Shortlist NBN Sustainability Award 2024

Persbericht
Shortlist NBN

Kunnen we afvalresten van vis en schaaldieren omvormen tot een waardevol product, zoals bodemverbeteraar? Is het Congobekken en niet het Amazonewoud ons grootste wapen in de strijd tegen klimaatverandering? Is duurzaam en betaalbaar wonen dan toch geen sprookje? En hoe maken we meubeltransport zowel gebruiksvriendelijker als ecologischer?

Ontdek het antwoord op deze vragen in de shortlist van de NBN Sustainability Award 2024. Wie van de vier genomineerden de prijs, goed voor 1.500 euro, in de wacht sleept, zal op 28 november bekendgemaakt worden.


Ontdek de finalisten

Elisa Kooy

Een schat uit de zee: de toekomst van vis- en schaaldierresten

Elisa Kooy

Universiteit Gent - Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: milieutechnologie

Van garnaalkroketten tot kabeljauwfilet, wij Belgen genieten al eens graag van vis en schaaldieren. Waar we echter niet meteen bij stilstaan, is de enorme afvalberg die deze mariene consumptie met zich meebrengt. Deze reststroom – bestaande uit bijvoorbeeld visgraten en -huiden – zorgt niet alleen voor een onaangename geur, maar trekt ook ongedierte aan, vergaat snel en is moeilijk te verwerken. In haar thesis onderzocht Elisa Kooy hoe ze deze afvalstroom toch kan omvormen tot een waardevol product dat in de toekomst voor tal van toepassingen gebruikt zou kunnen worden. Denk maar bijvoorbeeld aan een bodemverbeteraar of zelfs een filter voor afvalwater.

Lees het artikel


Warre Demuynck

Is het Afrikaanse regenwoud, en niet het Amazonewoud, de grootste long van onze planeet?

Warre Demuynck

Universiteit Gent - Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: bos- en natuurbeheer

Bij tropisch regenwoud denken we vaak meteen aan het Amazonewoud, de grootste long van onze planeet. Maar wat als net het op een na grootste regenwoud ter wereld, het Congobekken, een grotere rol speelt in de strijd tegen klimaatverandering? Uit het thesisonderzoek van Warre Demuynck blijkt dat boomsoorten in het Congobekken mogelijks meer CO2 opnemen dan die in de Amazone. Hij pleit ervoor om verschillende parameters te gebruiken in vegetatiemodellen van regenwouden, om voorspellingen over klimaatverandering zo te gaan verbeteren.

Lees het artikel


Imka-Elise

Hergebruik van bouwmaterialen: de sleutel tot een betaalbare en duurzame woning?

Imka Laeremans & Elise Masschelein

Universiteit Gent - Master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur (architectuurontwerp en bouwtechniek)

Een betaalbare én duurzame woning – kan dat eigenlijk wel? Als het van Imka Laeremans en Elise Masschelein afhangt wel. In hun thesis onderzochten ze verschillende soorten bouwmaterialen en of hun hergebruik al dan niet economisch interessant zou kunnen zijn. Wat blijkt? Voor sommige materialen, zoals houten balken en wandisolatie, is een verzoening tussen duurzaamheid en betaalbaarheid mogelijk. Ze pleiten voor een aangepast bouwbeleid en technologische innovatie om hergebruik écht duurzaam te maken, want “iets is pas duurzaam als het ook betaalbaar is”.

Lees het artikel


Karen De Mayer

Innovatie in Transportverpakkingen: Een Duurzame Revolutie in de Meubelindustrie

Karen De Mayer

Universiteit Antwerpen - Master of Science in de productontwikkeling

We kennen allemaal wel de struggles die komen kijken bij het transporteren van meubels, zoals sofa’s. Een grote hindernis in dit verhaal, is toch wel de verpakking. Om een antwoord te bieden op dit probleem, ontwikkelde Karen De Mayer een nieuw soort transportverpakking. Terwijl dit innovatieve product enerzijds de bescherming van de meubels garandeert en zelfs verbetert, verhoogt het anderzijds ook de efficiëntie van het verpakkingsproces. Nog beter, het houdt ook rekening met ergonomie, waardoor het transportproces veiliger en comfortabeler verloopt. En dan is er ook nog eens een extra troef: het is volledig herbruikbaar.

Lees het artikel


Wil je op de hoogte blijven van het verdere verloop van de wedstrijd? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!
Inschrijven op nieuwsbrief