Vlaamse ScriptieKrant lente 2020

De Vlaamse ScriptieKrant verdiept zich in politieke beledigingen. Waarom negeren tolken een vijfde van alle onbeleefde uitingen en waarom is dit erg?

Uitzonderlijk vind je de Vlaamse ScriptieKrant niét in je bibliotheek, maar alleen als interactieve online editie.

Met ook: metal bij de Maori · geld is een gas · verlegen kinderen · rioolradiatoren · wieltjeszuigers · makkelijk lezen voor jongeren · ...


Lees nu online

Thesistipaffiche
Artikel

De thesistipaffiche van de Vlaamse Scriptieprijs is opnieuw verkrijgbaar! Haal hem vanaf vandaag op de één van de vele job- en verderstudeerbeurzen van de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen of download hem hier.

Synthetische baarmoeder helpt chirurgen 
Artikel

Spina bifida, ook wel gekend als open rug, is een ernstige aangeboren afwijking. Chirurgen kunnen hiervoor tijdens de zwangerschap al opereren, maar zo'n ingreep is complex. Olivier Schottey en Lara Piers (KU Leuven) ontwikkelden daarom een synthetische baarmoeder waarop de chirurgen kunnen oefenen, om zo de verschillende stappen van de operatie onder de knie te krijgen.

Wieltjeszuigers betrapt
Artikel

Wanneer je vlak achter iemand anders fietst, daalt de luchtweerstand en moet je minder inspanningen leveren. Dit effect heet draften. In het triatlon zijn er strikte regels over wanneer en hoe lang je mag draften – maar die regels zijn moeilijk te controleren. Ingenieur Simon Van den Bossche (UGent) ontwikkelde daarom een slim camerasysteem.

Is je hobby slecht voor je mentale gezondheid?
Artikel

Hobby’s en vrijwilligerswerk helpen je om te ontspannen en tot rust te komen na een zware werkdag: dat is toch wat we allemaal geloven. Toch klopt dat niet altijd, aldus socioloog Karel Van Parys (VUB). Hij ontdekte dat je mentaal welzijn en slaapkwaliteit er zelfs onder kan lijden wanneer je de verkeerde hobby met de verkeerde job combineert.

Babytaal bij koppels: goed voor je relatie, of juist niet? 
Artikel

Spreken jij en je partner soms met een hoog, schattig stemmetje tegen elkaar? Deel je een eigen taaltje, dat niemand anders verstaat? Je bent niet alleen: ongeveer twee derde van de mensen praat soms ‘babytaal’ met hun partner. Seksuologe Audrey Aerens (KU Leuven) onderzocht of dit wel een goed idee is. Dit artikel verscheen ook in Metro.

Vlaamse Scriptieprijs 2019

Jarne Pollie (HoWest) wint de Vlaamse Scriptieprijs 2019
Persbericht

Jarne Pollie (HoWest) wint de Vlaamse Scriptieprijs 2019. Hij onderzocht voor zijn bachelorproef hoe de verschillende partijen racisme uit de voetbalstadions kunnen bannen en formuleerde concrete voorstellen. Zijn bevindingen goot hij onder meer in een boeiende podcast.

Lessenpakket NEMI wint Bachelorprijs 2019
Persbericht

Machteld Poriau, Lisa Depraetere en Sarah De Witte (Arteveldehogeschool Gent) zijn de winnaars van de Bachelorprijs 2019 met hun bachelorproef over het interculturele lessenpakket NEMI. 

Nick Staut wint de Agoriaprijs 2019
Persbericht

In zijn masterproef berekende hij de stralingsdosis van patiënten tijdens een chirurgische ingreep, onder meer met behulp van camera’s uit de gamingwereld. Nick Staut (UHasselt / KU Leuven) is de winnaar van de Agoriaprijs 2019. Hij wint een prijs ter waarde van 1.500 euro.

Klasseprijs 2019 gaat naar Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier
Persbericht

“Hun bachelorproef doorprikt de mythe dat anderstalige en laagtaalvaardige jongeren niet te motiveren zijn om te lezen.” De beslissing van de jury was unaniem: de Klasseprijs gaat naar Thibaut Duthois, Nikolaas Mergan & Robbe Pessemier (Arteveldehs).

Timon Vankeirsbilck en Stefaan Jacobs winnen de Eosprijs 2019
Persbericht

Timon Vankeirsbilck en Stefaan Jacobs (KU Leuven) zijn de winnaars van de Eosprijs 2019 met hun masterproef over riothermie: een methode om rioolwater als warmtebron te gebruiken. “We betalen voor ons warm water, het is een logische stap om hier maximaal gebruik van te maken.” 

Videoportretten Vlaamse Scriptieprijs 2019