ScriptieKrant zomereditie 2020

Zomereditie 2020

Enzybiotica masterproef
Artikel

We zouden het bijna vergeten, maar naast virussen, vormen ook bacteriën een grote bedreiging voor onze gezondheid. Wat als virussen ons net kunnen helpen in onze strijd tegen antibiotica-resistentie? Bio-ingenieur Steff Taelman (UGent) werkte via zijn masterproef mee aan het onderzoek naar enzybiotica en sloot zo vriendschap met de vijand.

meertaligheid bachelorproef
Artikel

In welke taal vind je jezelf het grappigst? Welke taal heeft de beste woorden om te troosten? Gezinswetenschapper Julie van der Schaaf (Odisee) onderzocht in haar bachelorproef hoe hulpverleners meertalige gezinnen kunnen ondersteunen. Daarvoor ontwikkelde ze gesprekskaartjes waarmee ze deze gezinnen laat praten over hun eigen taalbeleving.

"Die moet gebruiken want die wordt knal psychotisch"
Artikel

Mensen met een psychose grijpen vaak naar drugs en alcohol om hun lijden te verzachten. Wat maakt deze middelen zo aantrekkelijk voor deze kwetsbare groep? Psychologe Jolien Vandersmissen (UGent) ging voor haar masterproef op zoek naar antwoorden.

“Eindelijk begreep ik de woedebuien van mijn kind”
Artikel

“Het was een erg drukke dag toen hij plots een woede-uitbarsting kreeg. Ik besloot naast hem te gaan staan en te zwijgen.” Kinderpsychologe Julie Segers (KU Leuven) schreef haar masterproef over PDA, Pathological Demand Avoidance.

Werkende zusjes, drijvende bevolking
Artikel

Sinologe Moira De Graef (KU Leuven) analyseerde de autobiografische blogs van twee Chinese arbeidsmigranten: Wu Xia en haar lotgenote Fang Yiluo. “Toen ik jong was, schreef ik 27 dromen op een stuk papier. Nu voel ik me als een vogeltje dat gevangen zit in een kooi.” Dit artikel verscheen ook op mo.be.

fytolietenanalyse
Artikel

Laatmiddeleeuwse groente- en fruitresten uit Brusselse tuinen: ze zijn intussen al lang vergaan, maar via de huidige innovatieve technieken zijn ze perfect opnieuw op te sporen. De masterproef van archeologe Rosalie Hermans (VUB) is een ode aan de nieuwe wetenschappelijke revoluties uit de moderne archeologie. Dit artikel verscheen ook op de website van Eos.

Hoe roest in de hersenen kan leiden tot de ziekte van Alzheimer
Artikel

Net zoals metaal, kunnen ook onze hersenen roesten. En dat is zelfs geen beeldspraak. Biomedisch wetenschapper Eva Wachtelaer (UAntwerpen) onderzocht daarom voor haar masterproef het ijzergehalte in de hersenen van 180 proefpersonen.

Sharing is the new buying. Ook voor oma en opa?
Artikel

Amper 8% van de Belgische bevolking leent regelmatig een auto of boor uit aan derden. Vooral senioren voelen nog altijd een groot wantrouwen tegenover deelplatformen. Intercultureel manager Tina Vanhoye (Thomas More) ging in gesprek met hen.

Al gamend het klimaat redden
Artikel

Vaker de fiets nemen, altijd een herbruikbare tas meenemen tijdens het shoppen, alleen kopen wat je ook écht gaat gebruiken: goede voornemens maken we allemaal, maar hoe hou je ze vol? Computerwetenschapper Leen van Houdt (KU Leuven) ontwikkelde voor haar masterproef een eigen app: GoGreen. Dit artikel verscheen ook op de website van Eos.

Een flitsend museumbezoek
Scriptie

Laat de gewone ledlampen in de kamer, razendsnel aan-en-uit flikkeren en je krijgt lifi, volgens sommigen de toekomst van draadloze connectie én een alternatief voor het onveilige en energieverslindende wifi. Ingenieur Lennert Vanmunster (KU Leuven) onderzocht de toepassing van deze technologie voor audiotours in musea. Dit artikel verscheen ook in Metro.

archief
Artikel

Hoe kwetsbaar wij mensen zijn voor infectieziektes, het is voor velen onder ons pas recent duidelijk geworden. Toch waren zulke ziektes doorheen de geschiedenis eerder regel dan uitzondering. Historica Phaedra Vanoppen (UGent) dook voor haar masterproef in de unieke Maaseiker archieven en onderzocht hoe doodsoorzaken verschuiven in de tijd.