ScriptieKrant wintereditie 2019

wintereditie 2019

Babytaal bij koppels: goed voor je relatie, of juist niet? 
Artikel

Spreken jij en je partner soms met een hoog, schattig stemmetje tegen elkaar? Deel je een eigen taaltje, dat niemand anders verstaat? Je bent niet alleen: ongeveer twee derde van de mensen praat soms ‘babytaal’ met hun partner. Seksuologe Audrey Aerens (KU Leuven) onderzocht of dit wel een goed idee is. // Dit artikel verscheen onder meer in Metro.

Middeleeuwse gedachten lezen
Artikel

“Edel coninc fijn, hoe gerne soudic riddere sijn.” Zo vraagt de held uit Die Riddere metter Mouwen aan koning Artur om hem tot ridder te slaan. Maar wat denkt en drijft het hoofdpersonage nu echt wanneer hij de koning om zo’n gunst vraagt? Letterkundige Maren Lambrichts (KU Leuven) onderzocht het in haar masterproef.

Nederlands lezen in een oogopslag
Artikel

Wanneer je aan het lezen bent, valt het je waarschijnlijk al lang niet meer op: de 'o' in school of de 'o' in kous klinken niet hetzelfde. Vervelend als je de taal nog niet onder de knie hebt. Typografe Walda Verbaenen (PXL) vond dat dit beter kan en ontwikkelde voor haar masterproef een eigen schrift. // Dit artikel verscheen ook op de website van VRT Taal en in Metro.

Ketenaansprakelijkheid moet bedrijven ethischer maken
Artikel

Grote bedrijven komen steeds vaker in opspraak voor bedenkelijke praktijken van hun leveranciers en producenten. Maar zijn ze ook juridisch aansprakelijk wanneer het elders in de keten misloopt? Juriste Penelope Bergkamp (KU Leuven) schreef er haar masterproef over.

Digitale stalknecht voor paarden
Scriptie

Wat als we koliek bij paarden tijdig kunnen ontdekken, waardoor operaties en zelfs inslapen van het paard overbodig worden? Anniek Eerdekens (UGent) ontwikkelde een slim systeem met bewegingssensoren, dat verdacht gedrag bij paarden meteen opspoort. Dit artikel verscheen ook op de website van Eos.

“Ach, beste journalist, dat is nu toch geen nieuws?”
Artikel

‘t Is crisis’, denkt de politicus wanneer zijn of haar naam geviseerd wordt in een negatief artikel. Wat doet hij of zij dan? Zelf het woord voeren in de pers? Of toch liever de woordvoerder uitsturen? Steffie Geysens onderzocht het in haar masterproef politieke communicatie.

Houston, we have a solution
Artikel

Misschien beseft u het niet, maar ruimtevaarttechnologie is al jaren geleden onze levens binnengedrongen. Sterker nog, we maken er dagelijks gebruik van. Corneel Bogaert (KU Leuven) schreef zijn scriptie over hoe ruimtetechnologie zich een weg naar de aarde baant.

Badmintonshuttles krijgen een nieuw leven
Artikel

Op het badmintonveld gaat het er vaak intensief aan toe en badmintonspelers blazen graag stoom af op het veld. Maar de typische pluimpjes waarmee ze spelen zijn fragiel en belanden  snel in de vuilbak. Wat als je ze kan herstellen en hergebruiken?

 KV Kortrijk is voorbeeld voor ‘Italiaanse racismeclub’ Cagliari
Artikel

Racisme is in onze voetbalstadions is al jarenlang een probleem. "Naast straffen bestaat ook zoiets als sensibilisering. In eerste instantie is het de bedoeling dat racistische incidenten zich niet voordoen." Artikel van de hand van de winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs 2019, journalist Jarne Pollie.

historic voicebot
Scriptie

Een oude telefoon, een houten kader en een touchscreen. Met deze elementen ontwikkelde Nicole Horward (EhB) een slimme telefoon waarmee je in het museum met het verleden kan babbelen. Aan de andere kant van de lijn hoor je Ada Lovelace, ook wel bekend als de allereerste computerprogrammeur.