Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

TikTok food Influencers voor voedselgeletterdheid promotie?

Universiteit Antwerpen
2023
Julie
Volckaerts
Jongvolwassenen (18-25) consumeren veel berichten over eten en voeding op sociale media, met name op TikTok. Dit onderzoek richt zich op bron- en boodschapkenmerken van de effectiviteit van een food influencer in het bevorderen van voedselgeletterdheid bij jongvolwassenen. Meer specifiek ligt de focus op brondeskundigheid als bronkenmerk en instructies in receptvideo's als boodschapkenmerk. Een between-subjects experiment met een 2 (expert food influencer vs non-expert food influencer ) x 2 (TikTok receptvideo met instructies vs zonder instructies) design werd uitgevoerd. In totaal namen 242 Vlaamse jongvolwassenen deel aan het experimentele onderzoek. De resultaten tonen aan dat hoewel deskundige food influencers niet direct effectief waren in het bevorderen van voedselgeletterdheid en post engagement, ze wel als geloofwaardiger werden ervaren dan de niet-deskundige food influencer. Deze geloofwaardigheid van de bron bleef leiden tot een hogere intentie om gezond voedsel te kiezen en om de receptvideo leuk te vinden, te delen, te taggen, op te slaan en de influencer te volgen. Bovendien bleken instructies in receptvideo's op TikTok effectief te zijn in het bevorderen van voedselgeletterdheid en postbetrokkenheid. Deze bevindingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve communicatiestrategieën gericht op het bevorderen van voedingsvaardigheden onder 18- tot 25-jarigen.
Meer lezen

Characterising the maternal vaginal microbiome during pregnancy and its vertical transmission

Universiteit Antwerpen
2023
Margo
Hiel
In deze masterscriptie werd onderzocht of het vaginale microbioom van een moeder ook invloed heeft op dat van haar dochter op latere leeftijd. Ook de dynamiek van het vaginale microbioom tijdens de zwangerschap werd bestudeerd.
Meer lezen

Een observationeel onderzoek om de determinanten fysieke omgeving, sociale omgeving en intentie van snacken in kaart te brengen bij 60-plussers: het gebruik van ecological momentary assessment (EMA).

Universiteit Gent
2022
Kim
Cnudde
De eerste onderzoeksvraag is het in kaart brengen van het snackgedrag bij de doelgroep 60-plussers. Ook wordt er beoogd om meer diepgaand inzicht te verwerven in de snackconsumptie van ouderen door de invloed van verschillende determinanten op snackgedrag te onderzoeken. In de tweede onderzoeksvraag wordt nagegaan of determinanten zoals de fysieke omgeving, sociale omgeving, intentie en emoties de snackconsumptie van 60-plussers beïnvloeden.
Meer lezen

Blended Food. Where food and social life blend together.

Thomas More Hogeschool
2022
Lena
Jacobs
  • Lena
    Jacobs
  • Sofie
    Van Beek
  • Lotte
    Verhoeven
We focuste ons tijdens onze bachelorproef op het onderwerp blended food. Dit is gewone voeding die gebeld wordt tot een consistentie die door een sonde te spuiten is. Deze manier van voeding blijkt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen. We ontwikkelden hierbij ook twee tools.
Meer lezen

Instagram food influencers: threat or opportunity? Determining the impact of social media influencers’ food related content on Flemish 12-18 year old adolescents’ eating outcomes: An intervention

KU Leuven
2021
Katoo
Derks
  • Yara
    Qutteina
Een experimenteel (4x4, between subjects) onderzoek naar de impact van voedselgerelateerde inhouden van sociale media influencers op de eetgewoonten van Vlaamse 12-18-jarige adolescenten.
Meer lezen

Transitie naar een gezonder en duurzamer dieet: impact van empathie naar dieren toe op de bereidheid

Universiteit Gent
2021
Sarah
Dauw
Er is een duidelijke opmars bezig naar een gezonder en duurzamer dieet. Daarnaast raken we er ook meer van overtuigd dat er in de toekomst vaker plantaardig gegeten gaat worden. Deze transitie moet echter verder gestimuleerd worden, want er zijn meerdere voordelen verbonden aan een lagere vleesconsumptie. In deze masterproef wordt onderzocht of empathie naar dieren toe een positieve impact heeft op deze verandering, en dus een stimulans kan vormen.
Meer lezen

Het verband tussen voedingsgewoonten bij patiënten met een bariatrische chirurgie en de evolutie van NAFLD: Pre- en postoperatieve vergelijking

Erasmushogeschool Brussel
2020
Mariem
Chiairi
Dit onderzoek gaat over het verband tussen de voedingsgewoontes van patiënten die een bariatrische chirurgie ondergaan en de evolutie van non alcohol fatty lever disease (NAFLD).

Het doel van dit onderzoek is om bij patiënten die een bariatrische chirurgie ondergaan naast het gewichtsverlies, ook de pre- en postoperatieve voedingsgewoonten in verband te brengen met de evolutie van NAFLD.
Meer lezen

Een vlees- en zuivelrijk eetpatroon in tijden van klimaatcrisis, een ethische analyse

Universiteit Gent
2020
Channa
Cattoir
Kunnen we ons vlees- en zuivelrijk dieet vandaag nog rechtvaardigen? In tijden van klimaatverandering, overbevolking en massa-extinctie dringen ethische vragen zich op.
Meer lezen

De financiële impact van voedselbedeling op de inkomensadequaatheid van leefloontrekkers in België

Universiteit Antwerpen
2019
Karen
Hermans
In deze scriptie wordt onderzoek gedaan naar de belangrijkste reden waarom steeds meer mensen naar de voedselbank gaan: geldgebrek. Zo wordt de geldwaarde van voedselpakketten berekend en welke impact dit op de financiële situatie heeft van mensen in armoede, specifiek bij leefloontrekkers.
Meer lezen

MACHINE LEARNING AND POLLINATION NETWORKS: THE RIGHT FLOWER FOR EVERY BEE

Universiteit Gent
2018
Sarah
Vanbesien
Winnaar Eosprijs
Het combineren van nieuwe machine learning technieken met grote ecologische datasets, om zo predictiemodellen op te stellen. Deze kunnen zowel gebruikt worden om voorspellingen te maken voor nieuwe soorten, maar worden hier vooral toegepast om missing values te detecteren in bestaande datasets. De ecologische datasets zijn allemaal pollinatie/bestuivingsnetwerken.
Meer lezen

Hydratatie en energieaanbreng tijdens de inspanning bij adolescente rugbyspelers

Hogeschool Gent
2018
Flore
De Vylder
  • Jana
    Camphens
Deze bachelorproef is een bundeling van de meest recente voedingsrichtlijnen bij Rugby Union. Het bijhorende onderzoek lijkt aan te geven dat er een grote progressiemarge is op vlak van vocht- en koolhydraatinname tijdens de inspanning bij adolescente rugbyspelers van Flanders Rugby Academy - de Vlaamse Topsportschool Rugby Union. Een sensibiliseringsperiode van vijf weken heeft slechts een beperkt effect. Voor definitieve verandering is meer begeleiding, opvolging en algemene ondersteuning binnen de club noodzakelijk.
Meer lezen

Op maat gemaakt voedingsadvies aangeboden door een supermarktketen. Ontwikkeling van een e-service voor gezond en duurzaam consumptiegedrag

Vrije Universiteit Brussel
2016
Jonas
Vangindertael
Door klanten op maat gemaakt voedingsadvies mee te geven, wordt de duurzaamheids- en gezondheidsproblematiek m.b.t. de voedingsconsumptie gecounterd.
Meer lezen

Onderzoek naar de invloed van leeftijd, opleidingsniveau en dieetgeschiedenis op de kennis van verpleegkundigen omtrent verscheidene topics rond voeding

VIVES Hogeschool
2016
Ines
Verhaeghe
  • Ellen
    Vandamme
  • Jan
    Baudonck
Deze scriptie is een weergave van de kennis over voeding en voedinsgewoonten bij verpleegkundigen in de Vlaamse zorgsetting. Onderzoek de kennis bij Vlaamse verpleegkundigen is nodig door de steeds groter wordende rol van voeding in de zorgsector.
Meer lezen

Balancing Body and Mind: Importance of a balanced body and mind in eating behaviour

KU Leuven
2016
Herlinde
Aerts
Onderzoek naar de relatie tussen body-mind practice, intuïtief eetgedrag, body awareness en body responsiveness.
Meer lezen

De impact van het humane gastro-intestinale metabolisme op darmziekten in relatie tot de voeding

Universiteit Gent
2015
Lieselotte
Van Bockstal
Voeding als medicijn tegen darmziekten?De laatste twintig jaar is wereldwijd het aantal patiënten met inflammatoire darmziekten (‘inflammatory bowel disease’, IBD) drastisch gestegen. Vooral in de westerse landen vindt dit fenomeen plaats. De stijging van IBD-patiënten in de welvarende landen wordt voornamelijk geassocieerd met het westerse voedingspatroon.
Meer lezen

Kunnen leerlingen eerste graad secundair onderwijs de gevolgen van een ongezond voedingpatroon inzien?

AP Hogeschool Antwerpen
2015
Kim
Franck
“Steeds meer jongeren lijden aan overgewicht”, “Aantal jonge meisjes met een eetstoornis neemt toe”, “Coca Cola betaalt diëtisten om frisdrank te promoten”, “Steeds meer mannen ontwikkelen een eetstoornis”, …Leerlingen eerste graad secundair onderwijs de gevolgen van een ongewoon voedingspatroon doen inzien. 8 maanden lang heb ik me erin verdiept. Hoe kon ik jongeren bewust maken van hun soms heel ongezonde voedingspatroon? Hoe kon ik jongeren zo eenvoudig mogelijk uitgelegd de meest voorkomende gevolgen van een ongezond voedingspatroon laten inzien?
Meer lezen

Honingbij royalactine beïnvloedt levensduur bij Caenorhabditis elegans.

KU Leuven
2013
Giel
Detienne
Honingbij Royalactine – Bron van de eeuwige jeugd?In de bijenkolonie zwaait de koningin de scepter over enkele duizenden vrouwelijke werksters. Maar hoe komt deze bijenkoningin aan de macht? De sleutel tot een lang en gelukkig leven op de troon zit niet in haar genen, maar wel in de voeding die ze voorgeschoteld krijgt. Royalactine speelt hierin een centrale rol. Enkel larven die voortdurend gevoed worden met dit eiwit ontwikkelen tot koninginnen en kunnen zo tot tien maal langer leven dan werksterbijen.
Meer lezen

Leerlingen zesde studiejaar; competent in het maken van verantwoorde keuzes naar lunchpakket en tussendoortjes toe!

AP Hogeschool Antwerpen
2013
Dorien
Belmans
Gezonde voeding, wat doen we ermee? Obesitas, in de volksmond ook wel overgewicht genoemd, is een groot probleem in de hedendaagse cultuur. Maar wat houdt dat juist in? Heeft iedereen evenveel kans op obesitas of zijn er risicofactoren? Zijn er veel jongeren die kampen met dit probleem of is dit eerder een uitzondering? Hoe kunnen we het voorkomen? Is grondig diëten de oplossing of bestaan er misschien gezonde tips en tricks?
Meer lezen

HET STIMULEREN VAN EEN GEZONDE LEEFSTIJL MET VOEDSELTAKSEN Een kwalitatief onderzoek naar de houding van maatschappelijke sleutelfiguren en beleidsmakers in België t.o.v. fiscale maatregelen om evenwichtige voeding te stimuleren

Universiteit Gent
2013
Isabelle
Moncarey
  • Sofie
    Van den Abeele
Staan Belgische sleutelfiguren achter de invoering van voedseltaksen? Duoscriptie geschreven door Isabelle Moncarey en Sofie Van den Abeele54 % van de Belgische mannen en 40% van de Belgische vrouwen kampt met overgewicht. Overgewicht is niet alleen een primaire chronische aandoening, ze ligt mede aan de basis van andere ingrijpende chronische aandoeningen. Één van de oorzakelijke leefstijlfactoren van obesitas is een ongezond voedingspatroon. Een mogelijke maatregel om in dat voedingspatroon in te grijpen en zo de volksgezondheid te optimaliseren zijn voedseltaksen.
Meer lezen

Op de drempel van het avontuur. Analyse van ruimtes in vijftig Russische Sprookjes.

Universiteit Gent
2013
Shanna
Degraeve
  • Shanna
    Degraeve
Bij sprookjes denkt iedereen aan de verzamelingen van de gebroeders Grimm of Andersen. Sneeuwwitje, Assepoester en Roodkapje zijn drie van de bekendste verhalen. Het sprookje van Sneeuwwitje portretteert een meisje dat door het slechte karakter van haar stiefmoeder haar alledaagse leven achter zich moet laten. Sneeuwwitje vlucht het bos in en komt bij enkele dwergen terecht, die haar waarschuwen niet alleen rond te dwalen. Ze luistert echter niet naar de goede raad en komt een oude vrouw tegen, die eigenlijk haar stiefmoeder is.
Meer lezen

Alternatieve zoetstoffen in de preventie van obesitas

Universiteit Antwerpen
2013
Jinthe
Van Loenhout
InleidingHet instinct om van een zoete smaak te houden, is aangeboren. Deze zoete smaak wordt meestal bekomen door calorische suikers toe te voegen. Ze geeft ons een aangenaam gevoel en helpt om onaangename componenten te maskeren (Reedy en Krebs-Smith, 201. De primaire bron van calorische suikers zijn frisdranken (American Dietetic Association, 2004). Deze worden voornamelijk besproken in deze review.De laatste jaren is de consumptie van calorische suikers erg gestegen over alle delen van de wereld, waardoor men ook een stijging ziet in de obesitas epidemie (Popkin en Nielsen, 2003).
Meer lezen

Onderzoek naar lacunes in de perinatale begeleiding bij vrouwen met een eetstoornis in de voorgeschiedenis

Universiteit Gent
2012
Katrien
Scheerlinck
 Zwangere vrouwen met een eetstoornis: de vergeten patiëntengroep? ‘Zwangere vrouwen met een eetstoornis? Die zien wij niet, juffrouw. U weet toch dat een eetstoornis een erg goed anti-contraceptivum is?’. Dit is het antwoord dat de auteur van dit onderzoek meer dan eens te horen kreeg na het contacteren van een aantal gynaecologen. Anno 2012 evolueert de medische wereld als geen ander, maar blijkbaar is men hier toch ergens de mist ingegaan.Het laatste decennium is een periode geweest van graatmagere modellen op de catwalk en pro-ana sites die als paddenstoelen uit de grond schieten.
Meer lezen

Mindfulness-based Eating Awareness Training bij verstoord eetgedrag en obesitas. Thesisonderzoek naar de invloed van Mindfulness op eetgedrag bij obese mensen.

Erasmushogeschool Brussel
2011
Caroline
Baerten
Mindful eten (s)maakt lichtMinder eten en meer bewegen, zo val je af. Simpel, toch? Maar iedereen die ooit een poging tot evenwichtig eten of vermageren deed weet dat er tussen theorie en praktijk een diepe kloof gaapt. Aan kennis over gezonde voeding nochtans geen gebrek. In deze informatiemaatschappij verkopen boeken met gezonde recepten als zoete broodjes. En toch, ondanks al de kennis is de Belg nog nooit zo dik geweest als nu. Ondertussen valt één op tien Belgen in de categorie obesitas, met alle gezondheidsnadelen als gevolg. Ligt dat dan aan gebrek aan wilskracht?
Meer lezen

Implementatie en evaluatie van het project: 'Groenten promoten in een basisschool'

Odisee
2008
Sofie
Van den Abeele
  • Els
    De Sutter
Dit eindwerk beschrijft de implementatie en evaluatie van het groenteproject in
in de Vrije Basisschool Sint-Maccharius te Laarne. Dit groenteproject omvat een geïntegreerde werking zowel op klasniveau, schoolniveau als op schoolomgeving.
De aanleiding om te starten met dit project is het gegeven dat de voedingsgewoonten bij kleuters en schoolgaande jeugd ondermaats is. Daarbij worden er dus te weinig groenten genuttigd in het dagelijks voedingspatroon.
Het doel van het project is een verhoging van de kennis en een verbetering van de houding t.o.v.
Meer lezen

Daar zit 'pit'in. Een origineel voedingsbeleid voor de lagere school.

Thomas More Hogeschool
2008
Dagmar
Van den Bergh
 
Hoe gezond is ‘magie’?
 
Magische tijden staan voor de deur. Silke (een vrolijke deugeniet van 6 jaar) kijkt vol verwachting uit naar de feestjes van Halloween, Sinterklaas,…Silke heeft slechts één probleem. Ze heeft een voedselallergie. Het hele jaar door is het vechten tegen de bierkaai. In de winkel, op school, op verjaardagsfeestjes,… steeds weer de confrontatie met wat ze ‘niet’ mag eten. De komende maanden worden weer een extra zware dobber. Of toch niet?
 
Silke’s verhaal is geen losstaand feit meer in onze maatschappij.
Meer lezen

Eten, meten en weten (titel) Voeding en opvoeding bij moeders uit meer dan één windrichting: onderzoek in samenwerking met het Huis der Gezinnen

Erasmushogeschool Brussel
2007
Céline
Hennes
De invloed van cultuur op voedings- en eetgewoontes en gezondheid.

In de scriptie ‘Eten, meten en weten… Voeding en opvoeding bij moeders uit meer dan één windrichting: onderzoek in samenwerking met het Huis der Gezinnen’, komen verschillende thema’s aan bod. Het eindwerk is gekoppeld aan een stage in het Huis der Gezinnen. Dit is een organisatie die verschillende activiteiten opzet voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 8 jaar. Drie maal per jaar organiseert men het (OP)voedingsproject ‘Lekker en Gezond’.
Meer lezen

Verborgen vetten in de voeding. Een praktijkgerichte visualisatie in de bewustwordingsfase.

Odisee
2005
Annelore
Pareyn
Verborgen vetten in de voeding
Een praktijkgerichte visualisatie in de bewustwordingsfase- Annelore Pareyn
 
Inleiding
Een te hoog lichaamsgewicht is de laatste jaren ook in België uitgegroeid tot een gezondheidsprobleem met de omvang van een epidemie.  Zoals reeds alom gekend is één op twee Belgen te dik.  Overgewicht en obesitas, de ernstige vorm van overgewicht, behoren tot de chronische ziektes.  Dit verhoogt het risico op welvaartsziekten, met name hart- en vaatziekten, diabetes, verhoogde bloeddruk, artrose, slaapstoornissen, galsteenvorming en kanker.  Bovendien is er een gedaalde l
Meer lezen

Onderzoek naar voedingsgewoonten bij beloftevolle jonge sprinters/springers.

Hogeschool Gent
2005
Nico
De Meyer
Onderzoek naar de voedingsgewoonten bij beloftevolle jonge sprinters/springers
 
De Vlaamse adolescent consumeert te weinig groenten en fruit en teveel vetrijke voedingsmiddelen. Topsporters scoren op dit vlak veel beter maar het is nog steeds onvoldoende. Daarom moeten we de gewone tiener en de jonge topsporter meer bewust maken van het belang gezonde voeding.
Nico DE MEYER
 
Om de opvolging van topatleten zoals Kim Gevaert en Cédric Van Brantegem te garanderen, werden er topsportscholen opgericht.
Meer lezen

Met de moedermeld ingezogen of met de paplepel ingegeven

Andere
2002
Anneleen
Jachowicz
Met de moedermelk ingezogen of met de paplepel ingegeven.
 
Een onderzoek naar de houding tegenover borstvoeding in België tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw.
 
                                                                        Jachowicz Anneleen
 
Vandaag wordt vanop verschillende niveaus geijverd om moeders aan te zetten tot het geven van borstvoeding. Niet alleen komen sinds het einde van de jaren ‘80 de verenigingen ter bevordering van borstvoeding als paddestoelen uit de grond, ook de overheid draagt steeds vaker haar steentje bij.
Meer lezen