En ze daten nog lang en gelukkig

Scriptie

In de echte wereld staan de verhoudingen tussen mannen en vrouwen onder hoogspanning. Zou het kunnen dat de weerslag daarvan te merken is in datingshows? Blind Getrouwd en Vind je lief, de recentste uit het genre, breken alvast met een aantal hardnekkige clichés, zo blijkt uit een analyse van Anke Lion (UGent).

Je hebt de liefde zoals die echt is. En je hebt de liefde zoals die wordt voorgesteld in Disney-films en romantische komedies. 'Die tonen een heel stereotiep beeld', zegt Lion, master in de communicatiewetenschappen aan de UGent. 'Ze gaan over hetero-relaties tussen een succesvolle, zelfzekere man en een mooie, jonge, onzekere vrouw. Het huwelijk wordt voorgesteld als het ultieme doel, en daar eindigen de films ook mee - je ziet niet hoe het het koppel later af gaat. Welnu, datzelfde patroon zie je in de datingshows, waarin nochtans beweerd wordt dat echte mensen er een echte relatie willen aangaan.'

Blind Getrouwd

Reality-tv kan nog een pak realistischer

Altijd een rijke man…
In haar scriptie analyseerde Lion er zes, die de afgelopen 15 jaar op de Vlaamse televisie te zien waren: Olivier de Rijke (VTM, 2003), Wie wordt de man van Wendy? (VTM, 2006), De Bachelor (VTM, 2011), Singl3s (VIJF, 2014), Vind je lief (VRT, seizoen 2, 2016) en Blind getrouwd (VTM, seizoen 1, 2016). Vooral de eerste vier grossierden in de clichés. Verliefd worden, dat doe je blijkbaar in een chique villa, liefst op een tropische locatie, waar je kan gaan zeilen of gokken, en uiteraard verfijnd eten in dure restaurants. En hoe komt het dat geld nooit een probleem is? Omdat de man rijk is. Hij is een provider, zo noemen wetenschappers dat - zoals die prinsen met hun kastelen.

Verlief worden doe je blijkbaar in een chique villa op een tropische locatie 

…en een hulpeloze vrouw
De vrouwelijke kandidaten hebben een traditioneel manbeeld', zegt Lion. 'Hun ideale man moet groot zijn, gespierd, iemand die hen op hun plaats durft te zetten...' De vrouwen - slank, jong, blank, met lang haar - worden dan weer voorgesteld als jaloers en onzeker. 'Ze worden  met opzet in situaties gebracht waarin ze zich ongemakkelijk voelen. Voor een vrouw met hoogtevrees wordt een vlucht met een luchtballon georganiseerd. Een andere vrouw gaat waterskiën, een sport die zij nog nooit gedaan heeft, zodat hij haar kan komen redden als ze valt. Zo bevestigen de programmamakers, zoals de Disney-films, dat dat de normale verhoudingen zijn in een relatie.'

 

Reality wordt realistischer
Al is er de laatste jaren een ander type datingshow opgekomen. Vind je lief en Blind Getrouwd wijken nadrukkelijk af van wat hierboven beschreven staat. Je ziet de koppels in een dagelijkse omgeving, ze worstelen met problemen, ook uiterlijk zijn ze 'gewoner' dan de kandidaten van eerdere reeksen. De makers werken met een documentaire-stijl, die verschilt van het 'sprookjesnarratief' van vroegere datingshows. Maken we een bescheiden revolutie mee in tv-land? 'Het zou kunnen dat dit een trend is', zegt Lion. 'Ook Matchmakers, dat recent op Vier liep, mikte op authenticiteit. Al is er nog veel werk aan de winkel. Op één homo in Vind je lief na, waren alle koppels tot dusver hetero. Ze zijn ook bijna allemaal blank en behoren tot de middenklasse. Reality kan dus nog een pak realistischer.’ VTM lijkt dat alvast te hebben begrepen. Voor het nieuwe seizoen van Blind Getrouwd gaat de zender op zoek naar holebi’s.

 


Lees de scriptie

Promotor: prof. dr. Daniël Biltereyst

Share this on: