De Vlaamse Scriptieprijs 2022

Ieder jaar kost het duizenden laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Vaak verdwijnen die scripties in een stoffige kast of ontoegankelijk online archief om nooit meer gelezen te worden.

De Vlaamse Scriptieprijs wil scripties van dat droevige lot redden, door ze onder meer bij pers en uitgeverijen te promoten. Want elk sterk en relevant onderzoek verdient een breder publiek!

Doe mee aan de Vlaamse Scriptieprijs! 

Meer info over de wedstrijd


 

Benieuwd waar je onderzoek terecht kan komen als je meedoet aan de Vlaamse Scriptieprijs? Vind hier een persoverzicht van deelnemers aan de Vlaamse Scriptieprijs van het afgelopen jaar.

Naar het persoverzicht

 


 

Artikel

SciMingo werft aan! Ben jij de projectmanager die wij zoeken om de Vlaamse Scriptieprijs te runnen? Solliciteer dan nu!

Scriptie

Hoewel veel Belgen de klimaatverandering als een groot probleem beschouwen, gaan ze zich slechts in beperkte mate klimaatvriendelijker gedragen. Onderzoek van Marthe Walgrave (KU Leuven) geeft aan dat dit te maken kan hebben met de indruk die mensen hebben dat anderen niet bereid zijn om klimaatinspanningen te leveren.

Scriptie

Problemen oplossen kan je leren. En daar kan je best vroeg mee beginnen. Onderzoek van Joris Van Elsen (Universiteit Antwerpen) toont aan dat interactief voorlezen kleuters helpt om betere probleemoplossers te worden.

Scriptie

Katrien Vrijdag (Odisee) onderzocht in haar bachelorthesis of je een hond kan opleiden om wolven op te sporen. Ze ontwikkelde een soort examen om aan te tonen dat een hond geschikt is om wolvenmest op te sporen, en toonde aan dat Wietse de hond daar zelfs beter in is dan een mens.

Scriptie

Vlaamse lagereschoolkinderen hebben een vrij stereotiep beeld over wetenschappers. Als ze gevraagd worden om ‘een wetenschapper’ te tekenen, tekenen ze voornamelijk witte mannen van middelbare leeftijd of ouder met een labojas en een bril.