Vlaamse Scriptieprijs 2022: herbeleef de uitreiking

Banner Editie 2022

 

De uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs 2022 werd gehouden in de gotische zaal van het stadhuis van Brussel. Herbeleef met ons de avond en ontdek wie er in de prijzen viel! 

 

Maar liefst 357 studenten deden mee aan de 21e editie van de Vlaamse Scriptieprijs (infografiek). Dat zorgde voor heel wat nieuw onderzoeksmateriaal in de scriptiebank. Voor hun inzendingen schreven de deelnemers een bijhorend journalistiek artikel, waarin ze hun scriptie op een begrijpbare en vlotte manier aan een breed publiek uitleggen. Het is op basis van die artikels dat onze topjury hun eerste selecties maakten. 

Na het bekendmaken van de longslists van 10 werken begon het titanenwerk: elke scriptie werd volledig doorgenomen. Zo bepaalden de juryleden 6 uiteindelijke winnaars van de prijzen, die tijdens de uitreiking live werden aangekondigd. 

Hellen Tielemans won de hoofdprijs en kreeg de gouden hersenen overhandigd door minister van wetenschap en innovatie Jo Brouns.

Hartelijk dank aan alle deelnemers, juryleden, partners en iedereen die dit mee mogelijk maakte!

 

Uitreiking in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en Wtnschp Brussel. Met de steun van De Vlaamse Overheid - Departement EWI, Klasse, Eos Wetenschap, mtech+, Fonds Pascal Decroos, Belga en Engineeringnet
 

20 december 2022

Presentatie door Lisa Ahenkona

Welkomstwoorden door Ans Persoons (Brussels schepen van Nederlandstalige aangelegenheden en onderwijs) en Jan Danckaert (rector VUB)  

Keynote talk door prof. dr. Ann Dooms 

Uitreiking Klasseprijs 2022
door Nele Beerens (redacteur Klasse)

Uitreiking Eosprijs 2022 
door Judith Stegen (redacteur Eos)

Muzikale intermezzi door Stijn Denissen 

Uitreiking mtech+prijs 2022 
door Rohnny Champagne (mtech+voorzitter) en prof. dr. Marc Van Overmeire (juryvoorzitter mtech+)

Uitreiking Bachelorprijs 2022 
door juryvoorzitter Rojin Ferho

Uitreiking Vlaamse Scriptieprijs 2022 door minister van Wetenschap Jo Brouns en de juryvoorzitter Lise Van Dessel  

Presentatie door Lisa Ahenkona

Lisa Ahenkona, jonge Brusselse, studeerde af als communicatiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel in de class of 2020.

Sindsdien is ze nog steeds verbonden aan de universiteit als onderwijsbegeleider voor het vak Redelijk Eigenzinnig, een interdisciplinair keuzevak waar studenten uit verschillende opleidingen worden samengebracht om kritisch te reflecteren over urgente maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast is Lisa ook actief als productiemedewerker in de culturele sector en verzorgt zij af en toe de presentaties tijdens VUB-evenementen. Zo was Lisa het afgelopen jaar de Mistress of Ceremonies van o.a. Mindblowers 2021 in de KVS en de 11e editie van het wetenschapsfestival in Muntpunt. Op 20 december stond ze opnieuw op het podium voor de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs.

Lisa Ahenkona

Keynote door prof. dr. Ann Dooms

Altijd al de vaste hand van schilders bewonderd? Met wiskunde in een computer ligt dit vakmanschap binnen handbereik. Wiskunde-onderzoeker Ann Dooms nam je mee doorheen de wiskunde die het mogelijk maakt om model te staan voor de grootste schilders op aarde én er misschien zelf wel eentje te worden. 

Muziek door Stijn Denissen

Stijn Denissen is onderzoeker aan de VUB, waar hij zich toespitst op de doorsnede van de vakgebieden van artificiële intelligentie en medische wetenschappen. Hij speelt naast zijn onderzoek in een band Klaxon, met wie hij dance-classics uit de jaren '80, '90 en 2000 brengt. 

Stijn houdt zich ook bezig met het versmelten van zijn twee passies - onderzoek en muziek. Hij goot al meerdere van zijn gepubliceerde papers in een liedje. Met zijn project "A paper in a song" tracht hij een duidelijk en vooral catchy overzicht te geven van zijn onderzoek.

Persberichten winnaars 2022

Persbericht

De Vlaamse Scriptieprijs 2022 gaat naar Hellen Tielemans, die een app bedacht voor betere communicatie tussen ambulances en het ziekenhuis.

Persbericht

Met haar scriptie over Vlekje de rat die ziekteverwekkende bacteriën opspoort wint Manon De Meester de Bachelorprijs 2022.

Persbericht

Met hun onderzoek naar een snellere en goedkopere manier voor het nakijken van de plaatsing van een maagsonde op de intensieve zorgen, konden zij de jury voor zich winnen.

Persbericht

“Verdroging aanpakken? Vraag het aan leerlingen!” Met dat concept won bio-ingenieur Noah Fuhrmann (UGent) de Klasseprijs 2022.

Persbericht

Gedaan met haperende video's? De jury van mtech+ hoopt van wel en bekroonde Arno Verstraete alvast als winnaar van de mtech+prijs.