Als tiener droomde hij van modelbouwvliegtuigjes, vandaag werkt hij aan de pakjesdrone bij Amazon. Het minste wat je kan zeggen is dat de carrière van ingenieur Cyriel Notteboom (KU Leuven) een vliegende start nam. "Studenten moeten verder durven denken dan de schoolbanken." Dit artikel verscheen ook op engineeringnet.be
Een eigen vuurvliegje in huis, dat je zelf kan besturen? Oud-Agoriaprijswinnaar en ondernemer Frederik Leys maakt het mogelijk. De ingenieur ontwikkelde tijdens zijn masterproef en doctoraat een flapperende drone met vleugels, die hij nu op de markt wil brengen. Dit artikel verscheen ook op de websites van Engineeringnet en Agoria.
Er studeren te veel studenten diergeneeskunde af aan onze Belgische universiteiten en dat leidt tot een overaanbod aan dierenartsen in ons land. Master in de diergeneeskunde Ashkan Joshghani (UGent) bracht als eerste het probleem in kaart. Zijn masterproef haalde Metro en Gazet van Antwerpen.
De leerkracht krijgt weinig waardering vanuit de maatschappij: volgens Aron Decuyper (VIVES) klopt deze stelling niet. Uit zijn onderzoek kwam een heel ander beeld naar voren.
Wat is een cinematic universe? Film- en televisiewetenschapper Tibo Duhamel (UGent) vertelt er alles over in een nieuw lemma van het scriptiewoordenboek.
Micrometeorieten vind je overal, zelfs in je tuin of op je dak. Geologe Flore Van Maldeghem onderzocht deze minuscule buitenaardse steentjes voor haar masterproef. Dit artikel verscheen ook op de website van EOS.
Biomedisch onderzoekster Lisanne Terrie (KU Leuven) kweekt ze nu samen met haar collega’s artificiële spieren in het labo, op basis van de stamcellen van de patiënt. “Kweekspieren bieden hoop voor mensen met een zwaar spierletsel.”
Je eigen toekomst voorspellen? Het kan, met de hulp van Homerus. Geschiedkundige Charlotte Cools (KU Leuven) schreef haar masterproef over boekenwaarzeggerij. Dit artikel verscheen ook in Metro.
Een gemiddelde levensverwachting van maar liefst 70 jaar. In de westerse wereld bereikten we dit een dikke eeuw geleden, in stedelijk Mesopotamië lukte het al duizenden jaren eerder. Wat was hun geheim? Archeologe Emmy Van Laere (UGent) onderzocht het voor haar masterproef. Dit artikel verscheen ook op de Eos-website.
Wie in Rusland protesteert riskeert sinds 2012 hoge straffen. Maar wie alleen op straat komt, glipt door de mazen van de wet. Een masterproef van Marie Dewaegenaere (UGent). Dit artikel verscheen ook op de website van MO* magazine.
In deze krant voorspellen we je toekomst met Homerus: binnenkort fiets je door de supermarkt, kweek je spieren zonder te sporten en levert een drone je pakjes af in je tuin. Deze zomereditie staat weer vol verbazingwekkende scripties… Haal je exemplaar in de bibliotheek of lees online!