Scriptiebank overzicht

De Vlaamse Scriptiebank is een vrij toegankelijke online databank. Deze bevat alle artikels en full text scripties van deelnemende bachelors en masters aan de

‘Integratie of segregatie? Een onderzoek naar de ervaringen van oudere gedetineerden’

Universiteit Gent
2023
Sarah
Decorte
De doelstelling van deze masterproef is gericht op de realisatie van een humaan leven in detentie voor oudere gedetineerden. Door middel van onderzoek naar de ervaringen van vijftigplussers in detentie wordt een inzicht verkregen op de hindernissen waar deze doelgroep op botst en hoe penitentiaire inrichtingen omgaan met haar steeds ouder wordende populatie. Deze groep heeft wegens de oudere leeftijd differentiële noden en behoeften ten opzichte van de algemene (jongere) detentiepopulatie (Ginn, 2012). Aan deze diverse noden kunnen tot op vandaag slechts weinig Belgische gevangenissen tegemoetgekomen (Humblet et al., 2022). Door aandacht te vestigen op deze groep kan dit onderzoek een basis vormen om bewustzijn te creëren op beleidsmatig niveau, waarna beleidsinitiatieven kunnen volgen.
Meer lezen

Preclinical Mouse Study on Maternal Separation Impacting Childhood Chemotherapy-induced Cognitive Impairment

KU Leuven
2022
Sien
Verelst
Dit thesisonderzoek gaat over het effect van maternal separation op chemotherapiegeïnduceerde cognitieve beperkingen tijdens de kindertijd, uitgewerkt in een muizenmodel. Chemotherapie in de kindertijd heeft een grote neurobiologische impact en kinderen zijn voor de behandeling vaak lang gescheiden van hun ouders, wat een extra invloed kan uitoefenen. De resultaten in deze studie zijn subtiel maar beschrijven een eerste muizenparadigma (met toediening van chemo en maternal separation) voor de gevolgen van kinderkanker.
Meer lezen

Safety and feasibility of S‐Caine patch use in children under the age of three: a pilot study

Vrije Universiteit Brussel
2021
Britt
Anciaux
Kinderen jonger dan drie jaar die pijnlijke prikken of procedures moeten ondergaan zouden baat hebben bij adequate pijnverlichting, zoals de opwarmende S-Caine pleister die lidocaïne en tetracaïne bevat.
Meer lezen

The follow-up of alterations in gait pattern and muscle strength in ambulant growing children with Duchenne muscular dystrophy

KU Leuven
2020
Susan
Song
  • Amber
    Scheers
Wat zijn de veranderingen in het gangpatroon en spierkracht van de onderste ledematen bij ouder worden kinderen met de ziekte van Duchenne? En hoe is het pathologische gangpatroon gelinkt aan de onderliggende spiermechanismes? Deze vragen bestudeerden we in onze masterproef met een longitudinaal design.
Meer lezen

The effects of UATC in addition to a classic moderate-intensity aerobic exercise program on body composition and cardiometabolic risk profile in adults with obesity.

Universiteit Hasselt
2020
Katrien
Vilters
  • Brenda
    Reynders
Dit onderzoek richt zich op het ontdekken van de additionele effecten van ultrasound vetweefselcavitatie bovenop een klassiek oefenprogramma in een populatie van volwassenen met obesitas.
Meer lezen

Onderzoek naar de voedingstoestand van oncologische patiënten – De energie- en eiwitinname en het effect op de lichaamssamenstelling

VIVES Hogeschool
2019
Emmy
Van Troys
Nemen kankerpatiënten voldoende energie en eiwitten in? Hoeveel kankerpatiënten hebben last van ondervoeding? En wat is nu juist de relatie tussen de energie- en eiwitinname en de lichaamssamenstelling? Op deze vragen werd tijdens het onderzoek getracht een antwoord te vinden.
Meer lezen

Postoperative fistula and other complications in pancreatic surgery: a retrospective analysis of 255 pancreatic resections

Universiteit Gent
2018
Nick
De Wever
Deze scriptie onderzocht het voorkomen van complicaties na pancreaschirurgie in het UZ Gent ter vergelijking met andere grote centra. Daarnaast werden risicofactoren voor het ontwikkelen van een pancreasfistel onderzocht met als doel de mogelijkheid te bieden om hoogrisico patiënten te identificeren.
Meer lezen

Biotransformatie van geneesmiddelen bij vogels

Universiteit Gent
2015
Renée
Houben
  • Gunther
    Antonissen
  • Siska
    Croubels
Geneesmiddelen – Een vogel is geen zoogdierDierenartsen staan voor de uitdaging van het behandelen van zowel zoogdieren als vogels, vissen, reptielen en amfibieën. Elk van deze diersoorten is geëvolueerd tot een genetisch unieke soort met specifieke eigenschappen die onder andere het gevolg zijn van verschillen in opbouw en samenstelling van het lichaam (anatomie) en werking van de organen en weefsels (fysiologie en biochemie). Dit heeft een effect op de opname, verwerking en verwijdering van geneesmiddelen in en uit het lichaam.
Meer lezen

“Composietvullingen kunnen de gezondheid schaden”: De waarheid over lekkend bisfenol-A

Universiteit Gent
2015
Arend-Hendrik
de Visser
Witte tandvullingen schadelijk voor de gezondheid?U kent vast wel die oude, grijze tandvullingen?! Die lelijke vullingen die tandartsen vroeger maakten wanneer iemand een gaatje in een tand of kies had. Gelukkig vullen tandartsen tegenwoordig de gaatjes met een wit materiaal en gaat u na de behandeling naar huis met een bijna onzichtbare vulling in de tand of kies. Maar u gaat ook naar huis met een vulling die misschien schadelijk is voor de gezondheid!Wanneer u nu een gaatje heeft in een tand of kies, dan vult de tandarts dat gaatje met een wit, tandkleurig materiaal.
Meer lezen

"An imperfect body reflects an imperfect person": een kwalitatieve analyse van getuigenissen op pro-ana websites.

Universiteit Gent
2015
Lucie
Demolder
“An imperfect body reflects an imperfect person.”“My mom made chocolate pudding. I refused to eat. She said ‘since when do you not eat puddings?’I'm proud of my self-control. I am pure. I am close to a perfect body and a perfect soul.”Het perfecte lichaam en de perfecte ziel, stiekem dromen we er allemaal wel eens van. Maar wat is ‘perfectie’? Wanneer dit gelijkgesteld wordt aan het getal dat op de weegschaal verschijnt, kan dit een zware impact hebben op zowel de fysieke als de mentale gezondheid.Het citaat hierboven is terug te vinden op een pro-ana website.
Meer lezen

DE POTENTIËLE KOSTENEFFECTIVITEIT VAN VOEDSELTAKSEN EN -SUBSIDIES

Universiteit Gent
2014
Tatiana
Bracke
HOE KOSTENEFFECTIEF IS EEN VOEDSELTAKS VOOR BELGIË?Een ongezonde voedings- en leefstijl zorgen voor het toenemen van overgewicht en obesitas in de Westerse maatschappijen. Deze hebben wereldwijd epidemische proporties bereikt, waardoor gezondheidsexperts spreken over globesitas. Ook in België blijft het aantal mensen met overgewicht en obesitas toenemen. Dat overgewicht en obesitas een grote bedreiging vormen voor het welzijn en de algemene gezondheid is reeds veelbesproken. Minder gekend is de hoge economische last die deze obesitasepidemie veroorzaakt voor de hele maatschappij.
Meer lezen

TV kijken en de BMI van kinderen en adolescenten

KU Leuven
2013
Laura
De Geyter
TV kijken? Ben je vet mee …Hoewel het een hedendaags onderwerp lijkt te zijn, is de vraag of TV kijken overgewicht in de hand werkt al sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw een hot topic. In 1985 werd immers voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat er een verband zou kunnen bestaan tussen TV kijken en zwaarlijvigheid bij jongeren. Zo stelden Dietz en Gortmaker toen vast dat jongeren tussen 12 en 17 jaar oud twee procent meer kans hadden om te zwaar te worden voor elk uur dat ze dagelijks meer naar de televisie keken.
Meer lezen

Lopen op een zachte ondergrond, de harde waarheid: een biomechanisch onderzoek

KU Leuven
2013
Jeroen
Aeles
Ieder die al eens langs de universitaire sportinfrastructuur te Leuven wandelt, kan niet anders dan er de vele recreatieve en professionele lopers opmerken. Niet alleen wordt er veelvuldig gebruikt gemaakt van de klassieke atletiekpiste. Ook de recenter aangelegde Finse piste en grasvelden worden belopen. Ondanks het feit dat lopen altijd populair is geweest, heeft de sport de laatste jaren een enorme boost gekend. Zij het om de fitheid te verbeteren, gewicht te verliezen of puur als ontspanning en verlichting van de mentale geest, meer en meer mensen trekken regelmatig de loopschoenen aan.
Meer lezen

Alternatieve zoetstoffen in de preventie van obesitas

Universiteit Antwerpen
2013
Jinthe
Van Loenhout
InleidingHet instinct om van een zoete smaak te houden, is aangeboren. Deze zoete smaak wordt meestal bekomen door calorische suikers toe te voegen. Ze geeft ons een aangenaam gevoel en helpt om onaangename componenten te maskeren (Reedy en Krebs-Smith, 201. De primaire bron van calorische suikers zijn frisdranken (American Dietetic Association, 2004). Deze worden voornamelijk besproken in deze review.De laatste jaren is de consumptie van calorische suikers erg gestegen over alle delen van de wereld, waardoor men ook een stijging ziet in de obesitas epidemie (Popkin en Nielsen, 2003).
Meer lezen

Onderzoek naar lacunes in de perinatale begeleiding bij vrouwen met een eetstoornis in de voorgeschiedenis

Universiteit Gent
2012
Katrien
Scheerlinck
 Zwangere vrouwen met een eetstoornis: de vergeten patiëntengroep? ‘Zwangere vrouwen met een eetstoornis? Die zien wij niet, juffrouw. U weet toch dat een eetstoornis een erg goed anti-contraceptivum is?’. Dit is het antwoord dat de auteur van dit onderzoek meer dan eens te horen kreeg na het contacteren van een aantal gynaecologen. Anno 2012 evolueert de medische wereld als geen ander, maar blijkbaar is men hier toch ergens de mist ingegaan.Het laatste decennium is een periode geweest van graatmagere modellen op de catwalk en pro-ana sites die als paddenstoelen uit de grond schieten.
Meer lezen

Het effect van levensstijlinterventie op het lichaamsgewicht en metabole parameters bij pre-puberale kinderen

AP Hogeschool Antwerpen
2012
Meghan
Bauwens
Het metabool syndroom bij pre-puberale kinderen: een onzekere toekomst?Tegenwoordig hoor je steeds meer over het metabool syndroom. Maar wat is het metabool syndroom juist? Komt het ook voor bij jonge kinderen (pre-puberaal) en aan wat moet een levensstijlinterventie voldoen om een gunstig en blijvend effect te verkrijgen? Met andere woorden: hoe kunnen we deze kinderen zo optimaal mogelijk hulp bieden? Een antwoord op onder meer deze vragen biedt het eindwerk van Meghan Bauwens, ondertussen afgestudeerd aan de Plantijn Hogeschool als diëtiste.
Meer lezen

Early life programming en energie homeostase bij kinderen en adolescenten

Universiteit Gent
2011
Meulenijzer
Evelien
Programmering van zwaarlijvigheid tijdens het vroege levenDe toename van zwaarlijvigheid bij kinderen en adolescenten is alarmerend. Ziekten die verwant zijn met zwaarlijvigheid worden meer en meer vastgesteld bij jongeren. Zwaarlijvigheid bij kinderen heeft een enorme impact op  de latere  lichamelijke en geestelijke gezondheid, onafhankelijk of het volwassen lichaamsgewicht normaal is of niet. Momenteel is er al veel geweten over zwaarlijvigheid, toch blijven echter nog tal van vragen onbeantwoord.
Meer lezen

CT-gebaseerde robuuste statistische vormmodellering voor forensische craniofaciale reconstructie

KU Leuven
2011
Els
Bruynooghe
 Het gelaat ontmaskerdWanneer een Japanse tsunami een dodelijk pad trekt over de kust van Sendai of wanneer een Boeing 727 crasht tijdens een landing in Kinshasa, tracht de media zo snel mogelijk cijfers weer te geven over het aantal slachtoffers. Duizelingwekkende cijfers om minstens even bij stil te staan. Maar heeft u er ook al eens bij stilgestaan dat alle slachtoffers ook geïdentificeerd moeten worden. Van een vriend, een kennis, een familielid of collega die betrokken was in de ramp, blijft soms weinig herkenbaars over.
Meer lezen

Het effect van elektrische stimulatie in de septale nucleus op voedselinname, activiteit en waterinname in een diermodel voor anorexia nervosa

KU Leuven
2010
Annelies
Engelen
 
Anorexia nervosa: elektriciteit in de hersenen
 
Anorexia nervosa is een zeldzame maar ernstige eetstoornis die voornamelijk jonge meisjes treft. Het is een echte probleemaandoening die veel slachtoffers maakt, zich moeilijk laat behandelen en aan een opmars bezig is. Ieder jaar worden er meer en meer nieuwe gevallen van  genoteerd. Bovendien is de aandoening in de meeste gevallen chronisch en soms ook dodelijk: eens je ze ontwikkelt, is de kans groot dat je er nooit meer vanaf raakt.
Een eetstoornis leidt niet enkel tot veranderingen van eetgedrag.
Meer lezen

Craniofaciale reconstructie voor forensische toepassingen met behulp van beeldvormende technieken

Andere
2006
Monia
Kennes
 
CRANIOFACIALE RECONSTRUCTIE VOOR FORENSISCHE TOEPASSINGEN MET BEHULP VAN BEELDVORMENDE TECHNIEKEN
 
Het gezicht van een individu kan op basis van de schedel heropgebouwd worden. Het reconstrueren van het gezicht door te werken met de schedel wordt craniofaciale reconstructie genoemd. Deze techniek wordt voornamelijk binnen de forensische onderzoekswereld gebruikt ter identificatie van een onbekend slachtoffer.
Meer lezen

Verborgen vetten in de voeding. Een praktijkgerichte visualisatie in de bewustwordingsfase.

Odisee
2005
Annelore
Pareyn
Verborgen vetten in de voeding
Een praktijkgerichte visualisatie in de bewustwordingsfase- Annelore Pareyn
 
Inleiding
Een te hoog lichaamsgewicht is de laatste jaren ook in België uitgegroeid tot een gezondheidsprobleem met de omvang van een epidemie.  Zoals reeds alom gekend is één op twee Belgen te dik.  Overgewicht en obesitas, de ernstige vorm van overgewicht, behoren tot de chronische ziektes.  Dit verhoogt het risico op welvaartsziekten, met name hart- en vaatziekten, diabetes, verhoogde bloeddruk, artrose, slaapstoornissen, galsteenvorming en kanker.  Bovendien is er een gedaalde l
Meer lezen

Motorische controle van de bekkenbodem bij vrouwen met urine incontinentie in vergelijking met urinair continente vrouwen.

Vrije Universiteit Brussel
2005
Tina
De Roover
Motorische controle van de bekkenbodem bij vrouwen met urine incontinentie in vergelijking met urinair continente vrouwen.
T. De Roover  (M. Van Nylen, H. Cammu, W. Duquet en P. Vaes)
 
Opzet
In deze studie werd nagegaan of urinair continente en urinair incontinente vrouwen in staat zijn bewust hun bekkenbodemspieren te contraheren. Daarnaast werd ook nagegaan of de visuele observatie van een bekkenbodemspiercontractie na verbaal commando interbeoordelaars betrouwbaar is.
Meer lezen

Onderzoek naar voedingsgewoonten bij beloftevolle jonge sprinters/springers.

Hogeschool Gent
2005
Nico
De Meyer
Onderzoek naar de voedingsgewoonten bij beloftevolle jonge sprinters/springers
 
De Vlaamse adolescent consumeert te weinig groenten en fruit en teveel vetrijke voedingsmiddelen. Topsporters scoren op dit vlak veel beter maar het is nog steeds onvoldoende. Daarom moeten we de gewone tiener en de jonge topsporter meer bewust maken van het belang gezonde voeding.
Nico DE MEYER
 
Om de opvolging van topatleten zoals Kim Gevaert en Cédric Van Brantegem te garanderen, werden er topsportscholen opgericht.
Meer lezen

Zambiaanse Grotbewonende Vleermzuizen

Andere
2002
Pieter
Blondé/Verstaeten
Zambiaanse grotbewonende vleermuizen
 
Dracula heeft me gebeten! Ik, Pieter Blondé, vertrok onmiddellijk na mijn examens van het voorlaatste jaar naar Afrika om er  vleermuizen in grotten te zoeken. Deze zoektocht kaderde in het door mezelf voorgestelde onderwerp voor mijn eindwerk: Zambiaanse grotbewonende vleermuizen.  Dit eindwerk vormde het kroonstuk tot het behalen van mijn diploma gegradueerde in de chemie, optie milieuzorg. 
 
Als actief lid van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt v.z.w. wil ik mijn bijdrage leveren om vleermuizen beter te beschermen.
Meer lezen