ScriptieKrant zomereditie 2020

Zomereditie 2020

Enzybiotica masterproef
Scriptie

Wat als virussen ons kunnen helpen in onze strijd tegen antibiotica-resistentie? Bio-ingenieur Steff Taelman (UGent) werkte via zijn masterproef mee aan het onderzoek naar enzybiotica en sloot zo vriendschap met de vijand. // Dit artikel verscheen op de website van Eos.

meertaligheid bachelorproef
Scriptie

In welke taal vind je jezelf het grappigst? Welke taal heeft de beste woorden om te troosten? Gezinswetenschapper Julie van der Schaaf (Odisee) ontwikkelde gesprekskaartjes waarmee ze deze gezinnen laat praten over hun eigen taalbeleving. // Dit artikel verscheen op de website van VRT Taal.

"Die moet gebruiken want die wordt knal psychotisch"
Scriptie

Mensen met een psychose grijpen vaak naar drugs en alcohol om hun lijden te verzachten. Wat maakt deze middelen zo aantrekkelijk voor deze kwetsbare groep? Psychologe Jolien Vandersmissen (UGent) ging voor haar masterproef op zoek naar antwoorden. // Dit artikel verscheen in Psyche en Brein.

“Eindelijk begreep ik de woedebuien van mijn kind”
Scriptie

“Het was een erg drukke dag toen hij plots een woede-uitbarsting kreeg. Ik besloot naast hem te gaan staan en te zwijgen.” Kinderpsychologe Julie Segers (KU Leuven) schreef haar masterproef over PDA, Pathological Demand Avoidance. // Dit artikel verscheen in Metro.

Werkende zusjes, drijvende bevolking
Scriptie

Sinologe Moira De Graef (KU Leuven) analyseerde de autobiografische blogs van twee Chinese arbeidsmigranten: Wu Xia en haar lotgenote Fang Yiluo. “Toen ik jong was, schreef ik 27 dromen op een stuk papier. Nu voel ik me als een vogeltje dat gevangen zit in een kooi.” // Deze inzending haalde Interne Keuken op Radio 1 en mo.be

fytolietenanalyse
Scriptie

Laatmiddeleeuwse groente- en fruitresten uit Brusselse tuinen: ze zijn intussen al lang vergaan, maar via de huidige innovatieve technieken zijn ze perfect opnieuw op te sporen. De masterproef van archeologe Rosalie Hermans (VUB) is een ode aan de nieuwe wetenschappelijke revoluties uit de moderne archeologie. // Dit artikel verscheen op de website van Eos.

Hoe roest in de hersenen kan leiden tot de ziekte van Alzheimer
Scriptie

Net zoals metaal, kunnen ook onze hersenen roesten. En dat is zelfs geen beeldspraak. Biomedisch wetenschapper Eva Wachtelaer (UAntwerpen) onderzocht daarom voor haar masterproef het ijzergehalte in de hersenen van 180 proefpersonen.

Sharing is the new buying. Ook voor oma en opa?
Scriptie

Amper 8% van de Belgische bevolking leent regelmatig een auto of boor uit aan derden. Vooral senioren voelen nog altijd een groot wantrouwen tegenover deelplatformen. Intercultureel manager Tina Vanhoye (Thomas More) ging in gesprek met hen.

Al gamend het klimaat redden
Scriptie

Vaker de fiets nemen, altijd een herbruikbare tas meenemen tijdens het shoppen, alleen kopen wat je ook écht gaat gebruiken: goede voornemens maken we allemaal, maar hoe hou je ze vol? Computerwetenschapper Leen van Houdt (KU Leuven) ontwikkelde voor haar masterproef een eigen app: GoGreen. // Dit artikel verscheen op de website van Eos.

Een flitsend museumbezoek
Artikel

Laat de gewone ledlampen in de kamer, razendsnel aan-en-uit flikkeren en je krijgt lifi, volgens sommigen de toekomst van draadloze connectie én een alternatief voor het onveilige en energieverslindende wifi. Ingenieur Lennert Vanmunster (KU Leuven) onderzocht de toepassing van deze technologie voor audiotours in musea. // Dit artikel verscheen in Metro.

archief
Artikel

Hoe kwetsbaar wij mensen zijn voor infectieziektes, het is voor velen onder ons pas recent duidelijk geworden. Toch waren zulke ziektes doorheen de geschiedenis eerder regel dan uitzondering. Historica Phaedra Vanoppen (UGent) dook voor haar masterproef in de unieke Maaseiker archieven en onderzocht hoe doodsoorzaken verschuiven in de tijd.

Vlaamse ScriptieKrant

De Vlaamse ScriptieKrant is een driemaandelijkse uitgave waarin Scriptie vzw sterke bachelor- en masterproeven van deelnemers van de Vlaamse Scriptieprijs in de kijker zet. De uitgave is gratis te verkrijgen in alle Vlaamse openbare bibliotheken, maar kan hier ook digitaal worden geraadpleegd. De lente- en zomeredities van 2020 verschenen uitzonderlijk exclusief online.

Pas afgestudeerd en verdient jouw thesis ook meer aandacht? Deelnemen aan de Vlaamse Scriptieprijs kan nog tot en met 4 oktober 2020.

*In tijden van corona zijn een beperkt aantal edities van de Vlaamse ScriptieKrant exclusief online beschikbaar

VSP 2020