ScriptieKrant wintereditie 2020

Wintereditie 2020

Samen Eenzaam
Scriptie

Een echte dramatherapeut blijft niet bij de pakken zitten tijdens de lockdown, integendeel. Elias Callewaert (Arteveldehogeschool Gent) maakte van de nood een deugd, ging van huis tot huis en bestreed de eenzaamheid via zijn d’raamatherapie.

Een donormoedermelkbank in Vlaanderen?
Scriptie

Moedermelk verlaagt kans op infecties bij prematuren. Vroedvrouw Lien Heyvaert (Erasmushogeschool) onderzocht in haar bachelorproef de voordelen van donormelk en waarom er nog geen donormoedermelkbank is in Vlaanderen.

Algen in Antarctica
Scriptie

Voor haar masterproef bestudeerde Charlotte Goeyers diatomeëen, die verborgen zaten in een historische moscollectie van de Plantentuin Meise en de Universiteit Antwerpen. De collectie werd een halve eeuw geleden verzameld nabij het zuidpoolgebied. "Diatomeeën zijn in staat tot grootse dingen."

tokamak
Scriptie

Johannes Lips (UGent) studeerde af als master in de kernfusie, en ontwikkelde voor zijn masterproef een antenne om deze technologie mogelijk te maken: “Een kleine stap dichter naar de heilige graal van de energie.”

Wat als robots de turnjury vervangen?
Scriptie

Een te complexe jurering en verschillende juryschandalen: de turnsport heeft het moeilijk om fans aan zich te binden. Kan artificiële intelligentie hier een antwoord bieden? Céline Decoster (UGent) onderzocht het draagvlak voor een automatisch jureringssysteem bij juryleden, trainers, gymnasten en fans.

Wanneer undercoverjournalisten zelf de grenzen overschrijden
Scriptie

Hoe ver gaan undercoverjournalisten om door te dringen tot de rauwe werkelijkheid? “Maar liefst acht van de negen bevraagde journalisten gaven toe de wet te hebben overschreden.” // Dit artikel verscheen ook in Metro

Archeologie valt niet bij iedereen in goede aarde
Scriptie

Sinds 2016 verplicht de Vlaamse overheid terreinen bij grote bouwprojecten archeologisch te laten screenen, om zo belangrijk archeologisch erfgoed te beschermen en te bewaren. Maar die maatregel valt niet bij iedereen in goede aarde.

"Onderwijsmethode op de muziekschool is té klassiek"
Scriptie

Master in de onderwijskunde Adriaan Vervoort (VUB) gaf zelf jarenlang les in de muziekschool, maar merkte dat hij niet voorbereid was op die taak. Zijn ervaring werd een inspiratie voor zijn masterproef, waarin hij veertien leerkrachten aan het woord laat die het anders willen doen.

Standbeeld voor een vegetariër
Scriptie

Op het Astridplein in Anderlecht staat een opvallend standbeeld van vegetariër en dierenrechtenactivist Jules Rühl. Geschiedkundige Lise Foket (UGent) schreef haar scriptie over het kleurrijke leven van deze ‘apostel van dierenbescherming’.// Deze scriptie werd ook belicht in Interne Keuken op Radio 1

Van urine en aardappelschijfjes tot wetenschappelijke discipline
Scriptie

Restauratie en conservatie waren niet altijd de wetenschappelijke disciplines die ze nu zijn. Voor haar masterproef onderzocht kunsthistorica Audrey Boivin (UGent) hoe rond het begin van de 20ste eeuw een en ander kantelde. // Dit artikel verscheen ook in Metro

Vlaamse ScriptieKrant

De Vlaamse ScriptieKrant is een driemaandelijkse uitgave waarin Scimingo vzw sterke bachelor- en masterproeven van deelnemers van de Vlaamse Scriptieprijs in de kijker zet. De uitgave is gratis te verkrijgen in alle Vlaamse openbare bibliotheken, maar kan hier ook digitaal worden geraadpleegd. De edities van 2020 verschenen uitzonderlijk exclusief online.