Scriptiewoordenboek: tocofobie

Scriptie

UCLL-studentes onderzoeken tocofobie

 

Arachnofobie is een angst voor spinnen, acrofobie is een angst voor hoogtes - maar wat is tocofobie? Naomi Loisen, Elles Plees, Stefanie Put en Joyce Vanacker van de UC Leuven-Limburg schreven hun scriptie over dit onderwerp.

 

To·co·fo·bie 

(de; v; meervoud: tocofobieën)
1 (psychologie) angst om te bevallen

 

Bang zijn om te bevallen: het heet tocofobie en het is een belangrijk probleem bij zwangere vrouwen. Want als vrouwen angstig zijn om te bevallen, krijgen ze vaker een keizersnede, terwijl daar eigenlijk geen enkele medische reden voor is. 

Vrouwen met tocofobie praten niet graag over de komende bevalling. Vervelend natuurlijk als je hoogzwanger bent. Vaak gaan vrouwen met tocofobie daarom alle sociale contacten uit de weg. Ook gaan ze prenatale zorg vermijden. Of omgekeerd: ze vragen net méér zorg, en hebben vaak onbegrepen problemen.

Ziekenhuizen en naalden
Zelfs vrouwen die nog niet zwanger zijn of nooit eerder zwanger zijn geweest, kunnen al bijzonder angstig zijn voor de bevalling. Maar meestal treedt tocofobie op na een andere, traumatische bevalling.

Bevallingsangst uit zich op verschillende manieren. Sommige vrouwen willen de baby er meteen uit, onder volledige verdoving. Dit heet Termination of Pregnacy (TOP). Andere vrouwen zijn bang van ziekenhuizen en naalden en willen daarom liever thuis bevallen.

De symptomen lijken op die van andere fobieën: hartkloppingen, slaapstoornissen, maagpijn, hyperventilatie … Niet goed voor de ontwikkeling van de foetus en bovendien krijgt de vrouw meer kans op (postnatale) depressie, posttraumatische stressstoornis en andere mentale problemen.

Bevallingsangst vroeg opsporen is dus de boodschap. Psychologische begeleiding, de geboorte goed plannen, rekening houden met de wensen van de vrouw. Ook zelfhypnose en mindfulness kunnen helpen.


Oud-studentes bachelor in de vroedkunde Naomi Loisen, Elles Plees, Stefanie Put en Joyce Vanacker (UC Leuven-Limburg) schreven hun scriptie over dit onderwerp. 

Promotor: Mevr. Lotte Mertens

Lees de scriptie

Share this on: