Luc De Munck wint Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog

Artikel

100 jaar Groote OorlogDe tweede Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog gaat naar historicus Luc De Munck, een 62-jarige archivaris op rust uit Grimbergen. In zijn winnende geschiedenisscriptie ontkracht hij een aantal denkbeelden over Belgische verpleegsters tijdens de oorlog. “Er wordt vaak beweerd dat er tijdens de oorlog amper tot geen Belgische verpleegsters actief waren. De soldaten zouden vooral door buitenlandse verpleegsters zijn verzorgd, maar dat klopt niet”, aldus De Munck. Hij ontving een geldprijs van 1000 euro.

Master in de taal- en letterkunde Emma Demarée (Universiteit Gent) schreef een scriptie over het anonieme oorlogsdagboek ‘Crux Christi Nostra Corona' en wist daarbij de identiteit van de auteur, de Britse verpleegster Oliver Mary Mercer-Clements, te ontrafelen. Zij won de tweede prijs, goed voor 500 euro.

Historica Alexia Coussement (KU Leuven) sleepte de derde prijs (250 euro) in de wacht met haar scriptie over kunsthandelaars. De KlasCementsprijs voor de sterkste WOI-scriptie uit de lerarenopleiding ging naar kleuteronderwijzers Delphine De Hulsters en Margot Declercq.

Met de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog bekroonden Scriptie vzw en het Departement Buitenlandse Zaken van de Vlaamse Overheid sterke thesissen over de Eerste Wereldoorlog.

Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog

Share this on: