder jaar over de grote hoeveelheid boeiend en origineel scriptie-onderzoek.”