Shortlist Vlaamse Scriptieprijs 2019

Persbericht

Scriptieprijs shortlist

... en dit zijn ze: de vijf genomineerden voor de Vlaamse Scriptieprijs 2019.  De jury, met onder meer journalist Loutfi Belghmidi (VRT), chef nieuws Jan Debackere (De Morgen) en hoofdredactrice Jozefien Daelemans (Charlie) koos volgende kanshebbers uit de 557 inzendingen.

 

De shortlist:


Desiree Custers
Arabic Science Fiction as Vehicle for Criticism The case of Ibrāhīm Naṣrāllah’s Ḥarb al- Kalb al- Thāniyyah

(Titel journalistiek artikel: Arabische Science Fiction: een literaire lens om de Arabische Wereld te zien)
Desirée Custers
KU Leuven
Master Arabistiek en Islamkunde

Hoe kan Arabische sciencefiction-literatuur ons helpen om de Arabische wereld beter te begrijpen? Wat vertellen verhalen over ruimteschepen en van gedaante veranderende mensen ons over de sociale, culturele en politieke situatie in Arabische landen? In haar scriptie biedt Desiree Custers een nieuwe manier om de Arabische wereld te benaderen.
 Penelope A Bergkamp
Models of Corporate Supply Chain Liability

(Titel journalistiek artikel: Ketenaansprakelijkheid voor multinationals: zal het er van komen?) 
Penelope Bergkamp
KU Leuven
Master in de rechten

Van de ingestorte kledingfabriek in Bangladesh tot de ontsnapte olie uit Nigeriaanse pijpleidingen: kunnen we multinationals aansprakelijk stellen voor het wangedrag van hun leveranciers en dochterondernemingen? Juriste Penelope Bergkamp onderzocht het in haar masterproef.Jarne Pollie
Welk beleid voeren de verschillende actoren tegen racisme in de eerste klasse van het Belgisch voetbal?
(Titel journalistiek artikel: KV Kortrijk is voorbeeld voor ‘Italiaanse racismeclub’ Cagliari)
Jarne Pollie
Hogeschool West-Vlaanderen
Bachelor Journalistiek

Bij het aanmoedigen van hun favoriete team, laten voetbalsupporters graag van zich horen. Maar wat als er uit de tribune plots allerlei racistische verwijten en oerwoudgeluiden opborrelen? Journalist Jarne Pollie onderzocht in zijn bachelorproef of en hoe we racisme uit de voetbalstadions kunnen bannen en goot zijn bevindingen in een boeiende podcast.Fenne Dendoncker
De terugkeer en (re-)integratie van Belgische kinderen uit het gevallen kalifaat
(Titel journalistiek artikel: (Over)leven na de val van het kalifaat: wat met de Belgische kinderen?)
Fenne Dendoncker
KU Leuven
Master Klinische Psychologie optie volwassenen

Na de val van het kalifaat bevinden Belgische kinderen van IS-strijders zich in onveilige en erbarmelijke Koerdische vluchtelingen- en detentiekampen. Verschillende Belgische moeders vragen een terugkeer naar België aan, vooral voor hun kinderen, sommige met hun kinderen. Fenne Dendoncker probeert in haar masterproef een stap dichter te komen bij een genuanceerde benadering van deze actuele, maar gevoelige kwestie.Giullia Latinne
Genderneutraal opvoeden in opmars: waarom wekt genderneutraal opvoeden weerstand op?
(Titel journalistiek artikel: Waarom we neerkijken op genderneutraal opvoeden: 'We horen vaak dat we van onze zonen homo's maken')
Giulia Latinne
Hogeschool PXL
Bachelor Journalistiek

In tijden van #Metoo en #Timesup is genderneutraal opvoeden erg populair. Maar ouders die gendergelijkheid nastreven, krijgen regelmatig de wind van voren. Giulia Latinne onderzocht genderneutraal opvoeden in haar bachelorproef en ontdekte dat er nog heel wat misverstanden bestaan rond dit thema.

 

Onthulling van de jury


Bij de bekendmaking van de shortlist treedt traditiegetrouw ook de jury uit de anonimiteit. Die bestond dit jaar uit Loutfi Belghmidi (technologiejournalist VRT NWS), Babette Moonen (eindredactrice Nieuwe Feiten - Radio 1), Jan Debackere (chef nieuws De Morgen), Jozefien Daelemans (hoofdredactrice Charliemagazine), prof. dr. Christoffel Waelkens (KU Leuven – KVAB), Cindy Gendarme (uitgeverij Garant), Hanne Van Tendeloo (journaliste Humo), Peter Schoenaerts (uitgever en voormalig Humo-eindredacteur) en Willy Van Overschee (KVAB). Zij beoordeelden de inzendingen op nieuwswaarde, journalistieke bruikbaarheid en wetenschappelijke kwaliteit.

 

250 of 2.500 euro 

Met de Vlaamse Scriptieprijs wil organisator Scriptie vzw sterke thesissen opsporen om ze vervolgens in de kijker te zetten bij het grote publiek. Alle deelnemende werken komen in de Vlaamse ScriptieBank terecht, een gratis online thesisbank die dagelijks door ruim 800 mensen wordt geraadpleegd. De genomineerden slepen elk 250 euro in de wacht, terwijl de uiteindelijke winnaar het tienvoud, 2.500 euro, wint.

 

Ontknoping op 21 december 

Op de naam van die winnaar is het wachten tot de uitreiking op zaterdagavond 21 december in het Lamot in Mechelen. Het belooft een boeiende en goedgevulde avond te worden, met presentatrice Roos Van Acker (StuBru), een keynote over charisma door Michaël Van Damme (The Forge) en cello's uit alternatieve materialen van oud-genomineerde Tim Duerinck. En het allerbelangrijkste: je maakt live de onthulling mee van de winnaars van de Agoriaprijs, de Eos-prijs, de Bachelorprijs, de Klasseprijs en, niet in het minst, de felbegeerde gouden hersenen: de Vlaamse Scriptieprijs. De uitreiking is gratis bij te wonen, mits registratie via www.scriptieprijs.be/uitreiking.

 

 

Share this on: