Alstublieft niet de kever!

KU Leuven
2017
Ana
Van Liedekerke
Als boeken een morele waarde hebben, hoe moeten we die dan denken? Nussbaum denkt dat we via boeken in aanraking komen met bepaalde ideeën. Ik verken in mijn scriptie een alternatieve visie, in lijn met Diamond en Nabokov, die de morele waarde van een boek meer indirect vindt in een esthetische blootstelling aan het boek.
Meer lezen

De historische en theologische concretisering van een beleid omtrent "Dhimmīs" bij de Umayyaden en de ʿAbbāsiden

KU Leuven
2017
Mohammed
Sefiani
Sinds de stichting van de islam door profeet Muḥammad (571-632) en zijn vlucht, of hijra, naar Yathrib in het jaar 6221 werd de beginperiode van deze religie vaker gekenmerkt door belangwekkende gebeurtenissen. In het jaar 630 was Mekka2 in handen van de moslims gekomen en na de dood van de Profeet en zijn eerste opvolger Abū Bakr (r. 632-634), veroverde Kalief ʿUmar b. al-Khaṭṭāb (r. 634-644) Jeruzalem3 rond het jaar 637.
Deze gebeurtenissen zijn van groot belang om te begrijpen hoe de Profeet en de vier Rechtgeleide Kaliefen ( al-Rāshidūn [r. 632-661]), tewerk zijn gegaan bij de stichting van het Islamitische Rijk en hoe ze omgingen met de volkeren die ze hadden overwonnen. Deze gebeurtenissen waren telkens zó belangwekkend dat er telkens een uitvoerige registratie door islamitische en niet-islamitische getuigen plaats vond.
Meer lezen

BOUWGRONDPRIJZEN IN HET VLAAMS GEWEST, EEN ONDERZOEK NAAR FACTOREN DIE DE BOUWGRONDPRIJZEN KUNNEN BEÏNVLOEDEN

Hogeschool Gent
2017
Alexander
Pels
In 1973 bedroeg in het Vlaams Gewest de mediaanprijs voor een m² bouwgrond 8,80 EUR. In 2014 was de mediaan gestegen tot 207,59 EUR. Dit is een stijging met 2258.98 %.

In drie regio’s is de stijging significant groter dan die van de Vlaamse mediaan.

Binnen die drie regio’s worden telkens de uitersten bekeken: gemeenten waar de bouwgrond het duurst en het goedkoopst was.

De studie onderzoekt of en hoe deze prijsverschillen aan specifieke factoren kunnen gerelateerd worden.
Meer lezen

Stiltegebieden, knelpunten en mogelijkheden in Oost-Vlaanderen

Hogeschool Gent
2017
Andreas
Vandyck
  • Annelies
    Verheyden
Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek van Oost-Vlaanderen om de haalbaarheid van de erkenning van een landelijk stiltegebied in de provincie na te gaan en daarbij de bottlenecks bij het erkennen van zo’n gebied op te sporen. Het eerste deel van dit rapport gaat dieper in op de landelijke stiltegebieden in het algemeen. Het tweede deel focust zich op de stedelijke stiltegebieden en in het laatste deel wordt specifiek gekeken naar de haalbaarheid van stiltegebieden in Oost-Vlaanderen.
Meer lezen

Is it because I’m black? Een onderzoek naar de shooter bias en de activatie van stereotypen

Thomas More Hogeschool
2017
Robin
Vloeberghs
Onderzoek naar de shooter bias en de beïnvloedende rol van radio-oproepen die politieagenten ontvangen voor ze naar een incident gaan.
Meer lezen

Fairmont Rey Juan Carlos I Barcelona: How can the hotel help its employees to find a good balance between their personal and professional lives?

Erasmushogeschool Brussel
2017
Naiké
Delferrière
Een scriptie over wat een goede work-life balans inhoudt, waarom deze belangrijk is voor zewel werknemers als werkgevers en hoe deze balans te verkrijgen is.
Meer lezen

An approach to fast pyrolysis-oils as diesel additive

Hogere Zeevaartschool Antwerpen
2017
Larsen
Priem
Onderzoek naar de productie van pyrolyse olie uit bamboe. De innovatie van een snelle pyrolyse reactor voor dit onderzoek. Het onderzoek is gericht op de toepassing van FPO in scheepsdieselmotoren
Meer lezen

“Van Afghanistan tot de Belgische selectie”

Erasmushogeschool Brussel
2017
Marie
Rutsaert
In parken en sportdomeinen in Vlaanderen ziet men steeds vaker cricketspelers opduiken. Dat is het gevolg van de vluchtelingencrisis. Dit werk onderzoekt hoe de sport, die in België niet erg bekend is, een veilige plek kan vormen voor jonge asielzoekers.
Meer lezen

ONWETTIG VERKEER OP HET BELGISCH SPOORWEGTERREIN PREVENTIEVE EN REPRESSIEVE AANPAK DOOR INFRABEL EN DE FEDERALE SPOORWEGPOLITIE

Universiteit Gent
2017
Helga
De Smijter
Net zoals in andere Europese landen vormt ook in België het betreden van het spoorwegterrein (spoorlijnen, perrons, bundels, spoorwegovergangen, paden langs het spoor), waar en wanneer dit wettelijk verboden is, een belangrijk veiligheidsprobleem. Immers, door de lange remafstand kan de treinbestuurder nauwelijks een aanrijding met personen of objecten die zich op het spoor bevinden, vermijden.
Meer lezen

Investeren en uitsparen? Dé win-winsituatie.

Arteveldehogeschool Gent
2017
Sophie
Geers
  • Elisa
    Catry
De Belgen hun spaarboekjes worden als maar rijkelijker. Veel ondernemers hebben te weinig financiële om hun dromen waar te maken. Twee tegenstrijdige zaken die dringend de wereld uit moeten. Een aantrekkelijk belastingvoordeel maakt het voor de Belgische spaarder mogelijk om zelf een veelbelovende investering te doen en tegelijk de Belgische ondernemer een duwtje in de rug te geven.
Meer lezen