Badmintonshuttles krijgen een nieuw leven

Artikel

Badmintonshuttle

© Robrecht Vandekerkhove


Op het badmintonveld gaat het er vaak intensief aan toe en badmintonspelers blazen graag stoom af op het veld. Maar de typische pluimpjes waarmee ze spelen zijn fragiel en belanden  snel in de vuilbak. Wat als je ze kan herstellen en hergebruiken?

badmintonshuttles

Productontwikkelaar Robrecht Vandekerkhove (UAntwerpen): “Badminton is wereldwijd een populaire sport. De korte levensduur van shuttles zorgt voor een grote impact op de afvalberg. En omdat de shuttles uit verschillende materialen bestaan, is recycleren helaas niet eenvoudig.” Hij ging daarom zelf aan de slag en ontwikkelde een machine waarmee je zelf je pluimpjes kan herstellen en opnieuw gebruiken: de Re-shuttle.

“Met de Re-shuttle wil ik de aandacht voor het probleem groter maken én een concrete oplossing bieden. De gebruiker krijgt door middel van halfautomatische handelingen de mogelijkheid zijn shuttles te herstellen.”

Dankzij de Re-shuttle kan de gebruiker zelf zijn badmintonpluimpjes herstellen

Het herstel bestaat uit drie grote fasen: “Het eerste deel bevat vooral de opslag en selectie van de shuttles. Een gebruiker kiest zelf of hij een shuttle herstelt of volledig recycleert. Ook beslist hij welke veren vervangen zullen worden. De tweede fase zorgt voor het herstel zelf. Door de shuttle in te klemmen en positioneren op de juiste plaatsen kan de machine een aantal moeilijke handelingen overnemen. Ten slotte is er de controlefase, waarbij de gebruiker controleert of het vluchtpatroon van de herstelde shuttle wel voldoet aan de eisen die hij zelf stelt. Indien nodig kunnen er altijd kleine aanpassingen gedaan worden.”

Re-shuttle zorgt ook voor recyclage van de resten. "Deze resten worden bewaard in het toestel en op regelmatige basis verzameld. De resten verspreiden we dan bij verschillende partners die deze herwerken tot grondstoffen voor nieuwe producten."

Promotor: dr. Els Du Bois

Lees de scriptie

 

Share this on: