Geen Scriptieprijs zonder jury

Artikel

Op zoek gaan naar de sterkste en meest nieuwswaardige scripties van Vlaanderen vereist de nodige deskundigheid. De opdracht vertrouwt SciMingo dan ook toe aan een keur aan experten uit de journalistiek, uitgeverswereld en academische sector. Een greep uit de indrukwekkende lijst van namen die de voorbije 20 jaar bij de prijs jureerden.
 

 

De slimste juryleden ter wereld
 

zinzen
© VRT

Zinzen & Van Cauwelaert

Bij verkiezingen vormen Walter Zinzen & Rik Van Cauwelaert (foto) tegenwoordig een dynamisch analistenduo aan de zijde van Ivan De Vadder. Beiden namen ze ooit plaats aan de jurytafel van de Vlaamse Scriptieprijs, zij het niet bij dezelfde editie: Van Cauwelaert schoof reeds bij de tweede editie in 2003 aan, Zinzen pas in 2014.

 

VRT-coryfeeën 

phara
©VRT

Van Walter Zinzen is het maar een kleine sprong naar andere VRT-coryfeeën.

Denk maar aan Martine Tanghe (2007), Phara de Aguirre (foto, 2010) en Linda De Win (2021). VTM-journalisten vallen iets moeilijker te overtuigen, al zette Faroek Özgunes in 2009 wel z’n tanden in de 177 inzendingen van dat jaar. 

 

De Slimste Mens(en)

Om de slimste studenten op te sporen heb je de slimste mensen nodig. Dat bewijst de jurylijst van de Vlaamse Scriptieprijs.

xavies
©VRT

Met Xavier Taveirne (jury 2013 - foto), Annelies Rutten (jury 2013) en Linda De Win (jury 2021) telt die drie winnaars van de populaire tv-quiz. Ook Sam De Graeve (jury 2011), jarenlang eindredacteur van het quizprogramma bij Woestijnvis, maakte in het verleden deel uit van de jury. Met Marc Reynebeau (De Standaard) telde ons jurypanel in 2010 bovendien een journalist die jarenlang dienstdeed als jurylid bij #DSMTW.   

 

Hoofdredacteurs krant

Quasi elk Vlaams dagblad vaardigde wel al eens hoofdredacteur af voor de jury van de Vlaamse Scriptieprijs: 

indra


●    De Standaard met toenmalig hoofdredacteur Peter Vandermeersch in 2002
●    De Morgen – Yves Desmet in 2006 en Kirsten Bertrand in 2017
●    Het Nieuwsblad – Liesbeth Van Impe in 2015
●    Het Belang van Limburg – Indra Dewitte in 2012 & 2021 (foto)
●    De Gazet van Antwerpen – Frederik De Swaef in 2021

Enkel De Tijd & Het Laatste Nieuws ontbreken in het lijstje, al hadden we al verschillende HLN-journalisten aan boord en niet van de minste. Neem bijvoorbeeld voormalig politiek commentator Luc Van der Kelen (jury 2003). Ook meerdere journalisten van De Tijd maakten hun opwachting in de Scriptieprijs-jury, zoals in 2016 met Ine Renson (nu bij De Standaard). 

 

Hoofdredacteurs magazine

Studenten bijten zich voor hun eindwerk maandenlang stevig vast in een onderwerp. Hun thesissen zijn zo stevige onderzoeksdossiers die zich ook lenen tot uitgebreidere stukken in maand- en weekbladen.

Met dat argument overtuigden we in het verleden onder meer Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck (2016), voormalig Knack Weekend-hoofdredactrice Tessa Vermeiren (2006) en (toenmalige) HUMO-redacteurs Wouter Van Driessche (2012) en Jörgen Oosterwaal (2013) om onze jury te versterken. Ook Gie Goris kweet zich in 2013 als MO*-hoofdredacteur van die taak. 

 

Uitgevers

Een argument waarmee we dan weer uitgevers over de streep weten te trekken, is dat er elk jaar sterke eindwerken opduiken die het potentieel hebben om het tot een (populariserend) boek te schoppen.

Zo namen heel wat mooie namen uit het boekenvak plaats aan onze jurytafel: Harold Polis (Meulenhoff Manteau, De Bezige Bij, Uitgeverij Polis), Rudy Vanschoonbeek (ex-Standaard Uitgeverij, nu Uitgeverij Vrijdag), André Van Halewyck (Kritak, Van Halewyck), Karl Drabbe (voorheen bij o.a. Doorbraak & Pelckmans, nu Ertsberg), Geert Cortebeeck (ex-Manteau), Hugo Franssen (Epo), Lies Poignie (Borgerhoff & Lamberigts), David Remmerie (voormalig uitgever Davidsfonds), Liesbet De Pauw (uitgeverij Houtekiet), Maarten Vansteenbergen (Lannoo), …  En of dat loonde! Bekijk het boekenoverzicht in deze ScriptieKrant.

 

Academici

Via een samenwerking met de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten bevolkte een schare aan notoire wetenschappers onze jury.

In de sociale wetenschappen waren dat o.a. huidig UAntwerpen-rector Herman Van Goethem (2011) en filosoof & professor Ludo Abicht (2005). Uit de exacte wetenschappen hadden we de eer om onder meer emeritus professor Irina Veretennicoff (VUB), een autoriteit in de fysica en sterrenkunde-professor Christoffel Waelkens (KU Leuven) in onze jury te mogen verwelkomen.

 

Ex-juryleden aan het woord
 


“In 2013 kreeg de Scriptieprijs de helft meer inschrijvingen te verwerken dan het jaar voordien, liefst zo’n 486 scripties. Op zich goed nieuws … behalve voor ons, de jury van de Vlaamse Scriptieprijs. Wij dreigden bedolven te geraken onder de eindwerken. Het was zo erg dat de organisatie achter dit prachtinitiatief in allerijl nog extra juryleden heeft moeten optrommelen om alles gelezen te krijgen.

Wat ik me herinner zijn de avonden in het knusse kantoor in Zellik, waar wij à volonté belegde broodjes kregen, koffie en wijn -Rosso di Montalcino, waar is de tijd van de wereldwinkelwijnen?- en leerden over de jeugd van tegenwoordig, althans het afstuderende – dus geprivilegieerde- gedeelte ervan. Het viel op hoe sterk studenten met de toekomst bezig waren. Er waren heel wat inzendingen uit alle mogelijke disciplines over milieu en duurzaamheid, terwijl er ook heel wat onderzoekspijlen werden gericht op thema’s als de vergrijzing. En de studenten deden dat allemaal met een ijver en een sérieux waar sommige politici - en ook sommige journalisten - nog iets van kunnen leren.” 

Jörgen Oosterwaal (Hoofdredacteur De Morgen en Knack) – jurylid 2013 


Jureren bij de Vlaamse Scriptieprijs was een zware taak. Zo kregen mijn collega’s en ik in 2014  elk een stapel van liefst 100 artikels te verwerken. En toch, is jureren bij een wedstrijd zoals de Vlaamse Scriptieprijs ook een dankbare taak. Inzicht krijgen in de thema’s die de huidige lichting studenten begeesteren en zich verdiepen in studies waar getalenteerde jongeren zich maandenlang in hebben vastgebeten om daar vervolgens, in goed gezelschap en bij een lekker glas wijn over te discussiëren – geef toe, geen onaardige manier om de avond te spenderen. Ik herinner me dat die discussies best pittig waren. Zo bleken onze genomineerden sterk aan elkaar gewaagd, wat de besluitvorming bemoeilijkte en een unanieme beslissing onmogelijk maakte. Uiteindelijk zorgde een stemming voor de ontknoping van de Vlaamse Scriptieprijs 2014.”

Marleen Finoulst (Hoofdredactrice Bodytalk & Gezondheid en Wetenschap) – jurylid 2014


Tot mijn eigen verbazing werd ik in 2017 in het erudiete gezelschap van de jury opgenomen. Beleefd als ik was zei ik meteen ja, en voor ik het wist lag er een halve meter papier op mijn nachtkastje: een enorme stapel bloed, zweet en tranen van studenten uit alle disciplines. Ik kreeg slapeloze nachten, maar van de goeie soort. Van de chemische samenstelling van scheepsbrandstof tot monumentenzorg. Van kankeronderzoek tot jihadisme. Het nieuwsgierige, in letterlijk alles geïnteresseerde jongetje in me vond het een voorrecht om zich in te lezen in disciplines waarin ik meestal een leek was…
Het deed zo’n deugd om de bijna tastbare inspanning van elke deelnemer te mogen proeven, afwegen en al dan niet belonen. En dan bij het uitreiken van de uiteindelijke prijs de makkers en medestudenten van de winnaar vanop het hoogste balkon horen kraaien, als bij een sportwedstrijd. Het bevrijdende gevoel dat nieuw vergaarde inzichten niet op een donkere plank of in een digitale afgrond eindigen, maar op een podium, in het volle daglicht, in de populaire pers en zelfs op de radio. Dat is de machtige verdienste van deze prijs.

Tom De Cock (Radiomaker) – jurylid 2017

De juryvergaderingen van de scriptieprijs? Hoogoplopende discussies, argumenten voor en tegen, en scheldpartijen tussen journalisten en academici. Gelukkig kwam alles altijd weer goed. Met Jarne Pollie duidden mijn collega’s en ik in elk geval een verdiende winnaar aan. Z’n scriptie-onderzoek naar racisme in het Belgisch voetbal herinner ik mij als een echte eye-opener, waarin hij machtige actoren -(inter)nationale voetbalbonden- ter verantwoording riep en ook echte aanbevelingen deed om discriminatie te tackelen.

Peter Schoenaerts (Uitgeverij Boeklyn - Voormalig eindredacteur Humo) – jurylid 2019 


Ik vond het superfijn. Alle genomineerde scripties lezen, van begin tot eind. Dikwijls ook hérlezen. Onze vergaderingen. Zo ontzettend leerrijk. Maar het was goed dat ik toen een sabbatical had. Mijn hart zou metéén ‘ja’ zeggen tegen een volgende jury-opdracht, maar mijn hoofd weet wel beter (lacht).

Annemie Peeters (Radio 1) – jurylid 2018

 

Slideshow met alle juryleden van 20 jaar Vlaamse Scriptieprijs

 

Share this on: