Juridische gids voor student-ondernemers

Nikita
Colpaert
  • Stijn
    Bril
  • Ellen
    Broes
  • Nikita
    Colpaert
  • Robin
    Van de Sompel
  • Fabienne
    Verschelde

Naast het behalen van een diploma zijn vele studenten geprikkeld door het ondernemerschap. Student-ondernemers dromen ervan om hun idee om te zetten in de praktijk en een eigen onderneming op te starten. Maar naast de creatieve ideeën komen er veel risico’s en verplichtingen bij kijken. Denk maar aan opstartkosten, een boekhouding die in orde moet gebracht worden en het financieel risico. Het zijn slechts enkele voorbeelden die voor velen een drempel vormen om de grote sprong naar het ondernemerschap al dan niet te wagen. ARTEpreneur werd opgericht in 2015 met het doel die grote drempel te verkleinen.

Ondernemen dankzij ARTEpreneur

De studentencoöperatie ARTEpreneur, dat uitgaat van de Arteveldehogeschool te Gent, geeft studenten een extra duwtje in de rug. ARTEpreneur maakt het voor student-ondernemers mogelijk om hun eerste stappen te zetten in de ondernemerswereld onder begeleiding van een volledig team. Ondernemingen als BeerSelect, Otice Clothing en Qbraem zijn enkele succesvolle projecten die dankzij de hulp van ARTEpreneur uit hun startblokken zijn geschoten.

ARTEpreneur heeft als overtuiging dat de student-ondernemers het best geholpen kunnen worden door leeftijdsgenoten. Zo vroeg ARTEpreneur afgelopen academiejaar 2016-2017 aan vijf studenten rechtspraktijk of zij het aandurfden om de student-ondernemers bij te staan op juridisch vlak. Op die manier zouden de student-ondernemers voor het eerst een juridische opinie krijgen dankzij rechtspractici die elke dag bezig zijn met het analyseren van recht.  

Challenge accepted!

Voor het allereerst namen de vijf studenten rechtspraktijk de uitdaging met open armen aan, en richtten zij het fictief adviesbureau ‘LP Consilex’ op. Er werd niet enkel een naam gecreëerd, ook werd een logo aangemaakt en werden er documenten opgesteld om de student-ondernemers zo professioneel mogelijk te helpen. Gedurende een semester slaagde LP Consilex erin om drie ondernemingen te helpen bij juridische problemen. De werkwijze was als volgt: de student-ondernemers stelden hun vragen aan LP Consilex en deze werden op hun beurt door LP Consilex beantwoord en opgelost door een volledig juridisch advies. Die adviezen bestonden niet enkel uit juridische achtergrond maar ook uit kant-en-klare documenten die op heden gebruikt worden in de drie ondernemingen. De topics van de juridische adviezen zijn: het beheren van een legale webshop, het creëren van een evenementenbureau en het tewerkstellen van kinderen jonger dan 15 jaar.

Juridische regelgeving is overal aanwezig

Tegenwoordig worden wij steeds meer geconfronteerd met juridische zaken, zonder dat we het merken. Is het bijvoorbeeld niet merkwaardig dat op bijna iedere webshop hetzelfde gevraagd wordt, namelijk om cookies te accepteren? Of dat elke webshop een automatische bevestigingsmail stuurt na het plaatsen van een bestelling, alsof de webshophouders het hebben afgesproken met elkaar? Het zijn slechts enkele voorbeelden die aantonen dat er heel wat regelingen zijn zonder dat we erbij stilstaan. 

Het bijzonderste aan onze bachelorproef is dat het werkelijk gebruikt wordt door de student-ondernemers. Onze bachelorproef gaat namelijk niet over fictieve ondernemingen, maar over student-ondernemers die op de dag van vandaag met hun beide voeten in de ondernemingswereld staan en ons juridisch advies meenemen naar de toekomst toe." – Nikita Colpaert, LP Consilex

De studenten van LP Consilex zijn trots op hun gerealiseerde bachelorproef. Het geeft LP Consilex een voldoening dat zij de student-ondernemers een serieuze boost hebben gegeven tot een legale onderneming. Aldus Nikita Colpaert van LP Consilex: “Het bijzonderste aan onze bachelorproef is dat het werkelijk gebruikt wordt door de student-ondernemers. Ookal bestond LP Consilex hoofdzakelijk dankzij onze bachelorproef, het was voor ons in de eerste plaats belangrijk om de student-ondernemers zo optimaal mogelijk te helpen. Onze bachelorproef gaat namelijk niet over fictieve ondernemingen, maar over student-ondernemers die dagdagelijks met hun beide voeten in de ondernemingswereld staan en ons juridisch advies meenemen naar de toekomst toe.”

Van een try-out naar beste bachelorproef van bedrijfsmanagement

De bachelorproef van de vijf rechtspractici Stijn Bril, Ellen Broes, Nikita Colpaert, Robin Van de Sompel, Fabienne Verschelde en coach Mathieu Verkempinck bleek een succes: enerzijds werd er een mooie eindscore van 19/20 behaald en anderzijds kregen zij een beloning via de prijs voor Beste Bachelorproef van de afstudeerrichting Bedrijfsmanagement aan de Arteveldehogeschool te Gent. Dankzij de vijf rechtspractici die als allereerste de richting mochten vertegenwoordigen, consulteert ARTEpreneur op heden de richting rechtspraktijk verder door middel van thesissen.