Bomen kiezen in Zuid-Amerika? Zelfs daar is een app voor!

Scriptie

Scriptie KU Leuven app bomenTropische droogbossen redden in Noord-Peru en Zuid-Ecuador? Ook daar bestaat nu een app voor. Bio-ingenieur Siebe Briers (KU Leuven) ontwikkelde een online kieshulp, die de medewerkers van herstelprojecten helpt om de meest geschikte struiken of bomen te selecteren voor iedere locatie.

Tropische droogbossen zijn bossen met een droog seizoen van meer dan vijf maanden. Deze droogte zorgt ervoor dat ze makkelijker vernietigd worden dan tropische regenwouden. Ook herstel is niet vanzelfsprekend.

Bovendien zijn deze bossen vaak gelegen op vruchtbare gronden. Dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom dit één van de meest bedreigde bostypes op aarde is. Waar vruchtbare gronden zijn, wonen nu eenmaal veel mensen. Met als gevolg: selectieve kap, overbegrazing door vee, brand, erosie en uiteindelijk woestijnvorming.

Juiste soort voor juiste plaats

Meestal werd er bij herstelprojecten gekozen voor de meer bekende en eenvoudig verkrijgbare boom- en struiksoorten. Met de nieuwe app is het nu mogelijk om de juiste soort voor de juiste plaats te kiezen. 

Met de nieuwe app is het nu mogelijk om de juiste soort voor de juiste plaats te kiezen

Daarbij houdt de app rekening met twee belangrijke vragen. Enerzijds met het doel van het herstelproject: meer brandhout voor de lokale bevolking, meer medicinale planten, conservatie van specifieke diersoorten... Anderzijds houdt de app ook rekening met twaalf omgevingsfactoren die het herstel kunnen bemoeilijken, zoals steile hellingen, droogte of erosie. Het resultaat: een selectie uit 111 inheemse struik- en/of boomsoorten.


Lees de scriptie

De online app kan je hier bekijken

Promotor prof. dr. Bart Muys

Share this on: