Hersteldienst voor gebroken vriendschappen

Artikel
Peer mediation

Van een gebroken vriendschap tot uitsluiting op de speelplaats: meestal moeten leerkrachten tussenbeide komen en de brokken lijmen. Maar wat als je kinderen opleidt tot neutrale bemiddelaars, die zelf de conflicten op de speelplaats aanpakken? Bachelor in het Lager Onderwijs Jana Vincke (Odisee Hogeschool) paste dit principe toe in een school in Zele en zag de problemen tussen leerlingen afnemen.
 

Jana Vincke: “Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van de leerlingen. Ze leren hoe anderen reageren op hun gedrag. Maar op de speelplaats, waar kinderen even alles zouden moeten vergeten, loopt het vaak mis.” Ook in een school in Zele werden de pauzes regelmatig opgeschrikt door allerlei ruzies. Jana kreeg de opdracht op zoek te gaan naar een gepaste methode om deze conflicten in goede banen te leiden.

’Peer mediation’ is een vorm van bemiddeling waarbij neutrale leerlingen tussenbeide komen bij conflicten.

 “’Peer mediation’ is een vorm van bemiddeling waarbij neutrale leerlingen ingezet worden bij conflicten. Deze leerlingen of ‘bemiddelaars’ krijgen eerst een uitgebreide opleiding. Ze helpen de betrokken kinderen in hun zoektocht naar oplossingen die voor iedereen aanvaardbaar zijn. Zo kunnen de verschillende partijen weer met een goed gevoel verder.”

Bemiddelingsbankje

Ze testte de methode uit in de school in Zele. Ze maakte een duidelijk herkenbaar bemiddelingsbankje, met foto’s van de bemiddelaars van dienst. Gaat er iemand op het bankje zitten, dan weten deze bemiddelaars dat er kinderen hun hulp nodig hebben. Boven het bankje hangen er enkele geheugensteuntjes om de conflicthantering vlot te laten verlopen.

De bemiddelaars zelf waren enthousiast over hun nieuwe rol: helpen gaf hen een goed gevoel, ze vonden het leuk als de kinderen na een ruzie weer samen konden spelen.

Peer mediation blijkt een goede methode bij conflicten op de speelplaats, zoals een discussie over de verdeling van de voetbalploeg. Zelfs als er kinderen uitgesloten worden, kan peer mediation heel wat oplossen. Toch zijn sommige situaties te heftig om aan de kinderen zelf over te laten: “Bij geweld of pestgedrag spreken we niet meer over een conflict. Dan moeten er verdere stappen ondernomen worden.”

Jana Vincke maakte een handleiding voor leerkrachten die zelf met peer mediation aan de slag willen gaan.

Promotor: Elke Van Nieuwenhuyze

Lees de bachelorproef

 


Deze bachelorproef stond op de longlist van de Bachelorprijs 2018. Ook dit jaar gaat de Vlaamse Scriptieprijs op zoek naar de beste professionele bachelorproef. Deze bekronen we met de Bachelorprijs en 1.500 euro.

Dit artikel verscheen in de Vlaamse ScriptieKrant. Vlaamse ScriptieKrant is een driemaandelijkse uitgave waarin Scriptie vzw sterke bachelor- en masterproeven van deelnemers van de Vlaamse Scriptieprijs in de kijker zet. 

Share this on: