De scherpste pennen van de Scriptieprijs

Artikel

De scherpste pennen van de Scriptieprijs: deze winnaars van de Vlaamse Scriptieprijzen maakten de stap van thesis naar boek.

giselle nath

In 2011 gaat de Vlaamse Scriptieprijs en de bijhorende 2.500 euro naar Giselle Nath. In haar scriptie "Voedselschaarste en voedselbedeling, tactieken en strategieën. Twee episodes uit bezet België tijdens de Eerste Wereldoorlog" vertelt de historica over de extreme honger tijdens de bezetting. Twee jaar na haar winst verschijnt het boek “Brood willen we hebben! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog in België”, gebaseerd op haar winnende scriptie.
Sloopte de eerste grootscheepse humanitaire actie de muren tussen het publieke en het private, tussen mannen en vrouwen? Of versterkte de liefdadigheidspolitiek de bestaande ongelijkheid? Wat betekende dit voor de sociale politiek en de interne Belgische machtsverhoudingen? Een verhaal over ruzies tussen diplomaten, industriëlen en Amerikaanse filantropen, en de invloed daarvan op het dagelijkse leven in moeilijke tijden.

Brood willen we hebben!
Giselle Nath
Manteau – 9789022328156 - 2013evelien jonckheere
In 2007 sleept kunstwetenschapper Evelien Jonckheere (UGent) de Scriptieprijs in de wacht met haar scriptie 'Gentse Variététheaters van 1880 tot 1914'. Daarin toont ze onder meer dat het Gentse variététheater in die periode qua spektakelgehalte zeker niet moest onderdoen voor onze hedendaagse zapcultuur, waarbij de passie voor het reële én voor de schijn elkaar op een paradoxale manier in evenwicht lijken te houden. Jonckheere herwerkte haar scriptie tot het boek "Kijklust en sensatiezucht" en in 2017 wordt dit boek heruitgebracht onder de titel “Aandacht, aandacht. Aandacht en verstrooiing in het Gentse Grand Théâtre, Café-concert en Variététheater, 1880-1914”

Aandacht, aandacht
Evelien Jonckheere
Universitaire Pers Leuven – 9789462701007 - 2017jan boesman
In 2006 riep de jury unaniem de scriptie 'Race. Waarom is wielrennen wit?' van journalistiekstudent Jan Boesman (Lessius Hogeschool) uit tot winnaar. In die winnende scriptie staat Jan Boesman stil bij het feit dat de wereld van het wielrennen klein is: wit, Westers en autochtoon om precies te zijn. De scriptie lag mee aan de grondslag van "De vliegende n**** en de kleine koningin. Major Taylor en het begin van de Tour de France", het literaire debuut van Boesman. Jan Boesman legde daarna de pen niet neer en in 2013 verschijnt ook “De fiets van Lautrec”, een boek over de eerste dopingaffaire uit de geschiedenis, met in de hoofdrol de Franse kunstenaar en wielerliefhebber Henri de Toulouse-Lautrec.

De vliegende n**** en de kleine koningin
Jan Boesman
Atlas Contact – 9789020411959 - 2010

De fiets van Lautrec
Jan Boesman
Atlas Contact – 9789045023793 – 2013overhaald
Drie studenten secundair onderwijs, Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier, zochten in de bibliotheek van Gent naar boeiende lectuur voor anderstalige en laagtaalvaardige leerlingen. Wat ze vonden bleek allesbehalve geschikt voor de intelligente jongeren die ze net ontmoet hadden: niets meer dan boekjes ‘over draken, prinsessen en sprekende dieren’. Ze stroopten de mouwen op en voor hun bachelorproef stelden ze zelf een verhalenbundel samen op maat van deze jongeren en strikten hiervoor enkele klinkende namen zoals Herman Brusselmans en Fikry El Azzouzi. Met succes: een unanieme jury kroont hen tot de winnaars van de Klasseprijs 2019, de deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs voor onderwijsgerelateerde scripties en niet veel later verschijnt “Overhaald. Gedichten en verhalen in klare taal” bij uitgeverij Lannoo.

Overhaald
Thibaut Duthois, Robbe Pessemier, Nikolaas Mergan & An De Moor
Lannoo – 9789401474078 – 2021de tuin van tito
Met zijn scriptie over de “Ostidentität en de nostalgie naar de DDR in het huidige Oost-Duitsland” won Korneel De Rynck de Vlaamse Scriptieprijs in 2008. Die overwinning sterkte niet alleen zijn geloof in eigen kunnen als schrijver, het wekte ook de andacht van uitgeverij EPO. Daarop verscheen het eveneens bekroonde “De tuin van Tito. Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo”. Vandaag begeeft de auteur zich op nieuw terrein: dat van de licht filosofische dierenverhalen voor kinderen van 8 tot 108 jaar.

Hoge beren vangen veel wind
Korneel De Rynck
Pelckmans – 9789463832281 - 2021

De tuin van Tito
Met steun van het Fonds Pascal Decroos
Korneel De Rynck
EPO – 9789491297069 – 2011bouwen voor de natie
2009 is het jaar van Hannes Pieters, student architectuur aan de UGent. Dat jaar ontving hij de Scriptieprijs voor zijn eindwerk over de Koninklijke Bibliotheek van België. In 2012 gaf Academia Press een herwerking van de scriptie uit als boek "Bouwen voor de natie. De Albertina op de Brusselse Kunstberg als monumentaal totaalproject".
Vanuit dit iconisch gebouw beheert de nationale bibliotheek de verzameling van alle publicaties met een Belgische link. Op basis van uitvoerig archiefwerk gekoppeld aan gesprekken met ontwerpers, biedt het boek van Hannes Pieters een diepgravende analyse van de ontstaans- en bouwgeschiedenis van dit markante architectuurcomplex.

Bouwen voor de natie
Hannes Pieters
Academia Press – 9789038218991 - 2012