Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

Een koud kunstje? De Commissie Buysse na WO II. Een kijk achter de schermen van het Belgische onderzoek en herstelbeleid rond naziroofkunst.

Universiteit Gent
2023
Marie
De Beul
Een kijk achter de schermen van het Belgische onderzoek en herstelbeleid rond naziroofkunst.
Meer lezen

Vinden ze nog de weg naar huis? De zoektocht naar een geschikt beleid voor roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog

Universiteit Gent
2020
Amber
Gardeyn
Deze scriptie gaat op zoek naar aanbevelingen aan de Belgische overheden om het huidige beleid voor roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog op te krikken. De aanbevelingen zijn gebaseerd op een rechtsvergelijkende studie tussen België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.
Meer lezen

Compartmentalisation and the principle of full compensation: Can’t see the wood for the trees in the 21st century

KU Leuven
2016
Pieter
Gillaerts
Wie foutief iemand anders schade berokkent, moet deze in België volledig vergoeden. Er zijn evenwel talloze uitzonderingen op deze regel, waardoor je het bos door de bomen niet meer ziet. Deze scriptie brengt de belangrijkste uitzonderingen in kaart en stelt een meer omvattende uitzondering voor op de regel van de volledige vergoeding, zodat de rechter in een concreet geval steeds in staat zou zijn om de schadevergoeding te matigen als die duidelijk onredelijk zou zijn.
Meer lezen

Dekking in de tijd in de aansprakelijkheidsverzekering

Universiteit Antwerpen
2016
Cindy
Cornelis
Het principe van de dekking in de tijd in de aansprakelijkheidsverzekering wordt, rechtsvergelijkend, onderzocht waarbij wordt nagegaan welke systemen worden toegepast, wat deze systemen inhouden, de geoorloofdheid ervan, in welke mate men ervan kan afwijken, wat de problemen zijn bij overgang van het ene naar het andere systeem en welke knelpunten kunnen vastgesteld worden in de Belgische regeling.
Meer lezen

Maurice Joostens en het Bokserprotocol. Marionet op het diplomatieke theater?

KU Leuven
2016
Gert
Huskens
In dit onderzoek staat centraal in welke mate en op welke manier Belgisch diplomaat Maurice Joostens een invloed uitoefende op het Belgische buitenlandse beleid tijdens de Conferentie van Peking die plaatsvond na afloop van de Bokseropstand.
Meer lezen

Een nieuwe relatie tussen de Maori en de Nieuw-Zeelandse Kroon.

Hogeschool Gent
2014
Louis
Debaere
  • Stef
    Vanhoutteghem
Een nieuwe relatie tussen de Maori en de Nieuw-Zeelandse Kroon.Vele mensen hebben er geen weet van maar in Nieuw Zeeland hebben talrijke onschuldige families geleden aan inbeslagname van woning en grond. Dit dateerde van ongeveer tijdens de kolonisatie van het land. Het ging om eigendommen van de oorspronkelijke bevolking (genaamd ‘de Maori’). De feiten brachten onvermijdbaar vele landdisputen en zelf landoorlogen teweeg. De oorzaak is te wijten aan illegale handelingen van de overheid van toen. Daardoor heeft dit nog steeds een invloed op de gehele maatschappij van Nieuw Zeeland.
Meer lezen