De Vlaamse Scriptieprijs 2020
 

Schrijf/schreef jij je thesis in deze moeilijke tijden? Ben je bang dat al dat harde werk straks ongelezen in een digitaal archief zal belanden?

Schrijf je dan in voor de Vlaamse Scriptieprijs, win geldprijzen tot 2.500 euro en heel wat persaandacht voor je onderzoek.

We wensen je veel succes!

 

Meer info

Vlaamse ScriptieKrant zomereditie 2020

Enzybiotica masterproef
Artikel

We zouden het bijna vergeten, maar naast virussen, vormen ook bacteriën een grote bedreiging voor onze gezondheid. Wat als virussen ons net kunnen helpen in onze strijd tegen antibiotica-resistentie? Bio-ingenieur Steff Taelman (UGent) werkte via zijn masterproef mee aan het onderzoek naar enzybiotica en sloot zo vriendschap met de vijand.

Werkende zusjes, drijvende bevolking
Artikel

Sinologe Moira De Graef (KU Leuven) analyseerde de autobiografische blogs van twee Chinese arbeidsmigranten: Wu Xia en haar lotgenote Fang Yiluo. “Toen ik jong was, schreef ik 27 dromen op een stuk papier. Nu voel ik me als een vogeltje dat gevangen zit in een kooi.” Dit artikel verscheen ook op mo.be.

Sharing is the new buying. Ook voor oma en opa?
Artikel

Amper 8% van de Belgische bevolking leent regelmatig een auto of boor uit aan derden. Vooral senioren voelen nog altijd een groot wantrouwen tegenover deelplatformen. Intercultureel manager Tina Vanhoye (Thomas More) ging in gesprek met hen.

“Eindelijk begreep ik de woedebuien van mijn kind”
Artikel

“Het was een erg drukke dag toen hij plots een woede-uitbarsting kreeg. Ik besloot naast hem te gaan staan en te zwijgen.” Kinderpsychologe Julie Segers (KU Leuven) schreef haar masterproef over PDA, Pathological Demand Avoidance.

Hoe roest in de hersenen kan leiden tot de ziekte van Alzheimer
Artikel

Net zoals metaal, kunnen ook onze hersenen roesten. En dat is zelfs geen beeldspraak. Biomedisch wetenschapper Eva Wachtelaer (UAntwerpen) onderzocht daarom voor haar masterproef het ijzergehalte in de hersenen van 180 proefpersonen.

In de pers

Is je hobby slecht voor je mentale gezondheid?
Artikel

Hobby’s en vrijwilligerswerk helpen je om tot rust te komen na een zware werkdag. Toch klopt dat niet altijd, aldus socioloog Karel Van Parys (VUB). Hij ontdekte dat je mentaal welzijn en slaapkwaliteit er zelfs onder kan lijden wanneer je de verkeerde hobby met de verkeerde job combineert. Deze masterproef haalde de longlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2019.

Babytaal bij koppels: goed voor je relatie, of juist niet? 
Artikel

Spreken jij en je partner soms met een hoog, schattig stemmetje tegen elkaar? Deel je een eigen taaltje, dat niemand anders verstaat? Je bent niet alleen: ongeveer twee derde van de mensen praat soms ‘babytaal’ met hun partner. Seksuologe Audrey Aerens (KU Leuven) onderzocht of dit wel een goed idee is. Dit artikel verscheen onder meer ook in Metro.

Synthetische baarmoeder helpt chirurgen 
Artikel

Spina bifida is een ernstige aangeboren afwijking. Chirurgen kunnen hiervoor tijdens de zwangerschap al opereren, maar zo'n ingreep is complex. Olivier Schottey en Lara Piers (KU Leuven) ontwikkelden een synthetische baarmoeder waarop chirurgen kunnen oefenen. Dit werk werd bekroond met de allereerste Agoria publieksprijs.

Desirée Custers in Interne Keuken op Radio 1
Persbericht

Desirée Custers (KU Leuven) was dit weekend te gast in Interne Keuken, het zaterdagmiddagprogramma op Radio 1. Zij haalde de shortlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2019 met haar fascinerende masterproef over Arabische Science Fiction.

Winnaar Agoriaprijs op TV Oost
Video

TV Oost interviewde nucleair technoloog Nick Staut naar aanleiding van de Agoriaprijs 2019. In het fragment sprak hij niet alleen over zijn winst, maar legde hij ook zijn boeiende scriptie over stralingen bij chirurgische ingrepen kort uit.

Winnaars 2019

Jarne Pollie (HoWest) wint de Vlaamse Scriptieprijs 2019
Persbericht

Jarne Pollie (HoWest) wint de Vlaamse Scriptieprijs 2019. Hij onderzocht voor zijn bachelorproef hoe de verschillende partijen racisme uit de voetbalstadions kunnen bannen en formuleerde concrete voorstellen. Zijn bevindingen goot hij onder meer in een boeiende podcast.

Lessenpakket NEMI wint Bachelorprijs 2019
Persbericht

Machteld Poriau, Lisa Depraetere en Sarah De Witte (Arteveldehogeschool Gent) zijn de winnaars van de Bachelorprijs 2019 met hun bachelorproef over het interculturele lessenpakket NEMI. 

Nick Staut wint de Agoriaprijs 2019
Persbericht

In zijn masterproef berekende hij de stralingsdosis van patiënten tijdens een chirurgische ingreep, onder meer met behulp van camera’s uit de gamingwereld. Nick Staut (UHasselt / KU Leuven) is de winnaar van de Agoriaprijs 2019. Hij wint een prijs ter waarde van 1.500 euro.

Timon Vankeirsbilck en Stefaan Jacobs winnen de Eosprijs 2019
Persbericht

Timon Vankeirsbilck en Stefaan Jacobs (KU Leuven) zijn de winnaars van de Eosprijs 2019 met hun masterproef over riothermie: een methode om rioolwater als warmtebron te gebruiken. “We betalen voor ons warm water, het is een logische stap om hier maximaal gebruik van te maken.” 

Klasseprijs 2019 gaat naar Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier
Persbericht

“Hun bachelorproef doorprikt de mythe dat anderstalige en laagtaalvaardige jongeren niet te motiveren zijn om te lezen.” De beslissing van de jury was unaniem: de Klasseprijs gaat naar Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier (Arteveldehs).

Videoportretten Vlaamse Scriptieprijs 2019