Manon De Meester en Vlekje de rat winnen de Bachelorprijs 2022

Persbericht
Manon

Manon De Meester (hogeschool Odisee) is de winnaar van de Bachelorprijs 2022. Voor haar bachelorproef trainde ze 9 maanden lang ratten om ziekteverwekkende bacteriën op te sporen in geitenbiest. Zo hoopt ze dat ratten in de toekomst het label van ongedierte verliezen en in de plaats de reputatie van ongediertebestrijders krijgen: “Ratten zouden kunnen helpen om sneller diagnoses van paratuberculose te stellen en de ziekte beter onder controle te houden.”

SciMingo vzw reikte in samenwerking met de Vlaamse hogescholen op 20 december de Bachelorprijs uit. Deze deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs bekroont een professionele bachelorproef die naast een duidelijke nieuwswaarde ook blijk geeft van een innoverend karakter en een hoge toepasbaarheid in de praktijk. De Meester kreeg met haar winst een prijs ter waarde van 1.500 euro.

Vlekje de rat
De bacterie ‘Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis’, kortweg MAP, is een bacterie die paratuberculose veroorzaakt bij koeien en geiten. De ziekte is extreem besmettelijk en heeft een lange incubatietijd van twee tot vijf jaar. Het opsporen van de ziekte met de welbekende PCR-test kost veehouders (te) veel tijd en geld. Hierdoor blijft de ziekte vaak onopgemerkt. Als de besmetting dan uiteindelijk wordt vastgesteld, moeten alle dieren in het bedrijf worden geruimd.

Ratten zouden kunnen helpen om sneller diagnoses van paratuberculose te stellen en de ziekte beter onder controle te houden.

Daarom onderzocht De Meester tijdens haar opleiding tot agro- en biotechnologe of het ook mogelijk is om de bacterie op te sporen met ratten. Ze trainde bijna een jaar lang vier ratten met stalen van geitenbiest… en het werkte! Vooral Vlekje de rat scoorde daarbij goede resultaten, met een gemiddelde nauwkeurigheid van 92%.

De vlag dekt de lading
“Een indrukwekkende scriptie van een gepassioneerde onderzoekster”, stelt de jury, die ook lof had voor het artikel dat De Meester schreef. Voor de wedstrijd moeten studenten een journalistiek artikel schrijven over hun scriptie voor mensen die niets van hun onderwerp kennen. De Meester wist met haar scriptie en artikel zowel de jury van hogeschoolmedewerkers te overtuigen als een jury van journalisten voor zich te winnen.

Overige prijzen
Tijdens de uitreiking in het Brusselse stadhuis werden nog vier andere prijzen uitgereikt in aanwezigheid van Vlaams minister van Wetenschap Jo Brouns. De hoofdprijs, de Vlaamse Scriptieprijs 2022, gaat naar Hellen Tielemans met de app die ze uitdacht om ziekenwagens beter met ziekenhuizen te laten communiceren. De Klasseprijs gaat naar Noah Fuhrman met zijn STEM-lessenpakket dat de studenten zelf aan het werk zet om verdroging aan te pakken. De Eosprijs gaat naar het studentenduo Emma Coene en Frédéric Claerhoudt met hun scriptie over het zoeken naar maagsonde met behulp van echografie. De mtech+prijs gaat naar Arno Verstraete die een algoritme ontwikkelde voor het verbeteren van videostreaming.

Lees haar scriptie