Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

To Give or not to Give: Examining the prosocial effects of a 360° video documentary supporting a clean water charity.

Universiteit Antwerpen
2021
David
Walewijns
Met Virtual Reality heb ik in een experiment een 360-graden video getoond over de vluchtelingencrisis. In mijn onderzoek wilde ik nagaan of de VR-ervaring een positievere invloed had op proefpersonen hun donatie-intentie dan traditionele media.
Meer lezen

'All frontiers closed, all territories forbidden': the emergence of statelessness on the international legal stage (1918-1961)

KU Leuven
2018
Camille
Van Peteghem
Deze scriptie gaat over de opkomst van staatloosheid als onderwerp in het internationaal recht in de periode 1918-1961. Na de uiteenzetting van een theoretisch kader voor staatloosheid in het algemeen, wordt in chronologische volgorde zowel de opkomst en ontwikkeling van het internationale probleem van staatloosheid enerzijds en de opkomst en ontwikkeling van de internationale oplossingen voor staatloosheid anderzijds uiteengezet.
Meer lezen

Het externe beleid van de EU inzake democratie en mensenrechten in relatie tot de mensenrechtensituatie in de ‘failed state’ Somalië

KU Leuven
2018
Daisy
Daniels
Ondanks miljoenen euro's steun van de EU loopt er volgens verschillende rapporten nog steeds veel mis op democratisch en mensenrechtelijk vlak in Somalië. In deze scriptie wordt de vraag gesteld in hoeverre en in welke mate het externe beleid van de EU een impact heeft op de mensenrechtensituatie in Somalië.
Meer lezen

Never again "Wir haben es nicht gewußt". Intransparency on warfare: a human rights violation?

KU Leuven
2018
Louise
Willocx
De mogelijkheden tot controle op het Ministerie van Defensie zijn ondermaats. Zowel volksvertegenwoordigers als ngo's kunnen hierdoor zeer moeilijk nagaan hoe ver onze verantwoordelijkheid reikt ten opzichte van burgerslachtoffers in de oorlog tegen IS. Het juridisch raamwerk achter de intransparantie van Defensie schendt bovendien hoogstwaarschijnlijk de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Meer lezen

Going to Mars: In Search of a Solid Legal Framework for this Planet not yet Visited by Humankind

Vrije Universiteit Brussel
2018
Frauke
Devriendt
De scriptie gaat op zoek naar een solide juridisch kader voor het bezoeken en koloniseren van de maan en andere hemellichamen (zoals bijvoorbeeld Mars). Hierbij wordt het bestaand ruimterecht in kaart gebracht, alsook de valkuilen in dit geldend juridisch regime. Ten slotte tracht het onderzoek een waardig alternatief te bieden waar nodig.
Meer lezen

Mister President, Where Are Your Citizens? Statecraft and Citizen-State Relations in Post-Conflict Bosnia-Herzegovina

Universiteit Gent
2017
Leander
Papagianneas
Een interdisciplinaire analyze van de relatie tussen burgers en de staat in de post-conflict context van Bosnië-Herzegovina, waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan de invloed van politiek en sociaal activisme
Meer lezen

The Genocide You Have Never Heard of: The Case of the Rohingya People

KU Leuven
2017
Eva
Albers
In haar masterscriptie heeft Eva Albers onderzocht of de precaire situatie van de Rohingya moslims in Myanmar onder het huidige internationaal recht een genocide is. Indien dat zo is, kan de zaak van de Rohingya dan voor het Internationaal Strafhof in Den Haag gebracht worden?
Meer lezen

In hoeverre laat het bewijsrecht toe dat personen die bescherming behoeven als vluchteling correct als zodanig worden erkend?

Vrije Universiteit Brussel
2017
Alexandra
Gjurova
De scriptie bevat een juridisch onderzoek naar het bewijs in asielzaken. De focus ligt op het gebruik van landeninformatie (country of origin information) in de beoordeling van de gegronde vrees voor vervolging.
Meer lezen

Nationalism and Freedom of Movement

KU Leuven
2016
Gijs
Steinmann
Do liberal states have the right to exclude outsider, or should we instead see immigration as a human right? In this thesis I critically evaluate the philosophical grounds on which David Miller bases his defense for the right to exclude.
Meer lezen

The aftermath of a dark past. Forensic archaeology and memorialization of the 1994 Genocide against the Tutsi.

KU Leuven
2016
Lies
Verlinden
Deze masterthesis behandelt twee aspecten van het transitionele justitie- en verzoeningsproces: enerzijds de forensische archeologie, haar technieken, toepassing en belang voor internationale strafhoven zoals het ICTY en het ICTR, en anderzijds de inspanningen om gebeurtenissen te memorialiseren, en hun impact op de gemeenschap. Beide onderdelen worden benaderd vanuit een algemeen oogpunt via een theoretisch kader dat telkens toegepast kan worden op de gekozen case study, namelijk de genocide tegen de Tutsi in Rwanda uit 1994.
Meer lezen

Seksueel geweld tegen vrouwen in gewapende conflicten: een onderzoek naar de oorzaken van straffeloosheid

KU Leuven
2016
Làzarie
Eeckeloo
Seksueel geweld in oorlogstijd komt op grote schaal voor. Toch worden daders daarvoor zelden gestraft. Hoe komt dat? Zijn vrouwen wettelijk voldoende beschermd tegen seksueel geweld? En kan die bescherming voldoende afgedwongen worden?
Meer lezen

LGBTIQ-rights are human rights: Een toetsing van de Russische antipropagandawetgeving aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

Universiteit Gent
2015
Justine
De Kerf
 Op 29 juni 2013 zette de Russische president Poetin zijn beslissende handtekening onder een nieuwe federale wet waardoor het verboden werd om in het bijzijn van minderjarigen “niet-traditionele relaties” te propageren. Kinderen zouden zowaar het idee kunnen krijgen dat dergelijke relaties sociaal gelijkwaardig zijn aan traditionele relaties. De nieuwe Russische wetgeving kreeg van de internationale media al snel de naam “antihomowet” of “antipropagandawet”.
Meer lezen

Van freak tot patiënt: de relatie tussen freakshows en geneeskunde

Universiteit Antwerpen
2014
Lotte
Blommaerts
Freakshows en geneeskunde: vrienden of vijanden?In 1884 stroomt het publiek massaal toe naar een freakshow nabij het Londense ziekenhuis. Daar is Joseph Merrick, beter bekend als ‘The Elephant Man’, te bezichtigen. Hij wordt er opgevoerd als ‘born freak’, iemand die met lichamelijke afwijkingen geboren is. Onder de massa bevindt zich ook dr. Frederick Treves. Net als vele geneeskundigen is ook hij geïnteresseerd in born freaks. Twee jaar later belandt Merrick in datzelfde Londense ziekenhuis. Hij wordt er als geneeskundig studieobject behandeld.
Meer lezen

Which countries are more likely to initiate a dispute in the WTO Dispute Settlement Mechanism?

Universiteit Antwerpen
2014
Thalia
Wyns
Which countries are more likely to initiate a dispute in the  WTO Dispute Settlement Mechanism?This Dissertation is focused on dispute initiation in the WTO Dispute Settlement system. The main question the author attempts to at least partially answer is: Why do countries initiate a dispute in the WTO Dispute Settlement Mechanism? The answer to this question is important for international trade and the enforcement of international trade laws. These laws are more often than not drafted in an extremely vague manner in order to be politically acceptable.
Meer lezen

Rise of the drones: A study on the legality of drone targeted killings of suspected terrorists

KU Leuven
2014
Olivia
Herman
In het oog van de drone                                                                                     In haar boek “Gaza op mijn hoofd” schrijft Inge Neefs, "Boven ons hangt er nu zo'n gigantische stalen wesp: een drone, een onbemand vliegtuig dat van op afstand bestuurd wordt, via een console, ergens in Tel Aviv waarschijnlijk. (...) Het enige wat nu telt is de dodelijkheid, de onvoorspelbaarheid van dat massief tuig boven ons.
Meer lezen

Rechten van de vrouw in Centraal-Azië

KU Leuven
2014
Marijke
Nicolaï
  • Marijke
    Nicolaï
Rechten van de Vrouw in Centraal-Azië‘Vrouwenrechten zijn mensenrechten’            Rechten van de vrouw hebben mij altijd al aangesproken en het idee om over dit onderwerp een thesis te schrijven is ontstaan tijdens mijn verblijf in Siberisch Rusland. Ik heb echter besloten mij niet te focussen op Rusland, maar op twee landen in Centraal-Azië om de reden dat ik – masterstudente Slavistiek en Oost-Europakunde – reeds een aantal papers schreef over de rechten van de vrouw in Rusland.
Meer lezen

The role of European consensus in the jurisprudence of the European Court of Human Rights

Universiteit Gent
2013
Athina
Van Melkebeke
 Mensenrechtenwaakhond gesluierd uit angst voor muilkorfHet Europees Hof voor de Rechten van de Mens had de voorbije jaren heel wat kritiek te slikken. Zo vergat het Hof volgens critici soms de grens tussen de wetgevende macht en de rechterlijke macht te respecteren. Aan de overkant van het Kanaal vond men dat het Hof zich al te vaak moeide met zaken die reeds perfect waren afgehandeld op het nationaal niveau. Er vloeide veel inkt over het politieke debat met als onderwerp de rol en werkwijze van de mensenrechtenwaakhond.
Meer lezen

Europees Hof voor de Rechten van de Mens op de helling. De kritiek binnen de EVRM-lidstaten

Universiteit Gent
2013
Stephanie
Hermant
De Toekomst van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op de helling.Als we sommige opiniemakers, academici en politici mogen geloven zijn de mensenrechten en het Hof waarvoor we ze kunnen afdwingen een onheilspellend goed. Met krantenkopen als: “Repressie door mensenrechten”, “Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vormt een ernstige inbreuk op de democratie”, “Straatsburg schiet zijn doel voorbij” en “laten we ons bevrijden van het Europese Hof”, lijkt die visie goed ingeburgerd. David Cameron liet weten een einde te willen maken aan wat hij noemt “this human rights madness”.
Meer lezen

XX or XY … Who cares? Attitudeonderzoek naar gendernormen, homofobie en transfobie.

Hogeschool West-Vlaanderen
2013
Casper
Reybrouck
XX or XY …  Who cares?Attitudeonderzoek naar gendernormen, homofobie en transfobie.Naar aanleiding van een zeer agressieve transfobe geweldpleging die plaats vond op 15 Oktober 2012, wilden we met dit onderzoek peilen naar hoe het echt gesteld is met de attitudes van de Vlaamse bevolking naar holebi’s en transgenders toe. Eerdere onderzoeken stelden al vast dat transgenders niet vanzelfsprekend kunnen rekenen op sociale en maatschappelijke acceptatie (Hammerberg, 2009; Kuyper, 2012; Human Rights Watch, 2011).
Meer lezen

Patenting embyronic stem cells - influence of recent jurisprudence on (Belgian) stem cell research

Universiteit Gent
2013
Mieke
Debaere
Patenting embryonic stem cells -influence of recent jurisprudence on (Belgian) stem cell research Debaere, M1; Iserentant, D1,2; Pappaert, K3 ; Paemen, L3  1Ghent University, 2VIB, 3De Clercq & Partners Abstract: In October 2011, the Court of Justice of the European Union ruled that procedures relating to human embryonic stem cells or human embryonic stem cell lines are excluded from patentability if they required the destruction of a human embryo. This EU ruling consequently has affected the practice of the European Patent Office and has caused a lot of confusion in the scientific community.
Meer lezen

Heksenkinderen: wijdverspreid in Afrika, maar alleen op de wereld? Een eerste aanzet tot onderzoek naar hun zelfbeeld.

KU Leuven
2013
Caroline
Spaas
Heksenkinderen: wijdverspreid in Afrika, maar alleen op de wereld?Ndoki, Aje, Abazimu of Mfiti in Malawi, zijn de namen waarmee duizenden kinderen in verschillende landen in Sub-Sahara Afrika dagelijks worden gebrandmerkt.  Vanaf het moment dat iemand hen in associatie brengt met een van die stempels, die alle “heks” betekenen, begint voor hen een leven vol angst. Ze worden verstoten uit de samenleving. Hierna volgt voor velen een leven op straat, onder andere in de prostitutie.
Meer lezen

Protectie van de bevolking in Haut-Uele, vanuit community perspectief. Kwalitatief veldonderzoek in de DRC.

Universiteit Gent
2012
Hélène
Flaam
 “Joseph Kony beroemd… en dan ?”Het Lord’s Resistance Army (LRA), een Oegandese rebellenbeweging en onder leiding van de krijgsheer Joseph Kony, is ondertussen al meer dan 25 jaar actief is, eerst in Oeganda, maar nu 5 jaar ook in Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Noordoost Congo. Dit conflict werd tot voor kort tot één van de meest vergeten conflicten ter wereld gerekend.
Meer lezen

Camera's terecht - Een wetenschappelijke verhandeling over het toelaten van audiovisuele media tot de rechtszaal

Universiteit Gent
2012
Tijs
Van Puyenbroeck
 Hoe je persvrijheid meet volgens Reporters Zonder Grenzen Elk jaar komt de non-profit organisatie Reporters Zonder Grenzen met een nieuwe rangschikking van alle landen ter wereld waarin de persvrijheid in elk land aan de hand van een score wordt gemeten. Hoe lager de score, hoe meer persvrijheid. De meest recente ‘press freedom index’ plaatst België op plaats 20, onze noorderburen moeten tevreden zijn met plaats 3. Allesbehalve slecht maar toch zakt België 6 plaatsen en was Nederland vorig jaar nog de absolute nummer 1. Geef toe: wie houdt nu niet van zulke lijstjes?
Meer lezen

Social and Economic Influence of Ahmadiyya Muslim Community in Flander Belgium

Universiteit Hasselt
2008
Khalid
Saiffullah
 Migration has a long history since the birth of humanity. The largest movements of people in history were the barbarian migrations that overran the Roman Empire in the 4th and 5th centuries AD and the Atlantic Migration to the Americas from the early 1800s to the early decades of the 20th century. For a thousand years, from the end of the Roman Empire in the West until the middle of the 15th century, the history of Europe, Asia, and North Africa consists of an almost unbroken series of invasions, wars, and conquests.
Meer lezen