De drone slaat zijn vleugels uit

Scriptie

De Robo Firefly, de drone van Agoriaprijswinnaar Frederik Leys

De Robo Firefly, de drone van oud-Agoriaprijswinnaar Frederik Leys
 

Een eigen vuurvliegje in huis, dat je zelf kan besturen? Oud-Agoriaprijswinnaar en ondernemer Frederik Leys maakt het mogelijk. De ingenieur ontwikkelde tijdens zijn masterproef en doctoraat een flapperende drone met vleugels. Dat wil hij nu op de markt brengen.
 

Drones komen in verschillende afmetingen en vormen, maar die van werktuigkundig ingenieur Frederik Leys is wel heel opvallend: het vliegend toestelletje weegt amper 20 gram en flappert met zijn vleugels, net als een vuurvliegje.

Voor de KULibrie, die hij ontwikkelde voor zijn masterproef aan de KU Leuven, baseerde hij zich op de bewegingen van de rosse kolibrie. Met dit ontwerp haalde hij de shortlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2011. Bovendien won hij de Agoriaprijs, de technologische deelprijs van de Scriptieprijs. 

Maar de jonge ingenieur rustte hierna niet op zijn lauweren. Hij nam deel aan Expeditie Robinson, deed aan paraclimbing op hoog niveau én werkte verder aan zijn drone tijdens zijn doctoraat.

Stroboscoop

Het resultaat van jaren onderzoek: een nieuwe versie van de drone, de Robo Firefly. Leys: “Het grootste verschil met mijn masterproef is het aantal vleugels. De KULibrie had twee vleugels, deze versie heeft er vier. Bovendien kan de Robo Firefly veel beter tegen een stootje, daar hebben we het laatste jaar hard aan gewerkt. Geen evidente opdracht, zeker niet als je alles zo licht mogelijk moet houden. Maar het is wel belangrijk om de drone naar het grote publiek te kunnen brengen.”

Robo Firefly

Als gevolg van het lichte gewicht is het niet mogelijk om een camera te integreren in de Robo Firefly. Wat er wél aanwezig is in dit mechanische vuurvliegje, is een stroboscoop. Zo kan je in het donker de snelle, complexe bewegingen van de vleugel met het blote oog observeren. Zonder dit flitsende licht zou dit onmogelijk zijn: de vleugels flapperen 25 keer heen-en-weer per seconde.

Dankzij de stroboscoop kan je in het donker de snelle, complexe bewegingen van de vleugel met het blote oog observeren

Frederik Leys beschouwt zijn sterke prestatie bij de Agoria- en Scriptieprijs in 2011 als een keerpunt: “Als hoofdprijs gaf Agoria dat jaar een opleiding bij Vlerick cadeau. Ik leerde er een businessplan opstellen en nadenken over een eigen bedrijf.”

Dat brengt hij nu in de praktijk. Hij richtte zijn eigen bedrijf op ‘Hummingdrones’ en samen met zijn twee partners hoopt hij tegen 2020 verschillende versies van de Robo Firefly op de markt te brengen. Een kant-en-klare versie, een gepersonaliseerde versie, maar ook bijvoorbeeld een ‘makerseditie’, die je zelf ineen moet knutselen. Want dat is het uiteindelijke doel van Hummingdrones: het brede publiek warm maken voor de wonderen van de technologie.

Lees de scriptie
 


Logo Agoria Frederik Leys werd genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs 2011 en won de Agoriaprijs 2011. Ook dit jaar gaat Agoria opnieuw op zoek naar de beste scripties rond technologie en innovatie. De winnaar ontvangt een prijs ter waarde van 1.500 euro. Doe mee aan de Vlaamse Scriptieprijs en maak automatisch kans op de Agoriaprijs!

 

 

Video

Share this on: