Thesistips

Je onderwerp kiezen

De eerste, uiterst belangrijke stap bij het schrijven van een bachelor- of masterproef is het vinden van een geschikt onderwerp. Als je geen voorgelegd onderwerp krijgt van je promotor of je inspiratie wat zoek is, kan je hier wat ideeën opsnuiven.

Onderwerpen

Lijst met thesisonderwerpen

De eerste stap bij het schrijven van een bachelor- of masterproef is het vinden van een geschikt onderwerp. Hier vind je een handige lijst van onderwerpen per thema.

Meer lezen
Databank

De Vlaamse Scriptiebank

De Vlaamse Scriptiebank is een gratis online databank waarin je alle scripties (bachelor- en masterproeven) die de voorbije jaren deelnamen aan de Vlaamse Scriptieprijs kan raadplegen.

Meer lezen

Je moet echt voor iets kiezen dat je sterk interesseert. Zo krijg je een natuurlijk proces, waarbij je dingen gaat zoeken vanuit die interesse, omdat je steeds meer wil vernemen.

Sara Van Boxstael (journaliste VRT NWS)

Je literatuurstudie

Elk (wetenschappelijk) onderzoek begint met een uitgebreide literatuurstudie. Via de studie van relevante wetenschappelijke literatuur ga je jou verdiepen in het onderwerp van je thesis en jouw vraagstelling scherper stellen.

AI tools

De beste digitale (AI-)tools

Hoe kan je je een weg banen door al het digitale materiaal dat je moet doornemen? AI, natuurlijk!

Meer lezen
Google

Haal meer uit Google (Scholar)!

Een leven zonder Google, we kunnen het ons niet meer voorstellen. Zeker voor de literatuurstudie bij je scriptie zijn Google en vooral Google Scholar onmisbare tools.

Meer lezen
Post-its

Hoe bespaar je tijd met je literatuuronderzoek?

Wil je jezelf vroegtijdige grijze haren en stress besparen? Denk dan zeker aan deze tips voor je met je literatuuronderzoek begint.

Meer lezen

Je scriptie schrijven

Wanneer je literatuuronderzoek eindelijk vormt neemt, kan het échte werk beginnen: schrijven.

Spellingsfouten

Maak nooit meer spellingsfouten!

Een dt-fout is snel gemaakt... en toch kan je die zo makkelijk vermijden. Maak gebruik van deze handige taalwebsites!

Meer lezen
Abstract schrijven

Hoe schrijf ik een goed abstract?

Een korte samenvatting van zoveel pagina's en dan nog in het Engels? Geen paniek! Hier krijg je een heleboel tips & tricks mee.

Meer lezen
Plagiaat

Plagiaat voorkomen doe je zo!

In academische kringen is plagiaat een hoofdzonde. Je kan er dan ook zwaar gestraft voor worden. Maar hoe voorkom je dat je plagieert?

Meer lezen

Denk als een professor. Die mensen zit daar een godganse dag, allicht tegen hun zin en horen altijd hetzelfde. Mijn tactiek was: verras je prof. Wake them up! Dat moet je volgens mij ook met je scriptie doen.

Herman Van Molle (oud-televisiepresentator)

Je scriptie verdedigen

De opluchting bij het indienen van een scriptie is vaak van korte duur. Wanneer de datum voor de mondelinge verdediging bekend raakt, gaan de knieën weer aan het knikken. Met onze tips stap je al een pak geruster naar de jury 💪

Beoordeling

Hoe beoordeelt de promotor jouw thesis?

Heb je jou ooit al afgevraagd hoe jouw scriptie wordt beoordeeld door de promotoren en commissarissen? Dat gebeurt heus niet arbitrair!

Meer lezen
Verdediging

Zo overleef je je scriptieverdediging!

Hoe verloopt een scriptieverdediging meestal? En hoe krijg je die zenuwen onder controle? Bereid jezelf voor met deze tips!

Meer lezen

Je scriptie verzilveren

Proficiat: je scriptie, het product van liters bloed, zweet en tranen, is klaar! Je gaat dat werk nu toch niet laten verdwijnen in een digitaal zwart gat?

Volg deze 3 stappen om je werk te verzilveren:

  1. Neem deel aan de Vlaamse Scriptieprijs en maak kans op 2.500 euro en heel wat media-aandacht.
  2. Ga na of je werk ook in aanmerking komt voor andere scriptieprijzen en ga voor meerdere eer en glorie.
  3. Mik hoog en ambieer een boekpublicatie!
Scriptie naar boek

Van scriptie... naar boek!

Wil je nog een groter publiek bereiken met je bachelor- of masterproef? Of wil je je nog meer verdiepen in je onderwerp? Denk dan aan een publicatie!

Meer lezen
Prijzen

Andere scriptieprijzen

Ook andere organisaties bieden mooie prijzen aan voor je scriptie. Ben je al ingeschreven voor de Vlaamse Scriptieprijs? Check dan zeker ook onze collega's!

Meer lezen

Remember that good research deserves to be talked about. Start a blog, go on social media, or just talk to other people about your work. That's what I did, and now I get to write for The Guardian every week.

Martin Robbins (The Guardian)

De ultieme tip?

Verzilver je thesis op het einde van je traject en doe mee met de Vlaamse Scriptieprijs!