Warre Clarys (UAntwerpen) wint de Eosprijs 2023

Persbericht
Warre Clarys

De jury van wetenschapsmagazine Eos bekroont Warre Clarys (UAntwerpen) met de Eosprijs 2023. Hij ontwikkelde een digitaal huidmodel dat de warmteverdeling van de huid en tumoren nabootst. Door dit model te trainen kunnen de onderhuidse vorm en de diepte van een huidtumor scherp in beeld worden gebracht.

SciMingo vzw reikte samen met Eos op 19 december de Eosprijs uit. Deze deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs bekroont een sterk exact-wetenschappelijke scriptie met een geldprijs van 1.500 euro. Clarys haalde het uit een totaal van 68 inzendingen.

In meerdere keren

Als je vandaag een zorgwekkend vlekje op je huid hebt, zal je dokter of dermatoloog dat op basis van de visuele kenmerken beoordelen. Wanneer blijkt dat het om een huidtumor gaat, zullen er vaak meerdere ingrepen nodig zijn om de tumor volledig weg te snijden. Warre Clarys vroeg zich voor zijn thesis af of het ook anders kon. “Als we op voorhand kunnen bepalen hoe diep de tumor onder de huid zit, kunnen we die daarna ook in één keer wegsnijden.”

Een warme supercel

Kankercellen zijn een soort van supercellen: ze hebben een hoger metabolisme en een grotere bloedtoevoer. Zo zorgen ze voor meer warmte onder de huid. “Ik wou nagaan of het theoretisch mogelijk zou zijn om door die gegenereerde warmte een tumor op te sporen én de diepte ervan te bepalen,” legt Clarys uit. Hiervoor ontwierp hij in een computerprogramma een 3D-huidmodel dat de warmte van de menselijke huid nabootst. Via warmtesimulaties in het computermodel slaagde het algoritme erin om de temperatuursveranderingen van de huid goed op te pikken. “Het programma kon de diepte van de tumor met een nauwkeurigheid van 0,05 mm bepalen.” Als dat in de toekomst ook bij mensen lukt, zou dit kunnen leiden tot minder ingrepen en een goedkopere behandeling.

Publiekspoll

De vlotte schrijfstijl van Warre kon de jury bekoren. Voor de wedstrijd moeten deelnemers hun scriptie samenvatten in een journalistiek artikel. “Zijn begeleidend artikel was zeer duidelijk en aangenaam om te lezen.” Maar de jury was ook enthousiast over de medische relevantie van zijn onderzoek. “De resultaten kunnen een écht impact hebben in het ziekenhuis.” Het bepalen van een winnaar was ook deels verbonden aan een publiekspoll. Tot 11 december kon het grote publiek meestemmen voor hun favoriet. In totaal werden er meer dan 2.700 stemmen uitgebracht. De stemmen telden voor een kwart mee in de eindbeoordeling.

Twee keer prijs

Tijdens de uitreiking in AMUZ Antwerpen werden nog vier andere prijzen uitgereikt. Warre Clarys wint ook de mtech+prijs voor technologisch onderzoek en mocht dus tweemaal op het podium komen. De hoofdprijs, de Vlaamse Scriptieprijs 2023, gaat naar Nicolas De Wispelaere met zijn droomontwerpen voor zwembaden in Brussel. De Bachelorprijs gaat naar Sarah Vanden Bremt die zich de vraag stelde of het wel nodig was om de navelstreng bij reanimatie van baby’s zo snel door te knippen. De Klasseprijs gaat naar Lara Roosens die een competentiedashboard ontwikkelde voor digitale ondersteuning van leerkrachten. Eerder dit jaar won Gentiel Acar de NBN Sustainability Award met zijn scriptie over de herbruikbaarheid van minerale wol als isolatiemateriaal.


Lees zijn scriptie