Stem voor de Eosprijs 2024!

Persbericht
Shortlist Eos

Biedt RNA-lokalisatie de oplossing voor ziekten als kanker en alzheimer? Is het Congobekken en niet het Amazonewoud ons grootste wapen in de strijd tegen klimaatverandering? Wat als je voorwerpen moet benoemen die je maar voor de helft kunt zien? Geven VR en robotica een boost aan astronautentraining? En vinden we de gezonde snack van de toekomst in onze vijver?

Ontdek het antwoord op deze vragen in de shortlist van de Eosprijs 2024. Met deze prijs bekroont de redactie van Eos de sterkste scripties in de exacte wetenschappen.

Tot en met 10 december kan je via de poll op de Eos-website stemmen voor jouw favoriete inzending. Het aantal stemmen telt voor maar liefst een vierde mee in de totale beoordeling door de jury. Wie van de vijf genomineerden de prijs, goed voor 1.500 euro, uiteindelijk in de wacht sleept, zal op donderdag 19 december bekendgemaakt worden tijdens de uitreiking in het stadhuis van Gent.

stem hier op je favoriet


Ontdek de finalisten

Nynke Tilkema

RNA: De Onontdekte Routekaart van je Cellen

Nynke Tilkema

KU Leuven - Master of Science in Bioinformatics

Stel je een kaart voor die niet alleen straten laat zien, maar ook de bewegingen van auto's, bussen en voetgangers. Zo kun je je de werking van RNA in onze cellen voorstellen. RNA functioneert als de 'voertuigen' die de genetische code van DNA vervoeren naar de eiwitfabrieken van de cel. Daarbij volgen ze afhankelijk van hun locatie in de cel specifieke routes. Die locatie bepaalt bovendien de celfunctie. In haar thesisonderzoek ontwikkelde Nynke Tilkema een computermodel waarmee we op grote schaal kunnen bepalen waar RNA zich bevindt en hoe veranderingen in die locatie het celgedrag beïnvloeden. Dit model maakt het mogelijk RNA-lokalisatie automatisch te analyseren, een belangrijke stap in het begrijpen van ziekten zoals kanker en alzheimer, waarbij RNA vaak op de verkeerde plek terechtkomt.

Lees het artikel


Warre Demuynck

Is het Afrikaanse regenwoud, en niet het Amazonewoud, de grootste long van onze planeet?

Warre Demuynck

Universiteit Gent - Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: bos- en natuurbeheer

Het Congobekken, het op één na grootste tropische regenwoud ter wereld, zou wel eens een grotere bijdrage kunnen leveren aan CO₂-opslag dan het Amazonewoud. Dit ontdekte Warre Demuynck in zijn thesisonderzoek. Hij bestudeerde de bladeren van verschillende boomsoorten uit het Afrikaanse regenwoud en stelde vast dat deze tot wel 27% meer CO₂ uit de lucht opnemen dan die in de Amazone. Het onderzoek benadrukt de unieke eigenschappen van regenwouden en onderstreept het belang van het inbrengen van deze verschillen in vegetatiemodellen voor nauwkeurigere klimaatvoorspellingen.

Lees het artikel


Klara Spooren - Jana Sevenants

Wat als je voorwerpen moet benoemen die je maar voor de helft kunt zien?

Klara Spooren & Jana Sevenants

KU Leuven - Master of Science in de logopedische en audiologische wetenschappen

Ongeveer één op de vijf personen ervaart na een beroerte zowel taalproblemen als visuele beperkingen, waardoor traditionele visuele benoemtesten vaak tekortschieten. Klara Spooren en Jana Sevenants ontwikkelden daarom in hun thesisonderzoek de Auditieve Benoem Test, die gebaseerd is op verbale omschrijvingen in plaats van afbeeldingen. Deze test helpt niet alleen een onderscheid te maken tussen personen met en zonder woordvindingsproblemen, maar geeft ook een betrouwbaarder resultaat bij visuele beperkingen. Bovendien maakt het gepersonaliseerde revalidatie mogelijk. Spooren en Sevenants hopen met deze test meer patiënten optimaal te kunnen ondersteunen.

Lees het artikel


Maties Claesen

Baanbrekende astronautentraining: VR en robotica brengen gewichtloosheid tot leven

Maties Claesen

Universiteit Hasselt - Master in de informatica

In zijn thesisonderzoek ontwikkelde Maties Claesen in samenwerking met het Europees Ruimteagentschap het ZeroTraining-systeem, dat virtual reality en robotica combineert om gewichtloosheid te simuleren. Het systeem bestaat uit de VR-app ZeroPGT, die ruimtewandelingen nabootst, en de robotarm ZeroArm, die realistische interactie met virtuele gereedschap mogelijk maakt. Naast een kosteneffectief alternatief voor de traditionele, dure onderwatersimulaties in astronautentraining, biedt deze technologie ook veelbelovende toepassingen in geneeskunde, techniek en gaming.

Lees het artikel


Jorinde Verschueren

Vanuit de vijver de printer in en zo op je bord

Jorinde Verschueren

Erasmushogeschool Brussel - Bachelor Voedings- en Dieetkunde

Jorinde Verschueren ontwikkelde in haar thesis een gepersonaliseerde en gezonde 3D-geprinte snack. Ze experimenteerde met recepten voor een printbare pasta met de juiste balans aan koolhydraten en vezels voor een gezonde snack. Via verschillende lagen eendenkroospoeder, een duurzame plantaardige eiwitbron, kon ze het eiwitgehalte nauwkeurig personaliseren. Hoewel smaaktesten door de huidige EU-regelgeving nog niet uitgevoerd konden worden, biedt haar onderzoek veelbelovende perspectieven voor de toekomst van gepersonaliseerde en duurzame voeding.

Lees het artikel


Wil je op de hoogte blijven van het verdere verloop van de wedstrijd? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!
Inschrijven op nieuwsbrief