Literatuurlijst
Abiven, N., Seegers, H., Beaudeau, F., Laval, A., &Fourichon, C. (1998).Risk factors for high sow mortality in French swine herds. Preventive veterinary medicine, 33(1), 109-119.
Baxter, E. M., Jarvis, S., D’eath, R. B., Ross, D. W., Robson, S. K., Farish, M., ...& Edwards, S. A. (2008). Investigating the behavioural and physiological indicators of neonatal survival in pigs.Theriogenology, 69(6), 773-783.
Boehringer-Ingelheim. (2015). PIA / Ileitis. Beschikbaar via http://www.boehringer-ingelheim-ah.nl/aandoeningen/varken/pia.html. Geraadpleegd op 11 februari 2016.
Bono, C., Cornou, C., &Kristensen, A. R. (2012). Dynamic production monitoring in pig herds I: Modeling and monitoring litter size at herd and sow level. Livestock Science, 149(3), 289-300.
Brumm, M. C. (1995). Maximizing profit from the growing-finishing phase.In Allen D. LemanSwineConference (pp. 137-142).
Bulens, A., Van Beirendonck, S., Van Thielen, J., & Driessen, B. (2013).Economische en technische kengetallen in het moderne varkensbedrijf. KU Leuven| Thomas More-Groep Dier & Welzijn.
Christensen, L., Barton-Gade, P., & Blaajberg, L. O. (1994). Investigation of transport conditions in participating countries in the EC project: PL920262. 40th ICoMST. The Hague, Netherlands.
Christensen, G., Vraa-Andersen, L., & Mousing, J. (1995). Causes of mortality among sows in Danish pig herds. The Veterinary Record, 137(16), 395-399.
Ciprian, A., Pijoan, C., Cruz, T., Camacho, J., Tortora, J., Colmenares, G., ... & De La Garza, M. (1988). Mycoplasma hyopneumoniae increases the susceptibility of pigs to experimental Pasteurella multocida pneumonia.Canadian Journal of Veterinary Research, 52(4), 434.
Clermont, R., &Désilets, A. (1982). Aspects épizootiologiques des affections respiratoires porcines qui sévirent au Québec, de septembre 1980 à février 1981. The Canadian Veterinary Journal, 23(6), 179.
De Backer, P. (2010). Zakboek varkens. Beschikbaar via http://www.depre.be/archief/17_nl_1297073347.pdf. Geraadpleegd op 20 oktober 2015.
De Sutter R. & Dekeyser D. (2016). Mest mixen: een noodzaak, maar doe het veilig. Beschikbaar via http://deloonwerker.be/nl/mest-mixen-noodzaak-veilig/. Geraadpleegd op 5 mei 2016.
Deuninck J., D’Hooghe J. en Oeyen A. (2009) Technische en economische resultaten van de varkenshouderij op basis van het Landbouwmonitoringsnetwerk: boekjaren 2006-2008. Beleidsdomein Landbouw en Visserij, afdeling Monitoring en Studie.
Deuninck J. & Vrints G. (2012) Technische en economische resultaten van de varkenshouderij op basis van het Landbouwmonitoringsnetwerk. Boekjaren 2009-2011, Departement Landbouw en Visserij, afdeling Monitoring en Studie, Brussel
DGZ. (2014). Activiteitenverslagen autospie varkens 2014. Beschikbaar via http://www.dgz.be/sites/default/files/Activiteitenverslag_Autopsie_Vark…. Geraadpleegd op 23 oktober 2015.
DGZ. (2016). Tarieven 2016 varken. Beschikbaar via http://www.dgz.be/sites/default/files/Tarievenlijst_VARKEN_20160210.pdf. Geraadpleegd op 10 mei 2016.
Diereninformatie. (2013). Economische en technische kengetallen in het varkensbedrijf. Beschikbaar via www.diereninformatie.be/sites/default/files/Brochure_nov2013.pdf. Geraadpleegd op 10 november 2015.
Dyck, G. W., &Swierstra, E. E. (1987).Causes of piglet death from birth to weaning.Canadian Journal of Animal Science, 67(2), 543-547.
Edwards, S. A. (2002). Perinatal mortality in the pig: environmental or physiological solutions?.Livestock Production Science, 78(1), 3-12.
English, P. R. &Morrison, V. (1984).Causes and prevention of piglet mortality.Review article: Pig News and Information 5: 369-376.
Fablet, C. (2009). An overview of the impact of the environment on enzootic respiratory diseases in pigs. Sustainable Animal Production: The Challenges and Potential Developments for Professional Farming, 239-260.
Fahmy, M. H., & Bernard, C. (1971).Causes of mortality in Yorkshire pigs from birth to 20 weeks of age.Canadian Journal of Animal Science, 51(2), 351-359.
FAVV. (2016). Preventie van besmettelijke aangifteplichtige dierziekten. Beschikbaar via http://www.favv-afsca.be/dierengezondheid/preventie/. Geraadpleegd op 23 maart 2016.
Fod Economie. (2009). Prijzen, kosten en rendabiliteit in de varkenskolom. Beschikbaar via http://economie.fgov.be/nl/binaries/study_porc_nl_tcm325-73348.pdf. Geraadpleegd op 23 maart 2016.
Guedes, R. M., & Gebhart, C. J. (2003). Onset and duration of fecal shedding, cell-mediated and humoral immune responses in pigs after challenge with a pathogenic isolate or attenuated vaccine strain of Lawsonia intracellularis. Veterinary microbiology, 91(2), 135-145.
Harris, D. L., & Alexander, T. J. L. (1999). Methods of disease control. Diseases of swine, 8, 1077-1110.
Holden, P. J. (1991). Swine costs and production.Agri-Practice (USA).
Kim, O., Choi, C., Kim, B., & Chae, C. (2000). Detection and differentiation of porcine epidemic diarrhoea virus and transmissible gastroenteritis virus in clinical samples by multiplex RT-PCR. The Veterinary Record, 146(22), 637-640.
KMI. (2013). Klimatologisch overzicht van 2012. Beschikbaar via http://www.meteo.be/meteo/view/nl/10275209-2012.html. Geraadpleegd op 25 april 2016.
KMI. (2015). Klimatologisch overzicht van augustus 2015. Beschikbaar via http://www.meteo.be/meteo/view/nl/21079339-augustus+2015.html. Geraadpleegd op 5 mei 2016.
Koketsu, Y. (2007). Technical note: High-performing swine herds improved their reproductive performance differently from ordinary herds for five years. Journal of animal science, 85(11), 3110-3115.
KU Leuven. (2013). Nieuwe spin-off ontwikkelt hoestmonitor voor varkens. Beschikbaar via https://lrd.kuleuven.be/news/nieuwe-spin-off-ontwikkelt-hoestmonitor-vo…. Geraadpleegd op 15 april 2016.
Kusec, G., Kralik, G., Djurkin, I., Baulain, U., & Kallweit, E. (2008). Optimal slaughter weight of pigs assessed by means of the asymmetric S-curve. Czech Journal of Animal Science, 53(3), 98.
Larriestra, A. J., Wattanaphansak, S., Neumann, E., Bradford, J., Morrison, R., &Deen, J. (2002). Pre-existing conditions as predictors of mortality and slow growth in nursery pigs.
Li, Y. Z., Anderson, J. E., & Johnston, L. J. (2012). Animal-related factors associated with piglet mortality in a bedded, group-farrowing system. Canadian Journal of Animal Science, 92(1), 11-20.
Losinger, W. C., Bush, E. J., Smith, M. A., & Corso, B. A. (1998).An analysis of mortality in the grower/finisher phase of swine production in the United States.Preventive veterinary medicine, 33(1), 121-145.
Maes D., Verdonck M., de Kruif A. (2000). Enzoöstische pneumonie bij varkens deel I: de ziekte. Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift 69, 94-100.
Maes, D., Larriestra, A., Deen, J., & Morrison, R. (2001). A retrospective study of mortality in grow-finish pigs in a multi-site production system. Journal of Swine Health and Production, 9(6), 267-274
Maes, D., Verbeke, W., Vicca, J., Verdonck, M., &de Kruif, A. (2003). Benefit to cost of vaccination against Mycoplasma hyopneumoniae in pig herds under Belgian market conditions from 1996 to 2000.Livestock production science, 83(1), 85-93.
Maes, D. G. D., Duchateau, L., Larriestra, A., Deen, J., Morrison, R. B., &Kruif, A. D. (2004). Risk Factors for Mortality in Grow‐finishing Pigs in Belgium.Journal of Veterinary Medicine, Series B, 51(7), 321-326.
Mayrose, V. B., Foster, K., Libal, G. W., & Esbenshade, K. L. (1991). Performance guidelines for the swine operation. Extension bulletin E-Cooperative Extension Service, Michigan State University (USA).
纐纈雄三. (2008). Mortality trends and comparisons between mortality risk and mortality rate of fattening pig operations in farrow-to-finish herds. 獣医疫学雑誌, 11(2), 90-95.
Muirhead, M. R., & Alexander, T. J. (1997).Managing pig health and the treatment of disease: a reference for the farm (No. Ed. 1).5M Enterprises Ltd., PO Box 233..
Pensaert, M. B., & Yeo, S. G. (1994). Porcine epidemic diarrhoea. STRAW, BE; ZIMMERMAN, JJ; D’ALLAIRE, S.
Ritter, M. J., Ellis, M., Berry, N. L., Curtis, S. E., Anil, L., Berg, E., ...& Johnson, A. K. (2009). Review: Transport losses in market weight pigs: I. A Review of definitions, Incidence, and economic impact. The professional animal scientist, 25(4), 404-414.
Simionatto, S., Marchioro, S. B., Maes, D., & Dellagostin, O. A. (2013). Mycoplasma hyopneumoniae: from disease to vaccine development. Veterinary microbiology, 165(3), 234-242.
Song, D., & Park, B. (2012). Porcine epidemic diarrhoea virus: a comprehensive review of molecular epidemiology, diagnosis, and vaccines. Virus genes, 44(2), 167-175.
Sorensen V., Jorsal S.E., Mousing J. (2006). In: Straw B. E., Zimmerman J., D’Allaire S., Taylor D. J. (Eds.), Diseases of Swine, 9th Edition. P 149-177
Sutherland, M. A., Erlandson, K., Connor, J. F., Salak-Johnson, J. L., Matzat, P., Smith, J. F., & McGlone, J. J. (2008). Health of non-ambulatory, non-injured pigs at processing. Livestock Science, 116(1), 237-245.
Thacker E. L., Minion F. C. (2012). Mycoplasmosis. In: Zimmerman J., Karriker L. A., Ramirez A., Schwartz K. J., Stevenson G. W. (Eds.), Diseases of Swine, Tenth Edition. p 779-797.
Tuyttens, F. Buijs, S. Van Nuffel, A. (2011). Onderzoek naar het welzijn van lanbouwdieren. Beschikbaar via http://www.varkensloket.be/Portals/63/Documents/onderzoek_naar_het_welz…. Geraadpleegd op 20 maart 2016.
Vandersmissen, T. Van Praet, W. Maes, D. Declerck, I. Decaluwe, R. Millet, S. Driessen, B. Van Thielen, J. Geers, R. Fremaut, D. Martens, L. (2012). Doodgeboren biggen en uitval bij de biggen op het moderne varkensbedrijf .Beschikbaar via https://lirias.kuleuven.be/bitstream/123456789/388820/1/Brochure+demopr…. Geraadpleegd op 12 november 2015.
Van Genugten en van der Peet-Schwering. (2012). Weegsysteem voor vleesvarkens eYescan. Beschikbaar via https://www.wageningenur.nl/upload_mm/2/3/0/9aca188f-16d1-48fc-aa14-a5b…. Geraadpleegd op 16 februari 2016.
Vangroenweghe F., Ribbens S., Vandersmissen T., Beek J., Dewulf J., Maes D., Castryck F. (2009). Varkens gezond houden, handleiding voor bioveiligheid op het varkensbedrijf. Beschikbaar via http://www.varkensloket.be/Portals/63/Documents/varkens_gezond_houden_b…. Geraadpleegd op 22 februari 2016.
Van Til, L. D., Dohoo, I. R., Spangler, E., & Ogilvie, T. H. (1991).A survey of biological productivity of Prince Edward Island swine herds.Canadian journal of veterinary research, 55(2), 174.
Varkens. (2012). EYeScan voldoet in testronde. Beschiikbaar via http://www.varkens.nl/nieuws/eyescan-voldoet-testronde. Geraadpleegd op 16 februari 2016.
Varkensloket. (2012). Kengetallen bij vleesvarkens. Beschikbaar via http://www.varkensloket.be/Portals/63/Documents/Kengetallen_vleesvarken…. Geraadpleegd op 21 maart 2016.
Varkensloket. (2013). Praktijkinformatie voor de varkenshouder 2013. Beschikbaar via http://www.varkensloket.be%2FPortals%2F63%2FDocuments%2FPraktijkinforma…. Geraadpleegd op 19 februari 2016.
Vettenburg, N. Tylleman, A. Van Den Bogaert, T. Van Gansbeke, S. (2011). Aandoeningen bij varkens. Beschikbaar via http://www.varkensloket.be/Portals/63/Documents/aandoeningen_bij_varken…. Geraadpleegd op 15 februari 2016.
Vranckx, K., Maes, D., Marchioro, S. B., Villarreal, I., Chiers, K., Pasmans, F., & Haesebrouck, F. (2012). Vaccination reduces macrophage infiltration in bronchus-associated lymphoid tissue in pigs infected with a highly virulent Mycoplasma hyopneumoniae strain. BMC veterinary research, 8(1), 1.
Weary, D. M., Phillips, P. A., Pajor, E. A., Fraser, D., & Thompson, B. K. (1998).Crushing of piglets by sows: effects of litter features, pen features and sow behaviour.Applied Animal Behaviour Science, 61(2), 103-111.
Whittemore, C. (1998). The science and practice of pig production (No.Ed. 2).Blackwell Science Ltd.
Wientjes, J. G. M., Soede, N. M., Van der Peet-Schwering, C. M. C., Van Den Brand, H., & Kemp, B. (2012). Piglet uniformity and mortality in large organic litters: Effects of parity and pre-mating diet composition. Livestock Science, 144(3), 218-229.
Zoric, M., Nilsson, E., Lundeheim, N., & Wallgren, P. (2009). Incidence of lameness and abrasions in piglets in identical farrowing pens with four different types of floor. Acta Veterinaria Scandinavica, 51(1), 1.