Vlaamse Scriptiekrant 2023

Cover Vlaamse Scriptiekrant

Net een straffe scriptie geschreven?

Tijd voor het volgende level!

 

Zeg niet te snel GAME OVER. Speel je scriptie uit en doe mee aan de Vlaamse Scriptieprijs!

Je maakt niet alleen kans op 2.500 euro, maar kan ook in aanmerking komen voor één of meerdere van vijf deelprijzen met elk een prijs t.w.v. 1.500 euro.

En zelfs als je niet wint kan je toch als winnaar uit de bus komen, want wij promoten jouw scriptie bij de pers. Wie weet komt ook jouw scriptie in de krant of op de radio! Ontdek alvast mooie voorbeelden van scripties die de pers haalden in de krant. 

 

Lees meer over de wedstrijd

Waarom meedoen?
Interview

Waarom deelnemen aan de Vlaamse Scriptieprijs? Wie kan die vraag beter beantwoorden dan Thibaut Duthois? Hij nam niet één, maar twee keer deel aan de wedstrijd én viel twee keer in de prijzen.

Hellen aan het woord
Interview

Wie wint de Vlaamse Scriptieprijs 2022? Die vraag stond centraal in onze “Wie-is-het?” campagne in 2022. Het antwoord: Hellen Tielemans (Thomas More Hogeschool). Zij won de hoofdprijs met haar bachelorproef en genoot van heel wat persaandacht.

Barbie BDSM
Artikel

De helft van de Vlamingen experimenteerde al met BDSM… maar volgens de Belgische wet is het nog strafbaar. Hoe zit de vork in de steel? Dat onderzocht Louise Ippel (UGent) met haar scriptie.

Strip door AI
Scriptie

Striptekenaar Nix (KU Leuven) probeerde zichzelf overbodig te maken door een AI zijn tekenstijl aan te leren.

De Roze Strikken
Artikel

Ons land telt een hoop straffe surrealistische schilders. Zo hangt in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen het majestueuze werk ‘De Roze Strikken’ van Paul Delvaux. Eveline Vandeputte nam het werk (letterlijk) onder de loep.

Klasseprijs

Wiskunst
Artikel

Als leerkracht Wiskunde en Project Algemene Kunstvakken zocht Ine Meers (PXL Hogeschool) een manier om beide op het eerste zicht onverenigbare vakken samen te smelten tot een eenheid: wiskunst.

Noah Fuhrmann wint Klasseprijs 2022
Artikel

Hoe maak je leerlingen bewuster van milieuproblemen? Dat vroeg ook Noah Fuhrmann (UGent) zich af toen hij het vak ‘Toegepaste Ecologie’ doceerde in het secundair onderwijs. “Weinig scholen bieden het vaak aan en er bestaan dus ook geen lessenpakketten voor.” Dan doe ik het maar zelf, dacht Noah.

Bachelorprijs

Vlekje
Artikel

In 9 maanden tijd kan je een hele zwangerschap doorstaan... of een rat trainen om ziekmakende bacteriën op te sporen. Manon De Meester (Odisee) koos voor nummer twee met haar scriptie.

Elderspeak
Artikel

Wanneer jongere mensen tegen ouderen spreken op een betuttelende, bijna kleinerende manier, spreekt men van ‘elderspeak’ of ‘secondary baby talk’. Hoewel goed bedoeld, kan het negatieve gevolgen hebben voor ouderen. Sibian De Gussem (HOGENT) zocht een oplossing.

mtech+prijs

Smartphone als hulpmiddel
Artikel

Kan je smartphone ingezet worden om zelfverwondend gedrag te voorkomen? Volgens Elise Van Laere (KU Leuven) wel! Zij onderzocht het potentieel van de smartphone binnen het DAILY-project van de universiteit.

Loading
Artikel

Niks zo frustrerend als een video die blijft haperen. Dat vond ook Arno Verstraete (Uhasselt). Daarom werkte hij aan een algoritme dat videostreaming optimaliseert.

Eosprijs

Maagsonde
Artikel

Twee winnaars voor de prijs van één. Emma Coene en Frédéric Claerhoudt wonnen samen de Eosprijs 2022. Voor hun scriptie gingen ze tijdens de coronapandemie op zoek naar de maagsonde… met behulp van echografie!

Vulkaan
Artikel

Wat als we kunnen voorspellen wanneer een vulkaan uitbarst? Nog niet zo’n gek idee. De Villarricavulkaan in Chili vertoont een seizoensgebonden uitbarstingspatroon. Julie De Groote (UGent) vond daar een verklaring voor: de vulkaan heeft lentekriebels.

NBN Sustainability Award

Chocolade
Artikel

Een lekker stukje chocolade wordt al gauw een guilty pleasure als je weet wat er achter de chocolade-industrie schuilt. Hannelore Standaert biedt een tegenantwoord met haar analyse van Tony Chocolonely's open-source initiatief.

Tweedehands
Artikel

Tweedehandskleding is weer ‘in’, zeker bij jongere generaties. “Jongeren shoppen tweedehands om er uniek uit te zien en om zich af te zetten tegen fast fashion, maar ze dreigen de oorspronkelijke doelgroep van tweedehandszaken uit de markt te dringen”, stelt Robine Horckmans (VUB) in haar thesis.